• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șef APIA: Condiția pentru ca fermierii afectați de secetă să nu piardă subvenția la hectar

    Roxana Dobre -

    Fermierii care au suprafețe agricole afectate de secetă și dețin procese-verbale de constatare nu pierd banii APIA pe teren, a anunțat directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă. Conform acestuia, fermierii vor încasa plata fără penalizări în cazul subvenției cuplate pe suprafață pentru care o condiție obligatorie este obținerea unei producții minime la hectar.

    Directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș a explicat că fermierii care au suprafețe nu vor pierde subvenția pe suprafață și nici nu vor fi penalizați la plată dacă au procese-verbale de constatare a pagubelor. Fermierii au avut termen data de luni – 19 august să depună la primării notificări privind constatarea pagubelor pentru culturile de primăvară.

    Citiți și: Plata despăgubirilor de secetă va începe din data de 15 octombrie

    Seceta a afectat și cultura de sfeclă de zahăr

    Fermierii care au procese-verbale de secetă nu pierd subvențiile

    Ovidiu Săvâșcă a explicat că fermierii care au procese verbale de calamități nu pierd subvenția pentru sprijinul cuplat, pentru care o condiție obligatorie este obținerea unei producții minime la hectar.

    ”APIA este parte din verificările pentru secetă iar funcționarii noștri s-a deplasat în teritoriu, a identificat suprafețele de teren pentru care fermierii declară calamități, confirmăm că există cultura, că au cerere la APIA, că sunt activi, etc. Dar după cum se știe plățile pentru calamități nu se fac prin APIA dar noi acoperim partea de verificări. Și aici vă dau un exemplu la sfecla de zahăr pentru că este una dintre cele mai bine subvenționate și acum avem norocul că s-a repornit fabrica de zahăr de la Luduș și avem o grămadă de suprafețe, adică undeva la 4.000 de hectare numai la nivelul județului Mureș. Și acolo unde este calamitată sfecla și fermierul face dovada prin aceste procese-verbale de secetă la APIA că într-adevăr a fost afectat, atunci acesta nu pierde practic subvenția ci își încasează subvenția pentru că nu este un caz de forță majoră seceta și atunci bineînțeles că el își primește drepturile de plată”, a spus Ovidiu Săvâșcă la Radio Târgu Mureș.

    Culturile care încasează Sprijin cuplat pentru venit și pentru care este necesară o producție minimă la hectar sunt: soia, lucernă, leguminoase pentru industrializare – mazăre de grădină, fasole boabe și fasole păstăi, cânepă, orez, sămânță de cartof, hamei, sfecla de zahăr, legume cultivate în câmp pentru consum în stare proaspătă sau destinate industrializării (tomate, castraveți, ardei, vinete), legume cultivate în sere și solarii (tomate, castraveți, ardei, vinete), fructe (prune, mere, cireşe, vişine, caise și piersice) și semințe pentru plante furajere.

    Citiți și: Document oficial MADR. Suma pe care o vor primi la hectar fermierii afectați de secetă

    Procesele-verbale trebuie depuse la dosarul APIA

    Șeful APIA a mai spus că procesele verbale  (copii n.r) trebuie depuse la dosarul pentru subvenții. ”Aceste documente sunt depuse la dosarul de cerere APIA și fermierul este îndreptățit să primească mai departe subvenția de care ar fi avut dreptul dacă cultura ar fi avut condițiile optime”, a mai precizat Ovidiu Săvâșcă.


    Te-ar mai putea interesa

    Casa Verde Fotovoltaice se lansează în august. Schimbare majoră pentru sprijinul de 30.000 lei/locuință Fermierii din Prahova: Ploi ”ca în povești” după oprirea rachetelor antigrindină Dimitrie Muscă așteaptă o producție de 12 t/ha la porumb, fără irigații: ”Apa din Mureș e dusă în Ungaria”

    Ultimele știri

    Fertilizanți și biostimulatori pentru următoarea cultură de grâu. Recomandări de la Agro-Est Muntenia Avertizare meteo emisă de meteorologi. Județele care ”fierb” la final de săptămână Florin Constantin, AGXecutive: Suprafețele cultivate cu porumb vor continua să scadă