Burse şi preţuri

Schimbare de tactică: Rusia își trimite ”grosul” grâului spre Egipt, Iran și China

În ciuda relațiilor tensionate cu Uniunea Europeană și a taxei suplimentare pe care a introdus-o pentru exportul de grâne naționale, Rusia a anunțat că încă speră să exporte cantități uriașe de cereale. Țara lui Putin se bazează pe Egipt, Iran și China ca principali clienți ai boabelor sale, în aceste destinații urmând să ajungă în anul agricol 2014-2015 peste 2 milioane de tone de grâu.

Previziunile rușilor sunt chiar mai optimiste decât cele pentru sezonul ce abia se încheie. În perioada iulie-ianuarie, Rusia a exportat 18.5 milioane de tone de grâu, mult mai mult față de sezonul agricol 2013-2014, când bilanțul a urcat abia la 12,6 milioane de tone de grâu, ceea ce înseamnă o creștere a exporturilor cu aproximativ 6 milioane de tone de grâu.
Ne așteptăm ca exporturile de grâu din acest sezon să ajungă la peste 21 milioane de tone. Până în acest moment, din iulie 2014 și până în luna ianuarie a anului 2015, am reușit să exportăm 18,5 milioane de tone de grâu, în ciuda restricțiilor comerciale impuse de UE”, au declarat pentru Agri.eu reprezentanții firmei de consultanță agricolă SovEcon.

Volumul crescut este cu atât mai impresionant cu cât Rusia a pierdut, prin embargoul agroalimentar impus statelor UE, mai toți clienții europeni. Prin urmare, țara lui Putin deja se concentrează pe alte piețe unde să trimită peste 2 milioane de tone de grâu: Egipt, Iran, Belrus și China. Cu toate aceste țări, traderii ruși au încheiat deja contracte ferme, așa că au siguranța că vor avea unde să valorifice recolta de grâne din acest an. 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu