• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pesta micilor rumegătoare a blocat exportul de ovine. Nicu Crăciun: Vapoarele așteaptă în port

    Angelica Lefter -

    Crescătorii de ovine din toată țara resimt pe deplin, de mai bine de o săptămână, efectele apariției pestei micilor rumegătoare. Fermierii spun că nimeni, în afară de samsari, nu le mai cumpără oile, iar vapoarele care trebuiau să plece din Portul Constanța cu ovine românești, sunt blocate.

    Oierii se tem că soarta ovinelor românești va fi ca cea a porcinelor, din cauza efectelor pestei micilor rumegătoare. De când a fost depistată boala la o fermă de îngrășare din județul Tulcea, crescătorii de ovine nu mai au liniște. Prețurile la carnea de oaie au scăzut sau, mai bine spus, marfa nu se mai caută, iar singurii doritori să cumpere oi ieftine, de data aceasta, sunt samsarii, nu firmele serioase, care trimiteau mieii și oile la export în țările arabe.

    Citiți și: Focar de pesta micilor rumegătoare la o fermă cu aproape 50.000 de oi! Animalele – sacrificate!

    Oierul Nicu Crăciun din comuna Sagna, sat Vulpășești, județul Neamț, președinte al Asociației Miorița, a declarat că oile au acum preț zero. Mai mult, a menționat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că oierii care dădeau marfă la export se confruntă cu un blocaj. Chiar ieri, luni – 29 iulie, oierul care deține peste 1.100 de capete de ovine, se îndrepta către Direcția Sanitară Veterinară a Județului Neamț, pentru a participa la o întâlnire cu autoritățile locale pe tema pestei micilor rumegătoare.

    ”Merg la Direcția Sanitară Veterinară a Județului Neamț chiar acum. În județul Neamț nu au fost probleme cu boala aceasta, pesta micilor rumegătoare, dar, uitați că ne afectează. Mai sunt oieri care au miei de îngrășat și acum este o incertitudine. La întâlnirea aceasta de la DSVSA, vrem să lămurim niște aspecte, trebuie să știm ce ne așteaptă, să ne putem lua și noi măsuri. Eu am vândut mieii undeva în aprilie, atunci am avut preț bun. Nu ne e teamă că se împrăștie, căci problema a fost numai la centrele de îngrășare, noi nu luăm miei de acolo. Dar nu înțeleg de ce se omoară atâta miel când animalul se poate consuma, nu este o boală care afectează omul. Noi ne temem de criza care ar putea apărea, de interzicerea exportului de ovine. Părerea mea personală este că, probabil asta se urmărește”, a spus fermierul nemțean.

    Citiți și: Pesta micilor rumegătoare: semne, prevenire, tratament

    Nicu Crăciun: Prețul la ovinele românești, la ora actuală, este zero

    Președintele Asociației Miorița a subliniat că mulți fermieri nu mai vând către firmele cu care colaborau, fiind practic un blocaj în piață.

    ”Noi așteptăm niște răspunsuri de la autorități, de unde a venit boala, cine a adus-o? În țările arabe, unde au boala de mult, animalele sunt vaccinate, pe ei nu-i interesează, sunt dispuși să ne ia marfa: Libia, Maroc, Iordania, Siria. Am înțeles de la alți fermieri că sunt vapoare care așteaptă în Portul Constanța să încarce și să plece și nu le dau drumul. Noi ținem legătura cu fermierii și ne-au spus că nu au mai venit mașinile să ia ovinele pentru că au zis că nu le dau voie să încarce vapoarele. Dacă vorbim astăzi, prețul este zero, nu cumpără nimeni. Ultima oară, acum o săptămână, vorbim de firmă, nu de samsari, au încărcat de pe câmp, din pășune, miei cu 18 lei pe kg și 20 de lei, plus TVA. Spaniolii au ridicat prețul la 5,6 euro pe kilogram când au auzit de ce se întâmplă în România. Vapoarele goale nu pleacă, le vor încărca de la ei”, a afirmat oierul Nicu Crăciun pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!