Merele canadiene care ”nu se strică” au primit aprobare pentru cultivare în SUA
agrointeligenta.ro -Cel mai nou tip de mere – unele recunoscute pentru faptul că nu devin maronii atunci când sunt tăiate în secțiune sau lovite, a primit aprobare pentru a fi cultivat în SUA. Fructele ”Arctic” reprezintă o inovație genetică aparținând unei mici firme de biotehnologie din Canada – Okanagan, specializată în studierea alternativelor de obținere a fructelor.
Întreg procesul de a obține mere mai rezistente la boli și dăunători și care nu devin maronii atunci când sunt tăiate în secțiune sau lovite, a durat aproape 20 de ani, dar în cele din urmă specialiștii care au lucrat la acest proiect au reușit să obțină primele mere din lume modificate genetic, care au fost aprobate pentru consum de către guvernul SUA.
Așa-numitele fructe „Arctic”, au fost dezvoltate de către o mică firmă de biotehnologie canadiană numit Okanagan, care are ca activitatea principală studierea alternativelor de obținere a fructe. În acest momentul soiurile de merele modificate genetic sunt: Granny Smith și Golden Delicious, dar compania lucrează deja la implementarea acestor caracteristicii care să îi permite mărului să nu devină maro atunci când este tăiat și pentru soiurile Fuji și Gala.
Spre deosebire de multe alimente modificate genetic, care sunt concepute pentru a veni în ajutorul agricultorilor, aceste mere au fost create pentru consumatori, deoarece chiar dacă aceste mere sunt lovite ele nu capătă aspectul maro, necomercial și pot rezista mult mai mult decât merele obișnuite.
Avantajul noilor mere: producătorii nu mai apelează la chimicale
Specialiștii de la Okanagan spun că noile varietăți de mere vor contrbui serios la reducerea pierderilor pentru producători, subliniid că maronirea fructelor este unul dintre principalele motive pentru care o parte a recoltei este refuzată de magazine și de cumpărătorii care preferă fructele perfecte. Mai mult, se scutesc și cheltuielile cu o serie de chimicale menite să asigure dezvoltarea merelor fără cusur. “Companiile care oferă clienților spre vânzare mere tăiate trebuie să le trateze cu diverse substanțe chimice antioxidante pentru a împiedica procesul natural de oxidare. În acest moment peste 35-40% din costul de comercializare al acestor firme este reprezentat de tratamentul anxioxidant aplicat fructelor. Prin comparație aceste soiuri create de noi nu mai au nevoie de aceste soluții, ceea ce înseamnă că cheltuielile acestor companii vor fi reduse semnificativ” a explicat președintele Okanagan, Neal Carter, despre avantajele cultivării noilor fructe.
Motivul pentru care merele devin maro este că, prin lovire sau tăiere, se introduce oxigen în pulpa fructului și determină oxidarea pulpei.
Deși merele modificate genetic sunt încă privite cu retinceță și au stârnit deja multe controverse, Departamentul pentru Agricultură al SUA a considerat că ele sunt sigure pentru cultivare, comercializare și consum, motiv pentru care noile fructe au primit recent toate aprobările. În cadrul studiilor s-a stabilit faptul că aceste fructe nu reprezintă o amenințare pentru sol, animale sau alte utilaje agricole, demonstrându-se, totodată, faptul că cultivarea lor nu reprezintă un risc major pentru mediul înconjurător.
Cu toate acestea organizațiile care luptă pentru protecția mediului au exprimat deja nenumărate critici la adresa merelor modificate genetic, susținând faptul că sunt inutile și că vor vicia imaginea sănătoasă a fructelor. Unele grupuri pun, de asemenea, presiune asupra companiilor alimentare pentru a respinge aceste mere și doresc ca etichetarea lor să se facă distinct și să se specifice clar că sunt organisme modificate genetic.
Va dura un timp până ce primele mari plantații de mere modificate genetic își vor face apariția în peisajul din America, dar compania canadiană este convinsă că primele mere ”care nu se strică” vor ajunge în piețe începând cu anul 2017.