• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Florin Barbu, la Agrostrategia (TVR 1): Fermierii nu vor lăsa 4% pârloagă, este promisiunea mea

    Oana Timar -

    Fermierii nu vor lăsa 4% pârloagă, a promis ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în cadrul unui interviu acordat pe TVR 1, în emisiunea Agrostrategia. Șeful de la Agricultură a arătat că România susține în continuare nevoia derogării atât pentru GAEC 8, cât și pentru GAEC 7.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ministrul Agriculturii, Florin Barbu a arătat că țara noastră susține în continuare nevoia ca fermele să nu lase teren nelucrat, dar și să existe derogare de la regulile de rotație a culturilor agricole, așa cum sunt ele prevăzute în GAEC 7.

    ”Ministerul Agriculturii din România și România susține în continuare derogarea la GAEC 7 și GAEC 8, nu s-a schimbat nimic. Și alte state au solicitat punctul de vedere prin votul pe care și l-au exprimat și în ultimul Consiliu de Miniștri, prin care 15 state, cu un procent de vot foarte important de 70%, au solicitat derogare atât de la GAEC 7, cât și de la GAEC 8”, a explicat Florin Barbu.

    Acesta precizat că nu merge la Consiliul de miniștri în calitate de persoană fizică, ci în calitate de oficial al României care nu ar putea lua niciodată o decizie împotriva intereselor fermierilor români. ”Chiar dacă merg la Consiliul de miniștri, în calitatea mea de ministru, am spus foarte clar că nu voi lua o decizie împotriva fermierilor români. Nu voi accepta niciodată ca în România fermierii să lase 4% pârloagă”, a subliniat Barbu.

    Citiți și: Lecția învățată de ministrul Barbu din protestele agricultorilor. Măsură pentru informarea fermierilor

    Propunerea Franței nu este în beneficiul fermierilor români decât parțial

    Referitor la propunerea Comisiei Europene, care a preluat o propunere a Franței pentru derogare de la GAEC 8, ministrul român al agriculturii a precizat că măsura pusă pe masă de oficialii europeni nu răspunde complet nevoilor fermierilor români. ”Propunerea Franței are și ceva bun, are și ceva rău pentru fermierii români. Ce este bun? Este exact ce am cerut eu în Consiliul de miniștri – derogare de la GAEC 8. Asta înseamnă că fermierii români, pe toată suprafața, pot pune culturi, cultură principală, atât de toamnă, cât și de primăvară. Cealaltă soluție prin care Franța spune că după cultura de toamnă să poți spune, trebuie, ești obligat, să pui 7% covor verde, culturi fixatoare de azot pe care să nu le tratezi, România a transmis către Comisar și către Comisie că nu este de acord cu acest lucru. România nu este de acord cu partea a doua a propunerii Franței”, a declarat ministrul Agriculturii la Agrostrategia, pe TVR 1.

    Șeful de la MADR a precizat că la acest moment încă mai ”urmează discuții, urmează negocieri”. ”Am solicitat ca diferența de 4% care era prevăzută în GAEC 8, pentru ca fermierii să lase pârloagă la nivel de fermă,am solicitat ca fiecare stat membru să demonstreze că deține 4% teren, care este lăsat pârloagă la nivelul întregii țări”, a mențional Barbu propunerea României.

    În finalul discuției despre GAEC-uri, Florin Barbu a fost ferm și a făcut o promisiune fermierilor români: ”Fermierii nu vor lăsa 4% pârloagă, este promisiunea mea și este și promisiunea Comisiei Europene pentru că lucrurile pe care le-am spus, atât România, cât și Franța, în Consiliul de Miniștri și toate statele agreează derogarea de la GAEC 8, asta înseamnă că, așa cum spuneați, culturile principale se vor realiza pe toată suprafața fermei. Doi, chiar dacă Comisia va vota și propunerea Franței prin care să instituie 7% plante fixatoare de azot, sigur că vom găsi modalități și voi legifera prin ordin de ministru criteriile cele mai bune și soluțiile cele mai bune, astfel încât fermierii să nu iasă în pierdere”, a mai precizat ministrul Florin Barbu în emisiunea Agrostrategia – TVR 1.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Florin Barbu, Ministru al Agriculturii (05.02.2024)


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till