Cehia a confirmat apariția a două focare de boala limbii albastre la ovine
Angelica Lefter -Febra catarală ovină, cunoscută și ca ”boala limbii albastre” sau ”Bluetongue”, se extinde în Europa. După ce au fost depistate focare ale acestei boli în Franța și Germania, acum a venit rândul Cehiei să raporteze boala în două ferme din țară.
Autorităţile cehe au anunţat vineri, pe 6 septembrie, că două prime focare de febră catarală ovină, o boala virală cunoscută sub numele de ”limba albastră”, au fost confirmate în ferme din districtul Sokolov, la aproximativ 20 de kilometri de graniţa cu Germania, informează AFP, citat de Agerpres.ro.
Citiți și: O nouă boală amenință stânele. Bulgaria a confirmat primul focar de variolă ovină
Cazuri de febră catarală ovină depistate în Cehia
Autoritățile cehe au menționat că vor fi luate toate măsurile ce se impun, care, însă vor afecta mai multe ferme.
”Este prima dată în 15 ani când febra catarală ovină este detectată în ţara noastră”, a precizat, pe reţeaua X, ministrul ceh al Agriculturii, Marek Výborný.
Ministrul a adăugat că ”măsuri veterinare de urgenţă vor afecta exploataţiile pe o rază de 150 de kilometri”.
”Reguli mai stricte de mişcare se vor aplica animalelor provenite din exploataţiile situate în această zonă”, a spus Zbyněk Semerád, directorul administraţiei veterinare cehe, menţionând într-un comunicat că ”în cazul semnelor clinice, se vor preleva probe de la animalele afectate”.
Citiți și: Boala limbii albastre la bovine. Bluetongue la vaci – semne
Franța și Germania se confruntă cu focare de febră catarală la ovine
Focare de febră catarală, o boală netransmisibilă la om, au fost detectate recent în mai multe ţări din Europa, inclusiv în Franţa.
Miercuri – 4 septembrie, un caz confirmat în landul german Saxonia, la şapte kilometri de graniţa cu Cehia, a fost raportat autorităţilor cehe de către serviciile germane.
Potrivit specialiștilor, Bluetongue (boala limbii albastre) cunoscută şi sub denumirea de febra catarală este o boală infecţioasă, de natură virală, necontagioasă, cu transmitere vectorială, ce afectează rumegătoarele domestice (ovine, caprine, bovine) şi sălbatice (bivoli, cerbi). Boala se manifestă prin febră, inflamaţie de tip cataral sau ulcero-necrotic la nivelul mucoasei nazale, bucale şi a bureletului coronarian.
Conform Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, importanţa economică a bolii rezidă în pierderile economice importante produse consecutiv diminuării capacităţii productive a animalelor, mortalitate şi malformaţii fetale, cheltuieli cu imunizarea animalelor receptive, restricţii comerciale, reducerea preţului de valorificare economică a animalelor din speciile receptive şi a produselor provenite de la acestea.