• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Zece noi soiuri românești omologate de cercetătorii Băncii de Gene de la Buzău

    Violina Gorcinschi -

    Zece noi soiuri de plante pentru cultivare în România. Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău (BRGV Buzău) a anunțat ieri, joi – 1 august, oficializarea a zece noi soiuri omologate de plante.

    „Soiurile obținute la BRGV Buzău sunt omologate, brevetate și înscrise în Catalogul Oficial al Plantelor de Cultură din România și în Catalogul European (Plant variety catalogues, databases & information systems). Acestea oferă cultivatorilor și consumatorilor posibilitatea de a utiliza resursa genetică autohtonă, de calitate, adaptată la condițiile pedoclimatice ale țării noastre, ca rod al cercetării îndelungate în domeniul geneticii și ameliorării plantelor”, au anunțat reprezentanții BRGV Buzău.

    Noile soiuri sunt dezvoltate pentru a asigura producții ridicate și de calitate, destinate consumului în stare proaspătă și industrializării. Ele pun accent pe adaptabilitatea la condițiile pedoclimatice locale și rezistența la agenții patogeni, fiind rezultatul unor cercetări riguroase și al utilizării resurselor genetice, predominant endemice.

    BRGV Buzău: Zece noi soiuri de plante omologate (foto: Facebook)

    BRGV Buzău: Zece noi soiuri de plante pentru cultivare. Caracteristici

    Acestea sunt cele zece noi soiuri de plante omologate:

    1. Usturoi Danubius – Allium sativum. Are un potențial ridicat de producție și capacitate mare de păstrare. A fost obținut dintr-o clonă identificată în zona Buzăului, păstrează gustul și aroma tradițională românească. Grupă a doua de maturitate.
    2. Spanac verde urcător Ludovic – Basella alba. Primul soi aclimatizat și omologat în România. Plantă hermafrodită, cu perioadă de consum lungă, cultivabilă pe toată perioada caldă, în spații protejate și în câmp.
    3. Dovleac de ceară Record – Benincasa hispida. Primul pepene de iarnă aclimatizat și ameliorat în România. Plantă unisexuată monoică, cultivabilă în câmp și spații protejate.
    4. Salată iute Blandiana – Brassica juncea subsp. integrifolia var. crispifolia. Primul soi de Brassica juncea omologat în România. Frunze gofrate, mari, cu aromă iute specifică plantei de muștar.
    5. Castravete amar Amiral – Momordica charantia. Plantă anuală, erbacee, cu aspect de liană, vegetează și fructifică bine în condițiile din România. Cultivabilă în câmp și spații protejate.
    6. Susan sălbatic Carmina – Perilla frutescens var. crispa f. purpurea. Prima creație biologică de susan sălbatic aclimatizată în România. Frunze roșii-grena și bicolore, utilizări multiple în alimentație și medicină.
    7. Mazăre de grădină Pontica – Pisum sativum. Soi timpuriu, cu bob extrafin și păstaie verde, destinat consumului în stare verde. Productivitate ridicată și perioadă extinsă de consum.
    8. Bob Basarab – Vicia faba. Bob mare, cu creștere determinată și semințe bej cafenii. Adaptat condițiilor din România, cu potențial mare de producție și rezistență genetică la agenți patogeni.
    9. Măcriș Lord – Rumex acetosa. Obținut din resurse genetice endemice de la baza masivului Penteleu. Plantă care atinge 150 cm înălțime, produce masă vegetativă pe tot parcursul verii.
    10. Tomate de câmp Valahia – Solanum lycopersicum. Soi cu creștere determinată, destinat consumului proaspăt și industrializării. Fructe roșii, ferme, rezistente la crăpare, cu capacitate bună de păstrare.

    Citește și: Roșia în formă de inimă, vedetă de Ziua Îndrăgostiților la Banca de Gene de la Buzău

    BRGV Buzău: Importanța omologării soiurilor

    Omologarea unui soi nou reprezintă recunoașterea oficială a valorii sale biologice și economice, în urma unor teste riguroase de performanță și stabilitate. Acest proces asigură fermierii și consumatorii de calitatea și autenticitatea soiului, garantându-i proprietățile descrise. Omologarea este esențială pentru protejarea patrimoniului vegetal și pentru asigurarea diversității culturilor agricole, contribuind astfel la siguranța și securitatea alimentară și la conservarea biodiversității.

    Citește și: La Banca de Gene de la Buzău se vor putea depista plantele modificate genetic

    „Omologarea noilor soiuri de către BRGV Buzău îmbogățește patrimoniul vegetal românesc, oferind agricultorilor acces la resurse genetice valoroase, adaptate specificului pedoclimatic autohton. Aceste soiuri contribuie la creșterea productivității agricole și la dezvoltarea durabilă a sectorului agricol românesc”, au spus cei de la BRGV Buzău.

    BRGV Buzău își continuă misiunea de a dezvolta și conserva resursele genetice vegetale, contribuind la diversitatea și calitatea culturilor agricole din România. Noile soiuri omologate sunt disponibile pentru fermieri și cultivatori începând cu anul 2025, oferind soluții viabile pentru o agricultură sustenabilă și performantă. În plus, BRGV Buzău are în curs de omologare alte 32 de creații noi, promițând să îmbogățească și mai mult patrimoniul vegetal național.

    Mai multe detalii despre soiuri aici.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!