• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Danubius – soi românesc de usturoi: caracteristici, tehnologie, producție la hectar

    agrointeligenta.ro -

    Danubius – soi românesc de usturoi Allium sativum: caracteristici, tehnologie, producție la hectar. Omologat de Banca de Gene de la Buzău, soiul de usturoi Danubius vine cu o serie de caracteristici ce îl fac să se preteze în culturi comerciale, dar și pentru autoconsum. Cu o productivitate ridicată la hectar, usturoiul Danubius este ușor de cultivat, fiind rezistent în condițiile de climă din țara noastră.

    Usturoiul Danubius este un soi nou obținut la BRGV Buzău, cu potențial ridicat de producție și capacitate mare de păstrare. Resursa genetică de bază pentru obținerea acestui soi provine dintr-o clonă identificată într-o populație locală din zona Buzăului, care păstrează gustul și aroma caracteristice usturoiului tradițional românesc. Acest soi se încadrează în grupa a doua de maturitate.

    Usturoi Danubius – caracteristici

    Soiul de usturoi Danubius – caracteristici

    Soiul de usturoi Danubius prezintă o serie de caracteristici ce îl fac să fie căutat de cultivatorii din tpate colțurile țării.

    Principalele caracteristici ale plantei:

    Cum arată usturoiul din soiul Danubius

    Usturoiul din soiul Danubius are o greutate medie cuprinsă între 30-50 g și este compusă din 8-12 bulbili, acoperiți cu 3-4 tunici închise bine la codiță, conferindu-i capacitate mare de păstrare. Tunicile exterioare sunt albe, pergamentoase, lucioase, cu rol esențial în protejarea bulbililor.

    La soiul Danubius, bulbilii sunt de dimensiuni mari, variind între 4-8 g, acoperiți cu tunici albe ușor cafenii, groase, care ermetizează foarte bine bulbilul. Acesta are pulpă alb-gălbuie, crocantă, cu gust dulce-acrișor și aromă intensă specifică.

    Înmulțirea usturoiului din soiul Danubius se face numai pe cale vegetativă, prin căței (bulbili de sol proveniți din despicarea căpățânii).

    Soiul de usturoi Danubius – tehnologie de cultură

    Danubius este un usturoi cu o rezistență ridicată și care se pretează la toate tipurile de tehnologii de cultivare. Soiul prezintă rezistență genetică ridicată față de principalii agenți patogeni, caracteristică imprimată de rusticitatea populației locale din care provine.

    Acest usturoi suportă diverse scheme de înființare a culturii, de la sistem gospodăresc în rânduri dese până la sistem intensiv cu înființare și întreținere mecanizată.

    Cele mai bune rezultate s-au obținut folosindu-se schema de înființare în benzi, cu distanța între rânduri de 15-20 cm și 30-40 cm între benzi, la o distanță de 5-8 cm între plante pe rând, realizându-se o densitate ce variază între 600.000-700.000 plante/ha. Această schemă tehnologică permite întreținerea mecanizată a culturii, facilitând accesul organelor active ale cultivatorului printre rânduri.

    Soiul de usturoi Danubius – productivitate la hectar

    Soiul de usturoi Danubius – producție la hectar

    Usturoiul din soiul Danubius are un potențial ridicat de producție. În funcție de tehnologia de cultură aplicată, se pot obține producții ce variază între 12-22 t/ha.

    Soiul de usturoi Danubius – utilizare

    Usturoiul se cultivă pentru bulbii săi, tulpina falsă și frunzele verzi, care se consumă în stare proaspătă sau se utilizează pentru condimentarea unor mâncăruri sau conserve. Se poate industrializa prin deshidratare, liofilizare sau transformare în pastă și pudră.

    Usturoiul din soiul Danubius este utilizat pentru aroma sa puternică, ce completează aproape orice fel de mâncare. Cățeii de usturoi se pot consuma atât în stare proaspătă, cât și preparați în diverse feluri de mâncare.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo în 21 de județe. Fenomenele anunțate de meteorologi Obligatoriu pentru subvențiile APIA – ITP la utilajele agricole de stropit. ANF face verificări în ferme Fermieri, grăbiți-vă! Nou termen limită pentru agricultorii care cer despăgubiri de secetă

    Ultimele știri

    Fermierii care pierd despăgubirile pentru secetă! Anunțul ministrului Florin Barbu Au investit în agricultură averea câștigată din cazinouri Danubius – soi românesc de usturoi: caracteristici, tehnologie, producție la hectar