• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pesta oilor bate în retragere. Document obligatoriu pentru scoaterea animalelor din fermă

    Roxana Dobre -

    Vești bune pentru crescătorii de animale. Pesta oilor bate în retragere astfel că autoritățile au anunțat că în prezent mai sunt 47 de focare active, din cele 64 confirmate la nivel național.

    Autoritatea Națională Sanitară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat printr-un comunicat că astăzi, luni – 9 septembrie, în România mai sunt active 47 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM) din cele 64 confirmate la nivel național. Astfel, au fost stinse 17 focare, dintre care zece focare de PRM – în județul Tulcea, 6 focare de PRM în județul Constanța și un focar de PRM în județul Ialomița.

    Citiți și: Tulcea, județul cel mai afectat de pesta micilor rumegătoare. 62 de focare active în 4 județe

    Oierii trebuie să respecte o serie de reguli în următoarele 30 de zile

    ANSVA menționează că începând cu data de 6 septembrie a intrat în vigoare ordinul comun al ANSVSA, MADR – Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și MAI – Ministerul Afacerilor Interne, care prevede pentru o perioadă de 30 de zile o serie de măsuri.

    Astfel:

    ”Pentru toate transporturile, DSVSA competentă teritorial de la locul reținerii stabilește conduita de urmat pentru animalele reținute, iar structura din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, care a dispus reținerea, stabilește conduita de urmat pentru mijlocul de transport. Pentru toate transporturile de rumegătoare mici, DSVSA competentă teritorial dispune măsuri cu privire la animalele reținute de reprezentantul acesteia și asigură prezența medicului veterinar în maximum o oră la locul unde a fost oprit în trafic mijlocul de transport, iar structura din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, la solicitarea scrisă a DSVSA, verifică modul de respectare a obligației de descărcare a animalelor în punctul stabilit de către DSVSA și o informează cu privire la cele constatate. Acordul scris în baza informațiilor furnizate de solicitant și a documentelor întocmite de medicii veterinari de liberă practică împuterniciți de la locul de plecare, este emis de directorul executiv al DSVSA competentă teritorial și conține detaliile specifice referitoare cel puțin la numărul de capete care fac obiectul transportului, locul de plecare, itinerariul propus, mijlocul de transport utilizat, locul de destinație, data și ora plecării, data și ora estimată a sosirii, responsabilul de animale pe durata transportului și durata valabilității acordului de deplasare”, se mai precizează în comunicat.

    Citiți și: Cehia a confirmat apariția a două focare de boala limbii albastre la ovine

    Zonele unde se aplică măsuri suplimentare 

    ANSVSA mai precizează că județele de la frontiera cu Ucraina și Republica Moldova vor identifica și implementa măsuri suplimentare, adaptate cu scopul prevenirii intrării pe teritoriul României de animale vii și/sau produse, subproduse, materiale, mărfuri, care pot fi considerate vectori de boli infectocontagioase.

    ”ANSVSA face apel la sprijinul fermierilor din sectorul ovine și caprine să respecte toate măsurile dispuse de autorități pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul țării. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene”, mai transmise autoritatea.

    Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!