• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Document oficial MADR. Suma pe care o vor primi la hectar fermierii afectați de secetă

    Roxana Dobre -

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a comunicat într-o scrisoarea transmisă pe 7 august comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, ce sumă maximă vor primi fermierii drept despăgubiri pentru secetă. Conform ministrului, suprafața totală afectată de seceta pedologică și grindină a fost de 367.118 ha pentru culturi de toamnă și pentru culturile înființate în primăvara anului 2024, în special porumb și floarea-soarelui, se estimează că s-au înregistrat pagube pe o suprafață de circa 2.000.000 ha la nivel național.

    Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a solicitat Comisiei Europene compensaţii urgente pentru daunele cauzate de secetă, printr-o scrisoare transmisă pe 7 august comisarului, Janusz Wojciechowski. În cadrului documentelui oficial, șeful de la Agricultură a dezvăluit că fermierii vor primi maxim 200 de euro pe hectar pentru despăgubiri.

    Citiți și: Ministrul Agriculturii a cerut Comisiei Europene sprijin urgent pentru fermierii afectați de secetă

    Ce sumă vor primi fermierii pentru seceta pedologică

    Despăgubiri secetă 2024. Fermierii vor primi maxim 200 euro/ha

    În scrisoarea transmisă de Florin Barbu pe 7 august se menționează oficial ce despăgubire vor primi fermierii pentru seceta pedologică din acest an.

    ”Conform datelor înscrise în procesele verbale de constatare şi evaluare a pagubelor, acordarea unei compensări, sub formă de grant, în cuantum de maxim 200 euro/ha reprezentând maxim 43,6% din valoarea medie unitară a pierderilor, nu reprezintă o supracompensare pentru producători şi nu provoacă nicio denaturare a pieței sau a concurenţei. Bugetul total estimat de maxim 75.224.000 euro pentru culturile înființate în toamna anului 2023, trebuie acordat de urgență fermierilor. În acest sens, considerăm că este necesar ca întreaga suma să poată fi achitată producătorilor în cauză, în baza unui singur act juridic comunitar care cuprinde norme tehnice şi ca surse de finanțare atât cele din partea Uniunii cât și ajutoare naționale suplimentare”, se arată în documentul oficial transmis de Florin Barbu comisarului, Janusz Wojciechowski.

    De precizat că pentru culturile de primăvară nu este menționat plafonul care ar urma să ajungă în conturile fermierilor.

    Citiți și: Fermierii care pierd despăgubirile pentru secetă! Anunțul ministrului Florin Barbu

    Despăgubiri secetă 2024. Ce pierderi au înregistrat fermierii români

    În cadrul aceluiași document, ministrul Agriculturii a prezentat și datele privind pierderile pe care le-au înregistrat fermierii români, atât la culturile de toamnă cât și cele de primăvară.

    ”Potrivit datelor centralizate la nivelul Centrului Operativ pentru Situații de Urgenţă din cadrul MADR, suprafața totală afectată de seceta pedologică și grindină a fost de 367.118 ha, din care 334.048 ha de seceta pedologică, iar 33.070 ha de căderile de grindină. Pe structură de culturi, cele două tipuri de fenomene meteorologice nefavorabile menţionate au afectat până la compromitere totală circa 215.494 ha grâu, 54.915 ha orz, orzoaică, ovăz, 91.100 ha rapiță și 5.610 ha alte culturi. Valoarea unitară medie a pierderilor este de circa 2.289 lei/ha (circa 458 euro/ha) ceea ce reprezintă o pierdere estimată de 860.908.055 lei pe suprafața totală afectată de 367.118 ha (precizăm că valoarea pierderilor pentru o afectare de 100% poate fi pentru unele culturi 4.200 lei/ha – 840 euro/ha)”, a precizat Florin Barbu în scrisoarea transmisă comisarului.

    În ceea ce privește culturile de primăvară, ministrul a arătat că seceta a afectat până la compromitere în special porumbul și floareasoarelui, pe o suprafață estimată de circa 2.000.000 ha la nivel național. ”Estimăm că valoarea unitară medie a pierderilor este de 200 230 euro/ha”, se mai arată în document. 


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!