• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Document: Cum se vor suspenda executările silite în cazul fermierilor afectați de secetă

    Angelica Lefter -

    Document în lucru pentru salvarea afacerilor din agricultură. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a intrat în posesia unui document informal, un draft al proiectului prin care Guvernul, la propunerea Ministerului Agriculturii, va reglementa blocarea executărilor silite în cadrul fermierilor, până la finalul anului viitor. Textul și prevederile sale nu sunt încă în vigoare și mai pot suferi modificări atât până când documentul va deveni public, cât și în perioada în care acesta va sta în consultare.

    Printr-o ordonanță de urgență la care se lucrează în acest zile la nivelul Ministerului Agriculturii, fermierii nu vor mai putea fi executați silit până la finalul anului viitor. De asemenea, o serie de rate vor putea fi suspendate. Pentru acest lucru, viitoarea OUG va veni să modifice și să completeze Ordonanța de Urgență nr. 4/2024 pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 și ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Prin aceste modificări, fermierilor li se dau asigurările necesare că nu vor mai avea grija ratelor și creditelor pentru a-și putea desfășura în continuare activitatea de producție.

    Citiți și: Ministrul Barbu: Fermierii nu vor mai putea fi executați de către furnizorii de inputuri și bănci

    Fermierii afectați de secetă, lăsați în pace de creditori (foto: mediafax.ro)

    De precizat că de prevederile viitoare OUG vor putea beneficia numai fermierii care fac dovada că au înregistrat pierderi din cauza secetei. Aceste pierderi vor putea fi dovedite prin procesele-verbale de constatare a daunelor. Astfel, proiectul de OUG prevede că Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.4/2024 pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 și ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.82 din 29 ianuarie 2024 se modifică după cum urmează:

    ”După articolul 6 se introduce un nou art.6.1, care va avea următorul cuprins:

    Art. 6.1 – (1) Prin excepție de la prevederile art.4 și art.6, se suspendă de drept începând cu data solicitării, rambursarea datoriilor restante, precum și a ratelor, dobânzilor și comisioanelor scadente, pentru sumele care fac obiectul contratelor de credit, respectiv leasing, încheiate cu instituții de credit sau cu instituții financiare nebancare, pentru debitorii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

    a) solicitarea de suspendare înaintată către creditori este însoțită de copia procesului – verbal / proceselor – verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi agricole, încheiat/încheiate pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2022, toamna anului 2023, în primăvara anului 2022, primăvara anului 2023, primăvara anului 2024, pentru plante perene, plantații pomicole și plantații viticole, care au fost afectate de seceta pedologică din anii agricoli 2022-2023-2024;

    b) dobânda la credite, percepută de către creditor debitorului, este mai mare de 1,5%+ROBOR la data depunerii solicitării de suspendare.

    (2) Pentru suspendarea de drept a rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, debitorii prevăzuți la alin. (1) trimit creditorilor o solicitare de suspendare, în format letric sau prin poșta electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit, până cel târziu la data de 31 decembrie 2024”.

    Citiți și: OUG pentru suspendarea ratelor bancare. Barbu, MADR: Se va aplica pe o perioadă de un an

    Totodată, proiectul de OUG prevede și suspendarea executărilro silite de către bănci, IFN-uri sau distribuitori de inputuri, introducând, în OUG nr. 4/2024, după articolul 6.1 se introduce un nou articol, art. 6.2, următorul cuprins:

    ”Art. 6.2 – Creditorii în instituții financiare bancare, instituții financiare nebancare, furnizorii de utilități, precum distribuitorii și furnizorii de resurse materiale agricole folosite la înființarea și producția agricolă vegetală, nu întreprind măsuri de recuperare, executare silită, asupra creanțelor acumulate, nu întreprind măsuri de exigibilizare precum insolvența, declararea scadenței anticipate, altele asemenea, până la finalul anului 2025”.

    3. Și Articolul 7 se modifică și va avea următorul cuprins:

    ” Art. 7 – Prevederile prezentei ordonanțe de urgență se aplică până la data de 31 decembrie 2025”, se arată în Ordonanță de Urgență menită să modifice și să completeze Ordonanța de Urgență nr.4/2024 pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 și ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.


    Te-ar mai putea interesa

    30 septembrie – termen limită la APIA pentru subvenția de 60 euro/ha Șef APIA: După 18 ani de când se dau subvenții, proprietarii de terenuri își mai atribuie încă banii! Valeriu Tabără – internat de urgență la Spitalul Elias din București!

    Ultimele știri

    Șeful Pisciculturii din Ministerul Agriculturii – acuzat de DNA de fapte de corupție! Ciclonul care a adus ninsori în Europa se îndreaptă spre România. Vremea se schimbă brusc de mâine! Utilaje agricole furate pe bucăți. O nouă modă printre hoții din ferme: dezmembrarea!