Fermierii amână însămânțările de toamnă din cauza secetei și ar putea iriga și în luna noiembrie
Violina Gorcinschi -Secetă severă în fermel din județul Buzău unde fermierii au decis să amâne însămânțările la grâul de toamnă din cauza lipsei de precipitații. Agricultorii ar putea solicita apă pentru irigații și în luna noiembrie, un lucru care nu s-a mai întâmplat până acum. Potrivit autorităților, calendarul agricol va suferi modificări din cauza schimbărilor de climă din ultima vreme.
De 60 de zile, nu a mai plouat în județul Buzău, potrivit lui Cosmin Florea, directorul Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR) Buzău. Câmpurile s-au uscat complet, iar culturile deja însămânțate nu au răsărit. Disperați să-și salveze culturile, fermierii au pompele de irigații pornite la maximum. Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Buzău a anunțat ca va furniza apă chiar și în luna noiembrie, dacă va fi nevoie, a relatat Sansa News.
Însămânțările de toamnă, amânate din cauza secetei
Seceta din această toamnă a pus frână agricultorilor, iar cei care au semănat deja rapița și orzul se confruntă cu mari probleme. Chiar și însămânțarea grâului a fost amânată, din cauza lipsei de apă din sol, condiții în care această cultură nu poate crește. Reprezentanții DADR Buzău spun că un astfel de scenariu nu a mai avut loc de mulți ani, iar fermierii vor fi nevoiți să își adapteze calendarul agricol la condițiile climatice din ziua de astăzi.
„Avem o secetă instalată de aproximativ 60 de zile, nu avem o picătură de precipitație căzută la nivelul județului Buzău. Este o secetă și pedologică, și atmosferică. Temperaturile sunt mult peste 20 de grade. Chiar sfârșitul lui septembrie ne-a prins cu zile toride, spre 30 de grade. Este o secetă care nu s-a mai întâlnit în ultimii zeci de ani. De altfel, și toate celelalte insituții și servicii care măsoară și contorizează temperaturile și precipitațiile spun că septembrie este cea mai călduroasă lună la nivel global. Ar trebui să înceapă însămânțările la grâu. Fermierii încă amână pentru că nu au condiții pentru însămânțările de toamnă la grâu. Și foarte bine fac pentru că vedeți, calendarul s-a modificat cu mult, nu mai e cum știam noi, cum scria în cărți. Tehnologia nu se mai respectă, ea trebuie adaptată la condițiile de astăzi”, a declarat Cosmin Florea, director DADR Buzău.
Fermierii ar putea iriga și în luna noiembrie
Cum precipitațiile întârzie să apară, fermierii apelează la irigații. Aceștia au cerut ANIF să pompeze apă toată luna octombrie pentru culturile de rapiță, orz sau a doua cultură de porumb. Directorul ANIF Buzău, Claudiu Carpen, a anunțat că, dacă va fi necesar, va livra apă și în luna noiembrie pentru fermieri.
„Ținând cont de temperaturile ridicate, fermierii au solicitat apă și pentru luna octombrie, în special pentru culturile noi care se vor înființa. Aici vorbim de rapiță, grâu, orz, dar și pentru cultura a doua de porumb, motiv pentru care, în luna octombrie, vom asigura necesarul de apă pentru irigații. La acest moment, funcționăm în regim normal, adică asigurăm un debit de aproximativ 100.000 metri cubi în 24 de ore. Dacă în lunile de vârf asiguram undeva la 240.000 de metri cubi în 24 de ore, în luna octombrie furnizăm un debit 100.000 metri cubi în 24 de ore”, a explicat Claudiu Carpen, director ANIF Buzău.