• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ministrul Barbu a schimbat Ordinul secetei! O nouă formulă de calcul la procentul de calamitate și despăgubiri

  Oana Timar -

  S-au modificat procesele verbale pentru constatarea gradului de calamitate la culturile agricole. Un ordin al ministrului Agriculturii, Florin Barbu, publicat în Monitorul Oficial de astăzi, miercuri – 10 iulie, aduce schimbări importante privind metoda prin care se stabilește gradul de afectare și, implicit, cum se vor calcula despăgubirile fermierilor după noua formă a procesului verbal.

  În Monitorul Oficial de astăzi, miercuri – 10 iulie, a fost publicat Ordinul 271/112 al Ministerului Agriculturii și Ministerului Afacerilor Interne pentru modificarea anexei nr. 4 la Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020. Actul normativ intrat în vigoare modifică, de fapt, modul în care se completează procesele verbale de către comisiile de constatare a gradului de calamitate din terenurile agricole.

  ”Anexa nr. 4 la Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 320 din 16 aprilie 2020, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se înlocuiește cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin”, se precizează în actul normativ.

  În continuare, ”baza” pentru constatarea pierderilor suferite de fermieri rămâne procesul verbal. Acesta este întocmit de către Comisia de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole, numită prin Ordinul prefectului. Fermierii depun înștiințări la primăriile pe raza cărora au suprafețele calamitate, iar mai departe primăriile semnalează situația la nivelul Direcțiilor Agricole Județene care, la rândul lor, fac informarea Prefecturii la nivelul căreia se emite ordinul de constituire a comisiilor de constatare a calamităților din teren.

  Noul proces verbal de calamitate – schimbări

  Deși, aparent, tabelul în care sunt trecute suprafețele pentru constatarea pagubelor rămâne la fel, acesta a suferit schimbări la nivelul modului în care este completat.

  Cea mai mare schimbare a venit la cererea fermierilor și vizează coloana 7, Producția medie pe 5 ani anteriori (kg/ha). Astfel, după noul ordin, producția medie pe 5 ani anteriori, din care se elimină valoarea cea mai mare și valoarea cea mai mică, care se completează după cum urmează:
  a) pentru producători agricoli persoane fizice și/sau persoane fizice autorizate și/sau persoane juridice, care nu au istoric de activitate sau nu au istoric pentru cultura calamitată sau istoricul acestora este mai mic de 5 ani anteriori, aceasta nu se calculează și se stabilește de către Comisia de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole pe baza interogării bazei de date INS. — Tempo On line „AGR110A — Producția medie la hectar, la principalele culturi, pe forme de proprietate, macroregiuni, regiuni de dezvoltare și județe” pentru cultura/județul în cauză;
  b) pentru producătorii agricoli persoane fizice autorizate și/sau persoane juridice, care dețin evidențe contabile și au istoric de activitate pentru cultura în cauză, aceasta se stabilește pe baza datelor de producție din evidențele contabile proprii, puse la dispoziția comisiei de către producătorii agricoli;
  c) pentru producătorii agricoli persoane fizice și/sau persoane fizice autorizate și/sau persoane juridice, care dețin cel puțin un proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor încheiat în unul din cei 5 ani anteriori, aceasta nu se calculează și se stabilește de către Comisia de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole pe baza interogării bazei de date I.N.S. — Tempo On line „AGR110A — Producția medie la hectar, la principalele culturi, pe forme de proprietate, macroregiuni, regiuni de dezvoltare și județe” pentru cultura/județul în cauză.

  Cum se stabilește gradul de calamitare în funcție de producția obținută

  O altă modificare vicează modul în care se stabilește procentul de calamitare la nivelul producției, în procente. De acum încolo, coloana 8 Procent
  calamitare producție (%) se determină de către Comisia de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole prin aplicarea următoarei formule de calcul: % = 100 — coloana 6/coloana 7 x 100

  Exemplu – caz fermier are anul acesta o recoltă de două tone la hectar la grâu, iar în cinci ani a avut producții de 2023 – 3 tone/ha, 2022 – 8 tone/ha, 2021 – 7 tone/ha, 2020 – 2 tone/ha, 2019 – 6 tone/ha.

  În acest caz – coloana 7, cea cu producția medie se calculează scoțând extremele – 2 tone/ha și 8 tone/ha, cu o medie rămasă de (3 t/ha + 7 t/ha+6t/ha)/3=5,33 tone/hectar

  Coloana 8 se calculează astfel: 100 – 2 / 5,33 X 100 = 100 – 37,52= 62,48%

  Acesta va fi gradul de calamitate pentru cultura de porumb a acelui fermier și, în funcție de acest grad se vor calcula și eventualele despăgubiri.


  Te-ar mai putea interesa

  Anunțul unui șef APIA pentru toți fermierii care au cerut subvenții Județul în care toată suprafața de porumb neirigat este compromisă din cauza secetei Tomata care nu se descompune: ”Este cumpărată de o lună, nu știu ce bagă în ele”

  Ultimele știri

  Prețul grâului, în creștere pe bursă, nu și la fermieri. Samson Popescu: Așteptăm să vindem măcar cu 90 de bani Județul unde s-a produs mai mult grâu decât anul trecut, dar de o calitate mai slabă Ministerul Agriculturii a dat derogare la neonicotinoide pentru campania agricolă de toamnă