• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șefa ANM a anunțat când vin ploile după canicula extremă

    Roxana Dobre -

    Fermierii așteaptă vești despre primele ploi care ar urma după perioada sufocantă pe care o traversăm și care a dus la pierderi uriașe la culturile de toamnă și mai ales la cele de primăvară. Elena Mateescu, directorul ANM a anunțat că veștile nu sunt bune iar deficitul de precipitații se va menține până la jumătatea lunii septembrie.

    Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) a anunțat astăzi, marți – 20 august cum vor evolua ploile până la jumătatea lunii septembrie subliniid că deficitul de precipitații se va menține.

    Citiți și: Noi alerte meteo de vreme severă! Avertizare în mai multe județe

    Seceta se va menține în perioada următoare, conform șefei ANM (foto: DAJ Dolj)

    Elena Mateescu, ANM: Deficit de precipitații până la 16 septembrie

    Directorul ANM a precizat că harta ploilor se menține deficitară până la jumătatea lunii septembrie. ”Din păcate deficitul de precipitații se va menține astfel încât seceta în cultura de porumb se intensifică mai ales în zonele de sud, sud-estul țării, vorbim de Muntenia, Oltenia și Dobrogea dar și celelate zone Banat, Crișana sau Moldova. Situația la zi a lunii august arată că cantitățile de precipitații reprezintă numai 19 litri față de o cantitate medie de 64 litri/mp în aproape cele două decade ale lunii august și iată 3,2 grade Celsius abatere termică pozitivă la acest moment peste luna august din 1992. Și până la finalul lunii vremea va rămâne caniculară. Vorbim de opt luni din cele 12 luni secetoase în anul agricol curent. Prognoza până la 16 septembrie nu arată bine pentru că vorbim despre căldură și deficit de precipitații care se menține”, a spus Elena Mateescu în cadrul conferinței cu tema „Schimbările climatice – Marile provocări, marile riscuri”, organizată de Antena 3 CNN şi Administraţia Naţională de Meteorologie.

    Conform prognozei de specialitate publicate de ANM, în intervalul 20 august – 8 septembrie, regimul pluviometric va avea o tendință deficitară în toată țara. Între 9 – 16 septembrie, cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval în toate regiunile.

    Citiți și: Șefa ANM: Noul an agricol va debuta tot cu secetă!

    Șefa ANM: Am început anul 2024 cu cea mai caldă iarnă din istorie

    Elena Mateescu a explicat pe larg care au fost caracteristicile climatice ale anului 2024, punând accent e faptul că aceasta a început cu deficit de precipitații, cu cea mai caldă iarnă din istorie.

    ”Am început anul 2024 cu cea mai caldă iarnă din istorie și observăm atât decembrie, ianuarie, februarie recorduri ale temperaturilor medii lunare și mai ales prin ceea ce vorbim de abateri, luna februarie din iarna 2023-2024 fiind cea mai caldă lună din istorie, dar cu cea mai mare abatere nu numai la nivelul lunii februarie, ci și comparativ cu celelalte 11 luni ale anului și am înregistrat un nou record în 2023, în iarna respectivă. În 2024 avem opt luni, dar în șase luni avem deja cele mai mari abateri. Februarie, așa cum menționăm, luna cea mai caldă comparativ și cu celelalte luni ale anului și tot cele mai călduroase luni în 2024 februarie, iunie, iulie și august. Observăm deja această tendință evidentă a ultimilor ani, în care vorbim de posibilitatea ca anul curent să înregistreze noi recorduri care să doboare recordurile anterioare. Dacă vara 2023 a fost a treia vară cea mai caldă după 2007, 2012 și 2022, iată cum stăm acum: avem în iunie 3,7 grade Celsius abatere termică pozitivă, în iulie 3,5, 3,2 la acest moment, luna iunie și iulie din acest an sunt confirmate ca fiind cele mai călduroase luni iunie, respectiv iulie din istorie și vorbim de un șir din 1900 și până în prezent. Iar luna august la acest moment cu abatere termică de 3,2 este pe primul loc ceea ce va face ca vara anului 2024 cu o abatere termică de 3,5 grade posibil să fie cea mai călduroasă depășind recordul din 2012 cu 2,8 grade”, a declarat Elena Mateescu, șefa ANM, în cadrul conferinței România Inteligentă.


    Te-ar mai putea interesa

    Document oficial MADR. Suma pe care o vor primi la hectar fermierii afectați de secetă Fermierul Alex Harrell – nou record mondial la soia. Tehnologia pentru 14,68 tone/ha Șefa ANM a anunțat când vin ploile după canicula extremă

    Ultimele știri

    Politicianul cu cele mai mari șanse să fie noul comisar european pentru Agricultură Cerasela Tudor, Aon România: Există soluții pentru asigurarea fermierilor contra riscului climatic Subvenții APIA – schemele pentru care se pot lua banii în avans la hectar și animale