• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul mieilor la zi, sub presiunea focarelor de pesta micilor rumegătoare

    Roxana Dobre -

    Prețul mieilor care pleacă la export a cunoscut o scădere în ultimele săptămâni după ce mai mulți achizitori au suspendat transporturile din cauza focarelor de pesta micilor rumegătoare. Ing. Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis, arată că, oficial, exportul de animale vii nu este închis, însă pe piață se fac speculații pe seama blocajelor apărute.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Ionică Nechifor a tras un semnal cu privire la nevoia ca toți crescătorii de ovine și de caprine să respecte noile norme sanitar-veterinare privind suspendarea scoaterii animalelor din ferme timp de 30 de zile, cu anumite excepții. Nechifor a menționat că în prezent exportul de ovine vii nu este oficial oprit, însă există țări cu tradiție care sunt reticente de a mai cumpăra de la ciobanii români. De aceea o delegație de oficiali și ciobani va merge în Orientul Mijlociu pentru a-i convinge pe arabi că piața din România este una sigură.

    ”Oficial noi nu avem cunoștință de a fi blocate aceste exporturi de ovine și caprine din România. Doar la nivel declarativ și-au manifestat intenția de a nu mai importa din România. Însă după discuțiile pe care le-am avut cu colegii, și cu premierul și ministrul Agriculturii care fac eforturi foarte mari de a menține aceste piețe deschise, s-a decis ca în perioada imediat următoare să se facă o deplasare în Orientul Mijlociu din care să facă parte o delegație formată atât din reprezentanți ai autorităților dar și ai crescătorilor de ovine”, a spus Ionică Nechifor, care este și directorul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor (SCDCOC) Popăuţi din judeţul Botoşani.

    Crescătorul botoșănean a completat că unii fermieri sunt disperați de scăderea prețurilor pentru animalele achiziționate în viu.

    ”Atrag atenția ca intermediari care fac achiziții de animare să nu speculeze necazul oierilor și să coboare prețul prea mult, nici fermierii să nu cedeze la preț. Este adevărat că toată situația cu pesta coincide cu o secetă agresivă în România și fermierul practic este într-o situație critică (…) Importat este să se înțeleagă că nici ordinul ANSVSA privind stabilirea unor măsuri suplimentare pentru controlul și eradicarea pestei micilor rumegătoare nu interzice exporturile, ci pentru o perioadă de 30 de zile acele animale care au destinație la export e o suplimentare de analize luate de către medicii veterinari, iar dacă se decide că provin dintr-o zonă liberă de focare, exportul poate continua”, a mai spus Ionică Nechifor la emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1.

    Citiți și: ”Telenovela” banilor dați liderilor ciobanilor de către un cunoscut exportator de ovine

    Prețul mieilor, în scădere

    Președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis a mai explicat că peste oilor și-a pus deja ”amprenta” pe prețul de achiziție al mielor.

    ”De la prețul de 20 – 21 de lei cât era pe kilogramul de miel în viu, iată că se vehiculează între 16 și 18 lei kilogramul de carne de miel în viu, ceea ce nu mi se pare corect”, a mai punctat Ionică Nechifor.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!