• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Despăgubiri de 150 de euro pentru fiecare animal sacrificat în focarele de ”ciuma oilor” din Grecia

    Roxana Dobre -

    Fermierii care au pierdut efectivele de ovine din cauza Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) vor primi despăgubiri de la Comisia Europeană (CE), a anunțat ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Acesta a spus că exporturile sunt atent monitorizare iar de când a fost confirmat primul focar, vineri- 23 iulie, țara noastră a trimis circa 80.000 de berbecuți la export.

    Florin Barbu a declarat astăzi, miercuri – 31 iulie, că fermierii care au avut pierderi din cauza Pestei Micilor Rumegătoare vor primi despăgubiri de la Comisia Europeană. Între timp însă Grecia, o altă țară afectată puternic de această boală a anunțat că va achita fermierilor 150 de euro pentru fiecare animal ucis iar ministrul Agriculturii, Kostas Tsiaras, susține că Uniunea Europeană nu prevede compensații.

    Citiți și: Rusia a interzis importul de ovine și caprine vii din România

    Pesta Micilor Rumegătoare afectează mai multe țări din Europa

    Florin Barbu, MADR: În România nu sunt multe focare

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a susținut în cadrul unui interviu că în România nu sunt confirmate multe focare de Pestă a Micilor Rumegătoare.

    ”Focare nu sunt multe și sunt identificate în fermele de creștere intensivă. Deci focarele nu au ajuns în fermele de reproducție, practic la fermieri. Sunt în acele centre de colectare unde se face o finisare a animalului și apoi pleacă către export. Sunt în strânsă legătură și cu Comisia (Comisia Europeană – n.r.) și cu președintele ANSVSA, iar exportul animalelor s-a efectuat într-un ritm normal. Testele pe care noi le luăm până la 5% dintr-un export, dintr-un vapor de 15.000 de capete avem PCR care în șase ore dă rezultatele. Pot să vă spun că de când a apărut această boală, deja patru vapoare au plecat la export, în jur de aproape 70.000-80.000 de berbecuți. Chiar dacă ANSVSA nu este în coordonarea Ministerului Agriculturii, ci este la Secretariatul General al Guvernului, m-am implicat foarte mult pentru că este vorba despre fermieri și nu vreau să aibă probleme financiare, pentru că sectorul ovin din România s-a dezvoltat foarte bine și lucrul acesta l-am făcut și noi prin politica pe care am avut-o, inclusiv cu premierul Marcel Ciolacu. Știți piețele pe care le-am deschis atât în Emiratele Arabe, cât și în Arabia Saudită, Maroc, Iordania – au fost deblocate aceste piețe și cantități foarte mari de animale au plecat către export. Și un lucru foarte important și în 2023, dar și în 2024 deținem aproape 24% din consumul de carne de oaie din Uniunea Europeană”, a spus Florin Barbu la Adevărul LIVE.

    Citiți și: Pesta micilor rumegătoare a blocat exportul de ovine. Nicu Crăciun: Vapoarele așteaptă în port

    Ministrul Agriculturii: Despăgubirile vor fi efectuate de către Comisia Europeană

    Florin Barbu a mai spus că desăgubirile pentru animalele sacrificate vor fi efectuate de către Comisia Europeană (CE) și a atras atenția fermierilor că au obligația să crotalieze și să înregistreze toate efectivele din ferme.

    ”Sigur despăgubirile vor fi efectuate de către Comisia Europeană, lucrurile le vom stabili și în funcție de pierderile care sunt înregistrate. Sigur, sunt niște formule de calcul și ale Comisiei Europene pe aceste despăgubiri. Problema este ca și fermierii să aibă acele animale identificate, pentru că vă spun un lucru, au fost controale ample și anumite animale care se aflau în aceste ferme nu erau evidențiate în baza națională a ANSVSA. Adică lucrurile trebuie să intre în normalitate și am avut o discuție sinceră cu fermierii și atâta timp cât nu le-ai înregistrate, crotaliate pentru a ști exact situația sectorului ovin de România, noi nu putem da drumul la export pentru astfel de animale. Dar văd că fermierii au avut încredere Ministerul Agriculturii și deja încep să declare acele ovine care nu erau înregistrate în baza de date și sunt convins că în România efectivul nu este de la 12-13 milioane de ovine ci mult mai mare”, a mai punctat ministrul.

    La greci, despăgubirile provin din bugetul de stat

    În Grecia însă, fermierii vor fi despăgubiți direct de către stat și urmează să primească 150 euro pe cap de animal sacrificat din cauza focarelor de pesta micilor rumegătoare. Ministrul grec al agriculturii și al alimentației, Kostas Tsiaras, a spus că statul va sprijini crescătorii de animale afectați. Potrivit oficialilor greci, crescătorilor li se restituie 150 de euro (162,5 dolari) pentru fiecare animal ucis, conform odishatv.in.

    Ministrul Kostas Tsiaras a mai susținut că la nivelul CE nu sunt prevăzute compensații. ”Uniunea Europeană nu prevede compensații. Dar știți foarte bine că există o mare sensibilitate a statului grec și a actualului guvern în problema despăgubirilor pentru toți oamenii din sectorul primar”, a spus el.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!