Șefa ANM: Noul an agricol va debuta tot cu secetă!
Roxana Dobre -Noua campanie agricolă va debuta cu deficit de precitații iar fermierii vor însămânța în condiții de secetă, a anunțat directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu. Acesta a informat și cum vor debuta temperaturile până la 10 septembrie.
Directorul ANM, Elena Mateescu a anunțat ieri, marți – 13 august, cum va fi vremea în perioada următoare subliniid că noua camanie agricolă va debuta în condiții de secetă. Acesta a spus că anul 2024 a înregistrat recorduri de temperatură încă din prima lună de vară.
Citiți și: ANM: Prognoza pentru 4 săptămâni. Graficul ploilor până la început de septembrie
Elena Mateescu, ANM: Din păcate și în noul an agricol cu siguranță vorbim de secetă
Șefa ANM a subliniat că în noul an agricol fermierii se vor confrunta cu secetă, fiind nevoiți să facă însămânțările la culturile de toamnă fără prea multe precipitații.
”Temperaturile vor fi ridicate în luna august și prima lună de toamnă, în septembrie, în noul an agricol 2024-2025. Vom încheia anul agricol curent pe un fond de secetă extremă și din păcate și în noul an agricol cu siguranță vorbim de secetă mai ales în zonele unde vorbim de un dificit major apropiat de coeficientul de ofilire, pentru că acolo unde vorbim de valori ale conținutului de apă sub 350 mc/ha înseamnă că un deficit deosebit de accentuat va debuta și noul an agricol din păcate pentru ceea ce ar trebui să înceapă fermierii în această perioadă, vorbim de perioada însămânțărilor la rapiță și nu în ultimul rând se asemenea declanșarea celorlalte culturi de toamnă”, a spus Elena Mateescu la Antena 3 CNN.
Aceasta a subliniat și cum vor evolua temperaturile și ploile până la 10 septembrie. ”E greu să anticipăm ce se va întâmpla până la sfârșitul anului dar pe termen scurt, până în jurul datei de 10 septembrie, valorile de temperaturi se vor caracteriza printr-o vreme caniculară și un deficit de precitații semnificativ. Vom actualiza așa cum facem în fiecare vineri din sătămână, pentru un interval de o lună astfel încât să montorizăm atent ceea ce urmează în perioada următoare. Cert este că vorbim de o vară 2024 care a înregistrat noi recorduri, după ce luna iunie a fost cea mai călduroasă de când se fac măsurători în țara noastră, un iulie care a înregistrat un record înregistrat în 2012 și nu excludem ca și august să poate fi din păcate cea mai călduroasă de când se fac măsurători”, a mai spus șefa ANM.
Citiți și: Alertă meteo până joi. Județele unde temperaturile vor ajunge la 40 de grade
Conform prognozei de specialitate publicate de ANM, la data de 14 august, rezerva de umiditate din sol, în cultura de porumb neirigat, pe adâncimea de 0-100 cm, se încadrează în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) în Maramureș, Oltenia, Muntenia, Banat, Crișana și Dobrogea, izolat centrul, nord-vestul și sudul Transilvaniei. Conținutul de apă din sol prezintă valori satisfăcătoare în cea mai mare parte a Transilvaniei, local în vestul și centrul Moldovei.