Precedent periculos în Marea Britanie: Fermierii nu vor mai fi notificați dacă terenurile lor sunt supuse fracturării hidraulice
Gabriela Gimbășanu -Fermierii din Marea Britanie sunt scandalizați de o lege adoptată săptămâna trecută și care prevede că proprietarii de pământ nu vor mai fi notificați în cazul în care suprafața pe care o dețin devine zonă de exploatare a gazelor de șist prin fracturare hidraulică.
Mai grav, prin noul act normativ a fost ridicată și interdicția de a explora și exploata gazele de șist în zone protejate, precum parcuri și zone naturale.
Actul normativ aprobat de parlamentarii de la Londra creează un precedent grav la nivel european, fiind de mare interes inclusiv pentru proprietarii de terenuri agricole din România. În mai multe zone din țară, așa cum este zona de Vest, fermierii au protestat vehement împotriva activității de explorare și eventuală exploatare a gazelor de șist pe suprafețe ce acum sunt destinate exclusiv agriculturii.
În privința legii votat în Anglia, se pare că aceasta a fost lansată în dezbaterea parlamentară într-o formă ce nu părea să pună probleme proprietarilor de terenuri, mai ales că includea 13 amendamente clare de protejare a proprietății. Acestea au fost însă modificate semnificativ prin intervenția Guvernului, ajungândus-se, ca, în final, fermierii să își piardă dreptul de a mai fi notificați dacă pe terenurile lor se fac foraje pentru exploatarea gazelor de şist.
Arătați cu degetul de agricultori, parlamentarii au dat vina pe Executiv, care ar fi grăbit adoptarea actului normativ, preluând puterea de decizie în controversata chestiune ce ține de fracturarea hidraulică. Totodată, se pare că la votul final din Parlament, scorul a fost foarte strâns – de 257 la 203, câștig de cauză având tabăra care a dorit eliminarea dreptului de notificare a fermierilor. Mai mult, noua lege dă drept secretarului de stat să decidă care vor fi zonele protejate de exploatarea gazelor de șist, nemaiexistând o listă clară cu regiuni protejate și care să includă parcurile naționale sau zonele pitorești ale Angliei.
O altă prevedere periculoasă spune că nu sunt acceptate forări la adâncimi mai mici de 1.000 de metri, însă secretarul de stat are dreptul de a da derogări în acest sens. Mai grav este că nu sunt prevăzute nici un fel de compensații pentru proprietarii ale căror terenuri sunt deteriorate sau care suferă pierderi agricole din cauza fracturării hidraulice.
Noua lege britanică privind explorarea și exploatarea gazelor de șist a intrat în vigoare joia trecută, pe 12 februarie.
Foto: theworldtradecouncil.org