Dorin Cojocaru, APRIL: ”La vaca de lapte, costul cu furajele e cam 40-45%”
Violina Gorcinschi -În mod tradițional, cererea pentru lapte și produse lactate crește în lunile septembrie-octombrie, motiv pentru care producătorii, dar și consumatorii, sunt cu ochii pe evoluția prețurilor. Costul cu furajele va afecta semnificativ prețul, în special având în vedere seceta și canicula din această vară, însă cei din industria lactatelor sunt atenți și la ce se va întâmpla din punct de vedere legislativ.
Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), a vorbit, în cadrul emisiunii Agrostrategia, ediția de miercuri – 28 august, despre evoluția prețurilor la laptele de vacă în această toamnă. Potrivit șefului APRIL, prețul de la raft va fi influențat de eventualele măsuri fiscale impuse de legislativ, dar și de cum vor decurge negocierile producătorilor cu lanțurile de retail. Cert este că fermierii cheltuie 40% din totalul costurilor cu producția pe furaje.
Dorin Cojocaru, APRIL: „A scăzut oferta de lapte”
Căldura din acest sezon a afectat semnificativ producția de lapte din România, ceea ce a dus la scăderea ofertei de pe piață, în contextul în care, de luna viitoare se așteaptă o creștere a cererii pentru lapte și produse lactate.
„Acum o lună la această emisiune discutam împreună despre efectul caniculei asupra animalelor, în special vaca de lapte. Acum vorbim despre caniculă plus secetă asupra producției de lapte a României. Ce vreau să scot în relief este faptul că a scăzut oferta de lapte. Din cauza căldurii, scade cam cu 20% zilnic. Acum avem deficit de furaj pentru vaca de lapte și încercăm întotdeauna aici la emisiune să arătăm viitorul și prezentul pentru că trecutul îl știe toată lumea. Întotdeauna există o tradiție ca în luna septembrie-octombrie să crească consumul. Se întorc copiii la școală, oamenii se întorc din concediu și atunci începe să crească consumul”, a declarat Dorin Cojocaru.
Citește și: Se înființează Consiliului Laptelui format numai din fermieri crescători de animale
Negocierile dintre comercianți și producători/procesatori sunt influențate de costuri, care, în cazul vacii de lapte, este reprezentat, în proporție de 40%, de furaje, dar și de legea privind plafonarea adaosului comercial care, la rândul ei, ar putea fi supusă modificărilor în luna septembrie.
„Tot în această perioadă, septembrie-octombrie, sunt negocierile cu achizitorii din hipermarket, comerț, distribuitori ș.a.m.d.. Noi nu putem influența prețul la raft în fiecare săptămână sau în fiecare lună. Există negocierile de primăvară și negocierile de toamnă. În funcție de structura costurilor, se încearcă găsirea unei soluții bune și pentru comerciant, și pentru producător/procesator, dar să nu uităm că laptele este încă sub ordonanța sau legea de plafonare a adaosului comercial, mai bine spus, a profitului brut al procesatorului și al comerciantului. Acum depinde ce se va întâmpla legislativ în această lună septembrie. Să vedem dacă va apărea o nouă lege sau dacă va fi modificată în vreun fel. Din ceea ce văd eu structura costurilor, la vaca de lapte, costul cu furajele e cam 40-45%. La pasăre, de exemplu, costul cu furajul depășește 80%; la porc, la fel, se apropie de 80%. Furajul va afecta cam 40% din structura de cost”, a explicat președintele APRIL la emisiune.
Dorin Cojocaru, APRIL: „Așteptăm noile măsuri fiscale”
Reprezentanții APRIL urmăresc și eventualele măsuri fiscale care vor determina ce direcție va lua sectorul laptelui.
„Creșterea costurilor nu afectează plafonarea adaosului comercial pentru că legea spune că se plafonează adaosul comercial, dar se scad costurile directe și indirecte. Deci, în momentul în care gazul, energia electrică, combustibilul se vor scumpi, se va vedea (n.r.: la preț), dar există o structură de impact pentru fiecare cost. De exemplu, s-a mărit salariul minim pe economie. De aceea, eu analizez și aștept politicul să văd cu ce măsuri fiscale vine pe Noul Cod Fiscal pentru că aici e impactul foarte mare. Au fost iar costuri suplimentare în această vară cu reciclarea ambalajului, cu legarea dopului de ambalaj, cu tot felul de costuri care la final când tragi linie, tu ca patron, că ai fermă, că ai fabrică de procesare lapte, trebuie să te încadrezi în acele costuri și să ai un minimum de profit”, a spus Dorin Cojocaru.
Citește și: Importurile de lapte – în creștere, mai puțin lapte produs în fermele românești
Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Dorin Cojocaru, Președinte APRIL (28.08.2024)