• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tulcea, județul cel mai afectat de pesta micilor rumegătoare. 62 de focare active în 4 județe

    Roxana Dobre -

    Situația la zi privind focare active cu pesta rumegătoarelor mici (PRM). Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că la data de 29 august în România evoluează 62 de focare acestea crescând cu două focare de la ultima informare din 19 august.

    ANSVSA anunțat astăzi, joi – 29 august printr-un comunicat că la această dată în România evoluează 62 de focare (opt exploatații comerciale, 15 exploatații comerciale de tip A, 38 de exploatații nonprofesionale și o stână) de pesta rumegătoarelor mici (PRM) cu un total de 234.088 de animale declarate în rapoartele de notificare-confirmare, respectiv un total de 221.420 de animale afectate înregistrate în focare după ucidere.

    Citiți și: Un cunoscut crescător de ovine cere vaccinarea animalelor pentru a le proteja de pestă

    Situația la zi pentru pesta oilor

    Județele unde au fost confirmate focare de pesta micilor rumegătoare

    Vestea bună peste crescători este că până la această dată numărul de județe unde au fost confirmate focare nu au crescut astfel:

    – în județul Tulcea au fost confirmate 50 de focare în 10 localități din care: 7 în exploatații comerciale, 15 în exploatații comerciale de tip A și 28 în exploatații nonprofesionale cu un total de 213.511 de animale declarate în rapoartele de notificare-confirmare, respectiv un total de 202.953 de animale afectate înregistrate în focar după ucidere;
    – în județul Constanța au fost confirmate 9 focare în 6 localități în exploatații non profesionale cu un total de 6.865 de animale declarate în rapoartele de notificare- confirmare, respectiv un total de 4.990 de animale afectate înregistrate în focar după ucidere;
    – în județul Timiș au fost confirmate 2 focare într-o localitate din care: o exploatație comercială cu un total de 12.500 de animale declarate în raportul de notificare- confirmare, respectiv un total de 12.884 de animale afectate înregistrate în focar după ucidere și o exploatație nonprofesională cu un total de 623 de animale declarate în raportul de notificare-confirmare;
    – în județul Ialomița a fost confirmat un focar într-o stână cu un total de 589 de animale declarate în raportul de notificare-confirmare, respectiv un total de 593 de animale afectate înregistrate în focar după ucidere.

    Citiți și: Pesta oilor: Bulgaria a introdus dezinfecția gratuită a autoturismelor la frontiere

    ANSVSA, apel la exportatori și fermieri să respecte regulile impuse de autorități

    În acest context, ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA județene, pentru a își proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală.

    ”ANSVSA face apel la sprijinul fermierilor din sectorul ovine și caprine, precum și al cetățenilor, pentru a aplica măsurile de biosecuritate, a anunța imediat serviciile veterinare despre suspiciunile la animale și a respecta toate măsurile dispuse de autorități pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul țării”, precizează autoritatea.

    Conform sursei citate, orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene. ANSVSA mai reamintește că Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%.


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de vânzare la un preț de 76 de milioane de euro Șefa ANM a anunțat când vin ploile după canicula extremă Fermieri chemați de urgență la centrele APIA pentru subvențiile din acest an

    Ultimele știri

    Târgul de ovine de la Petrila nu se ține în acest an din cauza pestei micilor rumegătoare Oierii, mai dezbinați ca niciodată la întâlnirea de la Guvern. Deciziile ce le-au fost puse pe masă Valeriu Tabără – internat de urgență la Spitalul Elias din București!