• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții majorate! Schemele APIA care primesc bani în plus pe hectar și animale

    Roxana Dobre -

    O serie de subvenții achitate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vor avea cuantum majorat, conform unei decizii a Ministerului Agriculturii care a fost agreată și cu formele asociative. Propunerea va fi notificată Comisiei Europene (CE) și are nevoie de aprobarea acesteia pentru a fi pusă în aplicare.

    MADR vrea să majoreze cuantumurile prevăzute în Planul Național Strategic (PNS) pentru o serie de subvenții pe suprafață iar decizia se va aplica odată cu campania pentru subvenții din 2025. De asemenea, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la sediul ministerului cu asociațiile din agricultură, s-au agreat o serie de modificări pentru schemele APIA care se acordă pe hectar și cap de animal.

    Citiți și: Condiția ca fermierii afectați de secetă să nu piardă subvenția de 500 euro/hectar

    Creșteri de subvenții, din 2025

    Daniela Rebega, Director General al Autorității de Management din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat astăzi, miercuri – 31 iulie, pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, care sunt schemele pentru care fermierii vor primi subvenții mai mari de anul viitor.

    ”Avem o serie de scheme cre vor primi cuantum mai mare de anul viitor, dacă propunerea va fi agreată de Comisia Europeană (CE). Este vorba despre PD 05 – Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale) pentru care se elimină pragul de 1 UMV/ha iar plata crește de la 76 euro/ha la 100 euro/ha. Cuantumul maxim crește la 130 euro/ha. De asemenea, mai aveam PD-06 – Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști pentru care plata crește de la 76 euro/ha la 100 euro/ha. Cuantumul minim crește la 85 euro/ha iar cel maxim crește la 130 euro/ha”, a spus Daniela Rebega.

    Aceasta a completat că și în sectorul zootehnic vor avea loc creșteri de cuantumuri. ”Pentru PD-07 – Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte se introduce un nou pachet referitor la asigurarea unor rații furajere optimizate pentru creșterea bunăstării și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Solicitanții vor trebui să îndeplinească minimum trei angajamente din cele disponibile în cadrul acestei intervenții, iar plata crește de la 130,84 euro/UVM la 175,34 euro/UVM. Cuantumul minim crește la 127,23 euro/UVM iar cuantumul maxim crește la 197,47 euro/UVM”, a mai explicat directorul general al Autorității de Management din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    Citiți și: Bugetul Agriculturii – majorat! Bani mai mulți pentru subvențiile APIA, zootehnie și irigații

    Reguli modificate pentru fermieri, de anul viitor

    MADR a agreat cu asociațiile o serie de modificări pentru subvenții care vor fi aplicat din 2025 dacă vor fi avizate și de Comisia Europeană.

    Astfel:

    Regulamentul (UE) 2024/1468:

    – Se mențin excepțiile privind fermierii cu exploatații sub 10 ha de la controlul și aplicarea sancțiunilor pentru nerespectarea condiționalității;

    –  GAEC 7 a fost flexibilizat. Alternativ la rotația culturilor, GAEC 7 poate fi respectat și prin aplicarea diversificării cu culturilor pe terenul arabil, astfel:

    –  GAEC 8 a fost flexibilizat prin eliminarea obligației privind alocarea unui procent de 4% din terenul arabil la nivel de fermă dedicat zonelor sau elementelor neproductive.

    – Definiția „terenului arabil” a fost corelată cu modificarea de la GAEC 8 (eliminarea alocării a 4% pentru terenul lăsat pârloagă)

     Ecoscheme vegetal

    – PD-04 – Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil

    Ecoscheme zootehnic

    – PD-08 – Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat

    – PD-27 – Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. A fost împărțit sub forma a trei pachete în funcție de durata de pășunat la deal, munte și câmpie, astfel:

    Agro-mediu:

    – DR-01 – Agro-mediu și climă pe pajiști permanente

    – DR-02 – Agro-mediu și climă pe terenuri arabile


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!