• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șeful ASF: Asigurările agricole, doar 0,8% din totalul asigurărilor din România

    Angelica Lefter -

    Autoritățile din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), împreună cu asiguratorii se gândesc la crearea unor polițe de asigurare destinate fermierilor care să poată ridica procentul de culturi asigurate în țara noastră. Din punctul de vedere al specialiștilor, deși numărul de polițe poate părea destul de mare, în realitate procentul este unul mic.

    Asigurările agricole reprezintă doar 0,8% din tot portofoliul de asigurări la nivel naţional, ceea ce reprezintă foarte puţin, în contextul în care agricultura tinde spre 6% reprezentare în PIB, a declarat, marţi – 20 august, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Alexandru Petrescu, citat de Agerpres.ro.

    Citiți și: Nou sprijin pentru fermieri: 3.000 lei/ha pe an!

    Planul este ca, undeva, la sfârşitul trimestrului III, începutul trimestrului IV să existe deja acest tip de poliţă, care să fie trimis prin parcursul normativ şi să vină în întâmpinarea riscurilor pe care astăzi fermierii le au.

    ”În momentul de faţă, ca să vă dau o circumstanţiere statistică, în primele şase luni ale anului 2024 au fost încheiate în spectrul asigurărilor agricole 3.609 poliţe de asigurare agricolă, cu 64,7 milioane (lei) prime brute subscrise şi 24,2 milioane reprezentând despăgubiri. Sunt cifre ce pot părea impresionante, totuşi, e important să vă spun că acestea reprezintă doar 0,8% din tot portofoliul de asigurări la nivel naţional. Deci aceste cifre, de fapt, reprezintă foarte puţin în contextul în care agricultura tinde spre 6% reprezentare în PIB. Aceste multe, aparent, milioane, de fapt, în termeni procentuali, reprezintă puţin”, a spus Petrescu la conferinţa ”Schimbările climatice – Marile provocări, marile riscuri”.

    Citiți și: Asigurarea culturilor – un pas necesar pentru stabilitatea financiară a agricultorilor

    Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Alexandru Petrescu (foto: financialintelligence.ro)

    Alexandru Petrescu, ASF: Plănuim să avem un nou tip de poliţă

    Alexandru Petrescu a subliniat că, la iniţiativa ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a fost instituit un grup de lucru la care participă reprezentanţii Ministerului Agriculturii, alături de experţii ASF, dar şi reprezentanţii la nivel decizional – directori generali, specialişti – ai principalelor companii societăţi de asigurare-reasigurare din România şi care, împreună, gândesc design-ul unei configuraţii de poliţe de asigurare care să poată ridica semnificativ acest nivel de 0,8% pondere în spectrul asigurărilor din România.

    ”Din acest punct de vedere, evident că ASF, până la urmă, creează premisele de reglementare şi supraveghere pentru aceste noi tipuri de asigurări prin normativele şi reglementările şi seturile de ghidaj pe care le vom elabora şi emite către piaţă.(…) Orizontul este extrem de ambiţios şi (…) plănuim ca undeva la sfârşitul trimestrului trei, începutul trimestrului patru să avem acest tip de poliţă deja trimis prin parcursul normativ şi evident ea să vină în întâmpinarea riscurilor pe care astăzi fermierii le au. E foarte important de spus că o cultură agricolă asigurată are multiple beneficii şi aici vorbesc de planificare financiară, de sustenabilitate financiară a business-ului şi, foarte important, capacitatea de a credita business-ul. Nivelul de bancarizare a business-urilor din zona agricolă a fermierilor va creşte semnificativ, ceea ce, evident, va produce beneficii pe tot spectrul de activitate agricolă”, a punctat preşedintele ASF.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo în 21 de județe. Fenomenele anunțate de meteorologi Subvenția nouă la APIA: 50 euro/ha pentru terenul lăsat pârloagă! Lucernă gata strânsă, furată direct din câmp

    Ultimele știri

    Fermieri chemați de urgență la centrele APIA pentru subvențiile din acest an Compactarea solului, o problemă. Cum o rezolvăm – sfaturile specialiștilor Naturevo Plata despăgubirilor de secetă va începe din data de 15 octombrie