• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Alex Harrell – nou record mondial la soia. Tehnologia pentru 14,68 tone/ha

    Violina Gorcinschi -

    Record mondial la producția de soia. Americanul Alex Harrell a stabilit un nou record la recoltarea culturii de soia, doborându-și propria performanță înregistrată cu producția anterioară. De data aceasta, recolta obținută de fermierul din Georgia este de 14,68 tone la hectar (218,2856 busheli pe acru), cel mai mare randament obținut și înregistrat până acum la cultura de soia.

    Alex Harrell, producătorul de soia american (foto: agweb.com)

    Fermierul din SUA, statul Georgia, este și el impresionat de performanțele obținute. „La recoltare, mă gândeam că voi ajunge la rezultatul de anul trecut, nu m-am gândit că producția va fi atât de mare. Rezultatul este incredibil, dar e total altă poveste față de anul trecut”, a relatat Alex Harrell, potrivit agweb.com.

    Randament record la soia (foto: agweb.com)

    Record mondial la producția de soia. Rețeta de succes a fermierului american

    În districtul Lee, Harrell, în vârstă de 34 de ani, cultivă o suprafață de 1.620 de hectare cu porumb, soia, pepene și grâu. În 2024, la un an după ce a reușit să depășească un record mondial, s-a întrecut și de data aceasta pe sine însuși.

    Cultura record de soia a fost semănată pe 21 martie 2024,cu hibridul Pioneer P49Z02E, pe un sol de argilă roșie. Soia a fost udată cu un sistem de irigare cu pivot central, iar poziționarea a fost cu totul diferită față de cultura din anul precedent. De fata aceasta, fermierul a vrut să aplice o tehnologie agricolă diferită, cu excepția menținerii distanței dintre rânduri la 76,2 cm.

    Citește și: Producție record la grâu în ferma lui Dimitrie Muscă. Plus: ce producții a obținut la orz și rapiță

    „Pentru început, am aplicat mai puțin fertilizant din excremente de păsări înainte de plantare. Am apelat la o un hibrid diferit și un tip de erbicid diferit – aproape totul a fost diferit, dar am avut ca obiectiv același rezultat”, a relatat fermierul american.

    Harrell a optat pentru benzi duble de semănat. Mai întâi, a făcut o arătură mai adâncă și apoi o trecere superficială combinată cu feritlizare. S-a aplicat în această fază și un erbicid preemergent. Practic, în același timp, s-au efectuat patru lucrări: prelucrarea solului, erbicidare, fertilizare și semănat.

    „Am folosit Enlist. Am schimbat aproape toată abordarea față de 2023 (Asgrow 48X9)”, a relatat fermierul.

    Ferma din Georgia cu producție record la soia (foto: agweb.com)

    Performanță la cultura de soia: randament de 14,6 tone/ha

    La semănat, fermierul american a selectat cinci parcele pentru a obține un randament ridicat la soia. La zece zile de la înființarea culturii, Harrell a trebuit să mai prelucreze pământul pentru a ajuta plantele în procesul de răsărire.

    „Pe unele loturi, a plouat prea mult și pământul nu a mai fost aerisit, dar argila roșie, de regulă cea mai dificilă din punctul de vedere al răsăririi plantelor, a primit o cantitate suficientă de ploaie și nu s-a compactat. Solul de argilă roșie a avut cea mai bună rată de răsărire și densitate pe care am văzut-o vreodată”, a spus producătorul.

    Citește și: Un nou record mondial la producția de porumb: 39,14 tone la hectar

    Încă de la răsărire, Harrell a văzut un potențial major de producție. Densitatea finală a fost de 105.000 de plante.

    La recoltarea din luna august, Harrell a fost martor, împreună cu tatăl său, Rodney, la creșterea randamentului, depășind 14,5 tone/ha. Recordul de boabe de soia a fost în medie de aproape 3,1 boabe per păstaie. Media lui din 2023 a fost de 2,8 boabe pe păstaie.

    „Prima dată, am avut mai multe cu 4 boabe decât cu 2”, s-a minunat fermierul.

    În 2023, Harrell a reușit să își atingă primul său record de randament prin gestionarea culturii la sfârșitul sezonului. În 2024, ce factori de randament ridicat au fost cei mai importanți?

    „Anul acesta ne-am axat pe creșterea timpurie a boabelor, în așa fel încât înflorirea și formarea bobului să aibă loc în perioada cu cele mai lungi zile ale anului pentru a crește în dimensiune. Era vorba, de asemenea, de menținerea echilibrului nutrițional, de menținerea nivelului de îngrășăminte ridicat. Nu am ratat nicio ocazie de a efectua administrări anul acesta, dar anul trecut, am ratat câteva ferestre și am fost cu câteva zile în urmă, iar asta ne-a costat o mulțime de bani. Nu de data asta, acum a fost perfect. Plantele au primit ce au avut nevoie la momentul potrivit, fără întârzieri”, a spus fermierul din statul Georgia.

    Într-adevăr, după ce s-a tras linie, fermierul american s-a ales cu încă o realizare importantă: cel mai mare randament la soia din istoria agriculturii. Până în prezent.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA: 2 septembrie, termen limită. Acte necesare pentru plata de 100 euro/ha Anunț APIA despre plata avansului din subvențiile pe acest an. Cuantum prima tranșă din bani Cărți funciare eliberate gratuit. Terenurile agricole de la APIA, în programul național

    Ultimele știri

    Legea pentru cultivarea legală a canabisului a intrat în vigoare în Ucraina Un renumit târg de berbeci nu se va ține în acest an din cauza pestei Fermierul Radu Moldovan își regândește afacerea: Renunță la vacile de lapte și investește în propriul vin