• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Georgian Corniță: Seceta a afectat loturile semincere. Prețul la sămânța de grâu, mai mic!

    Roxana Dobre -

    Seceta a afectat și producția de semințe în cazul cerealelor păioase dar nu există riscul unei penurii de material semincer pentru noua campanie agricolă, a spus Georgian Corniță, producător agricol care lucrează 700 de hectare în cadrul societății Tehnoplant Cereal, din județul Călărași. Exploatația familiei Corniță deține și loturi semincere, iar fermierul spune că prețul la sămânța de grâu a înregistrat deja o ușoară scădere în acest an.

    Fermierul Georgian Corniță a declarat ieri, luni – 12 august, pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că fermierii vor avea la dispoziție suficientă sămânță pentru noua campanie agricolă la păioase și prețurile s-au ”aliniat” scăderilor generale din 2024 la grâu. Producătorul a atras atenția însă că sămânța oprită de fermieri din propriile recolte poate duce și la producții mai mici pe hectar.

    Citiți și: Fermierii amână însămânțările de toamnă din cauza secetei și ar putea iriga și în luna noiembrie

    Fermierul Georgian Cornita

    Georgian Corniță: Nu cred că se va pune problema să nu avem sămânță, în ciuda secetei

    Fermierul din județul Călărași a declarat că, deși seceta a afectat și loturile semincere, nu se pune problema unei penurii de sămânță în piață, în cazul grâului.

    ”Producem sămânță pentru cereale păioase iar în prezent, chiar dacă a fost secetă, și evident și aceste culturi au fost afectate, nu cred că se va pune problema de o penurie de sămânță în piață pentru noua campanie agricolă. Acum aici mai apare un inconvenient: în cazul cerealelor păioase, mulți fermieri au început să-și facă propriile loturi semincere. Dar problema este că acele loturi semincere nu sunt de o calitate așa cum ar trebui să se producă, ele fiind tratate ca și o o cultură comercială și de aici apar și probleme la producție pe fermă care mai departe se reflectă și în producția totală pe țară”, a spus fermierul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Georgian Corniță a completat că fermierii trebuie să fie extrem de atenți la calitatea semințelor pe care le folosesc. ”Dacă se trage în jos producția și cu o tonă la hectar la atâtea mii de hectare la nivel de țară se simte scăderea. Unui producător care scoate o sămânță de o calitate excepțională și care vine cu un preț pe piață de exemplu de 3 lei/kilogram la sămânța de grâu, îi va fi foarte greu să o comercializeze pentru că ceilalți o produc cu 0,70-0,80 de bani, iar fermierii se bucură că nu mai dau trei lei pe kilogram, dar fără să realizeze riscurile”, a mai arătat producătorul.

    Citiți și: Peste 700 de fermieri din Ucraina vor primi gratuit sămânță de porumb

    Prețul la sămânța de grâu, în scădere comparativ cu 2023

    Georgian Corniță a mai spus că prețul la sămânța de grâu a înregistrat o ușoară scădere pe zona de sud a țării, comparativ cu 2023.

    ”Prețul pentru sămânța de grâu a înregistrat o ușoară scădere: dacă în 2023 vorbeam la noi în zonă de 2,5-3 lei pe kilogram, acum vorbim de 1,9 -2 lei/kg. repet, anul acesta foarte mulți fermieri au avut păiose și au oprit din propria cultură și pentru semănat. Aici din punctul meu de vedere este și un vid legislativ pentru că ar trebuie să se facă dovada și la subvenții că este utilizată sămânță certificată. Eu sunt convins că dacă vrei să faci producție bună și calitate, neapărat pe lângă tehnologie, trebuie să adaugi și o sămânță certificată, de calitate superioară”, a mai punctat fermierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Șofer român de TIR, prins în remorcă cu trei tractoare furate cu o zi înainte. Unul dintre tractoare avea GPS

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă