• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un cunoscut trader local a intrat în insolvență peste noapte. Fermierii – pagubă uriașă!

    Roxana Dobre -

    O firmă care achiziționa cereale de la fermierii din vestul țării a intrat în faliment ”peste noapte” chiar în plină campanie agicolă de recoltat. Compania care făcea comerț cu cereale în județul Timiș a avut în ultimii cinci ani o cifră de afaceri de peste un miliard de lei și a intrat în insolvență la începutul lunii august, lăsând în urmă datorii de milioane de euro către furnizori.

    INC 1975, o firmă care are mai multe baze de depozitare a cerealelor în județul Timiș, a intrat în insolvență vestea venind ca un trăznet peste fermieri și comercianții de profil din vestul României. Surse din piață au declarat pentru Libertatea că datoriile acumulate ar ajunge la 20 de milioane de euro, iar printre păgubiți sunt și companii multinaționale.

    Citiți și: Trader de cereale acuzat de o țeapă de peste 800.000 de euro

    O firmă de comerț cu cereale din Timiș a intrat în insolvență

    Cererea de intrare în insolvență a companiei INC 1975 fost depusă în 7 august și ulterior admisă de Tribunalul Timiș a doua zi, în 8 august 2024. În timp ce unii dintre păgubiți speră să își recupereze banii, alții se consideră înșelați și spun că patronul a dispărut fără urmă și nu le mai răspunde la telefon.

    Citiți și: Țeapă cu utilaje agricole pe un site de mică publicitate

    Un fermier are de recuperat peste 700.000 de euro

    Unul dintre cei care are de primit sume mari de bani de la firma INC 1975 este un agricultor care are de recuperat peste 700.000 de euro. „Fratele meu e unul dintre cei mulți care au fost păgubiți în județul Timiș. Avea marfă pe stoc, nu avea unde să o vândă, îl cunoștea (n.r. – pe Cristian Popa). A zis să-l ajute, să ruleze și când are nevoie fratele meu de bani, îi face documentele și îi plătește. El a avut undeva la 1,8 milioane de euro și tot i-a plătit fragmentat. Acum, de vreo două-trei săptămâni n-a mai dat de el. Avea bilet la ordin, l-a introdus în bancă și i-a venit refuz de la bancă. La o săptămână a băgat și firma în insolvență”, a declarat primarul din Comloș pentru Libertatea.

    O situație critică a fost semnalată în comuna timișeană Dudeștii Vechi, localitate unde se practică agricultura pe suprafețe întinse și unde mai mulți fermieri susțin că au bani de primit de la dealerul de cereale intrat în insolvență.  Agricultorii din Dudeștii Vechi s-au constituit într-un grup și i-au cerut primarului localității să îi ajute.

    ”Am făcut o adunare cu toți într-una din locațiile primăriei și am încercat să ne organizăm. Am luat un avocat și o să urmeze procedurile legale. Nu sunt doar de la noi (n.r. – păgubiți). Sunt din tot colțul de vest al țării. Ar fi vorba 30-40 de agricultori păgubiți. Este o problemă foarte mare la nivelul zonei pentru că și acești oameni au la rândul lor facturi de achitat, au contracte semnate și când vor veni termenele de scadență va fi o problemă”, a declarat primarul din Dudeștii Vechi, pentru Libertatea.

    Edilul a mai spus că, din datele pe care le are, una din marile probleme din acest caz este că au fost încasați bani în avans, pe baza unor certificate de depozit, fără ca marfa să fie livrată. Surse din domeniul comerțului cu cereale susțin că două dintre multinaționalele care au de recuperat bani de la INC 1975 sunt Ameropa și Cofco.


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă

    Ultimele știri

    Sorin Grindeanu: Peste 55 de milioane de tone de cereale și produse agricole din Ucraina au tranzitat România Fermierii ucraineni cumpără teren agricol și își fac ferme în Polonia. Urmează România? INS: Veniturile unui agricultor, per gospodărie