• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Alertă de furtuni cu grindină în mai multe județe. Zonele aflate sub avertizare ANM

    Oana Timar -

    Temperaturi sufocante, dar și județe vizate vineri de o avertizare cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis astăzi, vineri – 16 august, mai multe alerte meteo cu avertizări privind fenomene de instabilitate atmosferică, dar și valuri de căldură cu disconfort termic ridicat.

    Mesaj 1 – Atenționare meteorologică

    COD GALBEN
    Interval de valabilitate: 16 august, ora 12 – 16 august, ora 21
    Fenomene vizate: instabilitate atmosferică
    Zone afectate: conform textului și hărții

    În intervalul menționat, în zonele de deal și de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (viteze la rafală de 50…70km/h), descărcări electrice și izolat vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp.

    Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului.

    Mesaj 2 – Atenționare meteorologică

    COD GALBEN
    Interval de valabilitate: 16 august
    Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat
    Zone afectate: nordul Crișanei, Maramureș, Moldova, sud-vestul Dobrogei, local în Transilvania și Muntenia

    Valul de căldură se va extinde și va cuprinde cea mai mare parte a țării. În nordul Crișanei, Maramureș, Moldova, sud-vestul Dobrogei și local în Transilvania și Muntenia, temperaturile maxime vor fi în general de 34…37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități. Local minimele nu vor coborî, în general, sub 20 de grade.

    COD PORTOCALIU
    Interval de valabilitate: 16 august
    Fenomene vizate: val de căldură, caniculă, disconfort termic accentuat
    Zone afectate: centrul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, vestul și centrul Munteniei

    Valul de căldură va persista, astfel încât în centrul Crișanei, sud-vestul
    Transilvaniei, nordul Olteniei, precum și în vestul și centrul Munteniei va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 38…39 de grade, iar minimele de 21…22 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

    COD ROȘU
    Interval de valabilitate: 16 august
    Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat
    Zone afectate: județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman

    În județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman, valul de căldură va fi persistent. Temperaturile maxime vor fi de 39…41 de grade, iar cele minime se vor situa în jurul a 23 de grade (noapte tropicală), izolat de până la 26 de grade în Dealurile de Vest. Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

    Mesaj 3 – Atenționare meteorologică

    COD GALBEN
    Interval de valabilitate: 17 august
    Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat
    Zone afectate: centrul și nordul Crișanei, Maramureș, Moldova, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Munteniei, sud-vestul Dobrogei

    Valul de căldură se va menține în cea mai mare parte a țării. În centrul și nordul Crișanei, Maramureș, Moldova, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Munteniei și sud-vestul Dobrogei temperaturile maxime vor fi în general de 34…37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități. Local minimele vor fi de 18…20 de grade.

    În zilele următoare, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării.

    COD PORTOCALIU
    Interval de valabilitate: 17 august
    Fenomene vizate: val de căldură, caniculă, disconfort termic accentuat
    Zone afectate: sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, vestul și centrul Munteniei

    Valul de căldură va persista în sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, vestul și centrul Munteniei. Va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în jurul valorii de 38 de grade, iar minimele, de 20…22 de grade, vor caracteriza o noapte tropicală.

    COD ROȘU
    Interval de valabilitate: 17 august
    Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat
    Zone afectate: județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman

    În județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman valul de căldură va fi persistent. Temperaturile maxime vor fi de 38…39 de grade și izolat de 40 de grade. Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele se vor situa în jurul a 23 de grade (noapte tropicală), izolat de până la 26 de grade în Dealurile de Vest.


    Te-ar mai putea interesa

    Casa Verde Fotovoltaice se lansează în august. Schimbare majoră pentru sprijinul de 30.000 lei/locuință Subvenția nouă la APIA: 50 euro/ha pentru terenul lăsat pârloagă! Anunț APIA despre plata avansului din subvențiile pe acest an. Cuantum prima tranșă din bani

    Ultimele știri

    Legea pentru cultivarea legală a canabisului a intrat în vigoare în Ucraina Un renumit târg de berbeci nu se va ține în acest an din cauza pestei Fermierul Radu Moldovan își regândește afacerea: Renunță la vacile de lapte și investește în propriul vin