• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Florin Barbu: ”Ordonanța despăgubirilor este scrisă deja”. Când se aprobă cei 200 euro/ha

    Roxana Dobre -

    Ordonanța care aduce banii pentru despăgubirile fermierilor este scrisă deja la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) iar documentul mai are nevoie ca și completare doar de numărul final de hectare și sumele care vor intra la plată, a anunțat Florin Barbu. Acesta a menționat că până în prezent, conform centralizărilor, numărul de hectare care au fost afectate de secetă este de 2,2 milioane, cumulat culturi de toamnă și primăvară.

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat astăzi, luni – 26 august, în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că textul Ordonanței de Urgență care va aduce banii pentru despăgubirile la secetă este scris la MADR, urmând ca acesta să fie finalizat doar cu numărul final de hectare afectate și suma alocată pentru plata fermierilor. Florin Barbu a completat că întreg procesul de constatare și verificare a suprafețelor este în termen astfel că se va respecta data de 15 octombrie pentru plata pe hectar.

    Citiți și: Plata despăgubirilor de secetă va începe din data de 15 octombrie

    Suprafețe afectate de secetă în 2024

    Florin Barbu: Sunt 2,2 milioane de hectare calamitate, culturi de toamnă și primăvară

    Ministrul Agriculturii a informat prin intermediul emisiunii Agrostrategia că suprafața calamitată pentru culturile de primăvară este undeva la 1,8 milioane de hectare și în jur de 390.000 de hectare la culturile de toamnă.

    ”Săptămâna trecută am avut o videoconferință cu instituția care se ocupă cu partea de procesele verbale de calamități, vorbim de Direcția Agricolă și suprafața calamitată pentru culturile de primăvară este undeva la 1,8 milioane de hectare și în jur de 390.000 de hectare la culturile de toamnă. Adică aproape 2,2 milioane de hectare în total. Dar în momentul de față pe aproape jumătate sunt încheiate procesele verbale de calamități, noi evaluăm cererile depuse de către Primării iar Direcțiile Agricole vor merge în teritoriu. Bineînțeles că fermierii declară toate suprafețele, fie că vorbim de pășuni, culturi perene iar la 15 septembrie comisiile au termen de finalizare pentru întocmirea acestor procese-verbale de calamități. Termenul va fi cu siguranță respectat pentru că am implicat toate instituțiile subordonate din țară de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și Direcțiile Agricole Județene (DAJ). Și este fără precedent în România ca în același an fiscal, vorbim de 15 octombrie, despăgubirile la secetă să fie plătite”, a spus Florin Barbu pentru emisiunea Agrostrategia, ediția de luni, 26 august.

    Citiți și: Ministrul Barbu a schimbat Ordinul secetei! O nouă formulă de calcul la procentul de calamitate și despăgubiri

    Ordonanța despăgubirilor, pregătită la MADR

    Florin Barbu a mai spus că în prezent la MADR Ordonanța pentru despăgubiri a fost deja scrisă, urmând să mai fie completată cu surafața finală care urmează să fie despăgubită și sumele aferente.

    ”Ordonanța de Urgență va fi aprobată imediat după finalizarea centralizării proceselor verbale, de la Ministerul Agriculturii Ordonanța este scrisă mai trebuie completată cu suprafețele și sumele necesare pe care trebuie să le dăm fermierilor români. Suma pentru despăgubiri este de 200 euro pe hectar pentru o calamitate de 100%, proporțional cu procentul trecut în procesul verbal. O noutate este că au fost eliminate toate acele sincope legate de procente și am modificat ordinul și am spus clar că toți fermieri vor primi bani în mod egal. Adică dacă vor avea în procesul verbal trecută o calamitate de 100% va primi 200 de euro/ha, dacă are 50% primește 100 de euro/ha”, a mai punctat ministrul Agriculturii.


    Te-ar mai putea interesa

    Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului! Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor