• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Florin Barbu: Fermierii români nu mai trebuie să lase pârloagă 4% în niciun an

    Roxana Dobre -

    Fermierii în niciun an nu mai trebuie să lase pârloagă 4% pentru subvenții, a anunțat ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Șeful de la Agicultură a explicat că România a reușit modificarea regulamentului astfel că ”această problemă este rezolvată 100%”.

    Problema terenului lăsat pârloagă este rezolvată în totalitate astfel că nu vorbim doar despre o derogare provizorie, ci fermierii români nu vor mai fi obligați să lase 4% teren necultivat ”în fiecare an”. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat joi, 25 iulie că ”este pentru prima oară la nivelul Comisiei Europene când un stat modifică regulamentul în primul an strategic”.

    Citiți și: Ecoschema PD-04, condiții 2024. Procent obligatoriu de pârloagă sau de culturi fixatoare de azot

    Florin Barbu a susținut la Bruxelles propunerea fermierilor români de a elimina condiția privind 4% teren lăsat pârloagă

    Florin Barbu, ministru: Fermierii nu mai au problema de a lăsa pârloagă 4% în România

    Ministrul Agriculturii a datt asigurări fermierilor că regulile pentru subvențiile APIA în ceea ce privesc normele de condiționalitate GAEC 8 s-au schimbat definitiv. Astfel beneficiarii de subvenții nu vor mai fi obligați să lase 4% teren necultivat.

    ”Vreau să anunț încă o dată public fermierii români că Ministerul Agriculturii și România a modificat regulamentul în primul an strategic. GAEC 8 nu mai este valabil în Planul Național Strategic. De acum înainte fermierii în niciun an nu mai trebuie să lase pârloagă 4%. Este modificare de regulament, România a reușit modificarea regulamentului, așa cum spuneam este pentru prima oară la nivelul Comisiei Europene când un stat modifică regulamentul în primul an strategic. De acum înainte, în fiecare an, fermierii nu mai au problema de a lăsa pârloagă 4% în România. Această problemă este rezolvată 100%”, a spus Florin Barbu joi la Agro TV.

    Citiți și: Florin Barbu, la Agrostrategia (TVR 1): Fermierii nu vor lăsa 4% pârloagă, este promisiunea mea

    Modificările pentru standardul GAEC 8, acceptate de CE la solicitarea României

    Comisia Europeană (CE) a acceptat pe 6 martie propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de aplicare a Eco-schemei PD-04 ”Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil”, pentru anul de cerere 2024. Astfel, fermierii au avut posibilitatea alegerii modului în care ponderea de teren alocată elementelor neproductive (5%) să fie ocupată cu:

    Pentru procentul de 4% din suprafața de teren arabil de la nivel de fermă, fermierul va putea opta pentru variantele menționate cu precizarea că, atunci când se vor înființa culturi fixatoare de azot sau culturi secundare, nu vor fi utilizate produse de protecție a plantelor.

    În cazul diferenței de suprafață dintre cerința de bază a GAEC şi cerința eco-schemei utilizarea produselor de protecție a plantelor va fi permisă, după cum menționa MADR într-un comunicat remis în luna martie. În acest sens, pentru anul 2024 la accesarea eco-schemei PD-04, fermierii nu au fost bligați să respecte concomitent, primele 2 condiții generale obligatorii (să rezerve 5% din terenul arabil pentru elemente neproductive şi 5% fixatoare de azot) având beneficiul de a alege una din cele trei condiții generale obligatorii enumerate anterior.


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA bovine 2024. Plata pe fermă în funcție de rasa vacilor – calcul Prețul la floarea-soarelui a bubuit! Cererea este mare, fermierii nu vor încă să vândă Emil Turdean, fermierul care face agricultură pe model olandez. Sfecla de zahăr, o cultură de bază

    Ultimele știri

    ”Regele Uleiului” a cumpărat un terminal în Portul Constanța și îl va extinde cu bani de la Guvernul României Începe Programul Tomata – Ciclul II. Anunțul făcut de ministrul Barbu direct din solar! APIA: 12.380 de crescători de animale au avansul în conturi. Situația plăților la zi!