• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • OUG pentru suspendarea ratelor bancare. Barbu, MADR: Se va aplica pe o perioadă de un an

    Roxana Dobre -

    Guvernul va emite o Ordonanță de Urgență pentru suspendarea pe timp de un an a ratelor pentru fermieri. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu,
    a declarat că actul normativ va fi adoptat ca măsură pentru producătorii agricoli care au avut pierderi din cauza secetei.

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat ieri, luni – 15 iulie, în premieră pentru emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, că va propune Guvernului o Ordonanță de Urgență pentru suspendarea ratelor pentru fermieri. Aceasta se va aplica pe un an de zile, în perioada 1 august 2024 – 1 august 2025.

    Citiți și: Fermierii cer asigurarea întregii suprafețe arabile declarate la APIA

    Florin Barbu a anunțat la emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO că va elabora și susține o Ordonanță de Urgență privind amânarea ratelor pentru fermieri pe un an de zile.

    ”Trebuie să luăm măsuri privind, din punctul meu de vedere, ca și ministru, o suspendare totală, fără acordul băncilor, pe o perioadă de un an de zile. Această măsură trebuie făcută obligatoriu și o voi susține la nivel de Guvern sută la sută. Voi susține lucrul acesta pentru fermierii români și vă spun de ce. Trebuie să lăsăm fermierii să fie relaxați, astfel încât să se preocupe de muncile agricole, să poată însămânța, să aibă cât de cât din recoltele pe care le-au făcut anul acesta o capitalizare, să poată înființa culturile de toamnă. Din punctul meu de vedere, ca și ministru, cred că discuțiile trebuie făcute cu băncile, dar aici este o asumare a noastră, este o decizie politică pe care ți-ai asumat-o și o aplici pentru a da o gură de oxigen fermierilor. Pentru că foarte multe suprafețe de teren sunt calamitate, foarte mulți fermieri nu pot să își plătească ratele și dobânzile. Și pentru ca luna viitoare un fermier să fie relaxat și să poată face agricultură în continuare, el nu trebuie să mai aibă grija că luna viitoare trebuie să plătească rate și dobânzi până la următoarea cultură”, a spus Florin Barbu la emisiunea Agrostrategia.

    Citiți și: Maniu Vonica, CFRO: Fermierii s-au trezit că au de plătit bani în plus către bănci. Sumele sunt foarte mari

    Suspendarea ratelor, o măsură ce se va aplica până la 1 august 2025

    Potrivit lui Florin Barbu, amânarea ratelor pentru fermieri se va aplica prin Ordonanță de Urgență.

    ”Se va da Ordonanță de Urgență pe un an, adică până la 1 august 2025. Această perioadă trebuie să fie de un an de zile. Este normal să fie de un an de zile pentru ca fermierii să poată recolta culturile de toamnă și să poată să înceapă să își plătească ratele. Dar trebuie discutat și cu băncile pentru că perioada de suspendare să fie de un an de zile, iar rambursarea creditului să crească cu un an de zile și atunci fermierii să înceapă să plătească cu 1 august 2025 dar perioada de rambursare să crească perioada în care ratele au fost suspendate. Această ordonanță trebuie să fie foarte clară: doar prelungirea rambursării creditelor pe un an de zile pe cât are loc suspendarea plății ratelor și a dobânzilor. Eu trebuie să informez primul ministru, trebuie să am o discuție și cu ministrul de finanțe pentru că după aprobarea acestei ordonanțe, obligatoriu trebuie să plătim calamități către fermieri. Eu cu ministrul de finanțe avem datoria să identificăm aceste sume pentru că, așa cum spuneam, putem avea aproape două milioane de hectare atât culturi de toamnă, cât și culturi de primăvară afectate, iar fermierii români trebuie să fie ajutați în această perioadă, iar datoria mea ca ministru și a ministrului de finanțe e să găsim sumele necesare”, a mai punctat ministrul.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!