• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 43 de urși care produc pagube agricole și amenință viața oamenilor vor fi recoltați din județul Mureș

    Violina Gorcinschi -

    Prefectul judeţului Mureş, Ciprian Dobre, a anunţat că 43 de urşi care provoacă pagube în sectorul agricol şi ameninţă viaţa locuitorilor urmează să fie recoltaţi în acest an, pentru 25 dintre aceştia fiind emise deja autorizaţiile de mediu, mai ales că numărul acestor animale este de trei ori mai mare faţă de ceea ce suportă habitatul.

    „43 de urşi care provoacă pagube şi ameninţă viaţa mureşenilor vor fi recoltaţi anul acesta în judeţul Mureş. Pentru 25 dintre aceştia, au fost emise deja autorizaţiile de mediu, fondurile de vânătoare urmând a se ocupa de recoltarea exemplarelor de urs. Pentru restul, se aşteaptă depunerea documentelor de către reprezentanţii fondurilor de vânătoare. 865 de urşi sunt în judeţul Mureş anul acesta, un număr de trei ori mai mare faţă de ceea ce suportă habitatul şi ceea ce ar fi optim, aşa cum spun specialiştii. Asta se vede şi în cifrele privind pagubele: 207 dosare de despăgubire, cu o valoare de peste 1,5 milioane lei, pentru sute de hectare de culturi distruse şi circa 500 de animale ucise. Legea 242 adoptată în acest an ne permite să acţionăm pentru siguranţa omului, fiind un pas important faţă de anul trecut, când judeţul nostru a avut o cotă de prevenţie de doar 14 exemplare”, a arătat prefectul judeţului Mureş, Ciprian Dobre, într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.

    Pagube numeroase produse de urși la culturile agricole (foto: radioromania.ro)

    43 de urși vor fi capturați din județul Mureș

    Potrivit Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş, măsura vine în urma adoptării Legii nr. 242 din 2024, care prevede pentru acest judeţ un număr de 43 de exemplare în cota de prevenţie, repartizate în 37 de fonduri cinegetice.

    Citește și: Urșii crează probleme și la APIA. Ce se întâmplă la controalele pentru subvenții

    „În cursul anului 2024, la Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş au fost înregistrate 207 dosare de despăgubire (în anul 2023 – 438 dosare) pentru pagubele produse de urşi şi lupi culturilor agricole, animalelor domestice şi autovehiculelor, 16 pagube fiind produse de specia lup. Valoarea pagubelor în anul 2024 se ridică la 1.517.646 lei (în anul 2023 – 2.865.128,68 lei – întreaga sumă fiind achitată ) din care, până la ora actuală, s-au achitat 365.832 lei, pentru restul plăţilor fiind solicitat buget. În perioada următoare se vor efectua noi plăţi. Anul acesta, urşii au distrus sute de hectare de culturi agricole – porumb, plantaţii de pomi fructiferi (unele distruse aproape în totalitate) şi au omorât circa 500 de animale (din care ovine 198, bovine 95, suine 5, caprine 16, păsări 82, stupi de albine 94, alte animale 5). În anul 2023 au fost omorâte peste 1.000 animale (din care ovine 348, bovine 136, suine 13, caprine 15, păsări 429, stupi de albine 96, alte animale 37) şi au fost distruse sute de hectare de culturi agricole”, a precizat Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş.

    Citește și: Patru urși au făcut prăpăd într-o gospodărie. Au ucis și mâncat opt oi

    În comunicat se mai arată că, săptămâna aceasta, Instituţia Prefectului a găzduit o şedinţă de lucru organizată în parteneriat cu Garda Forestieră Braşov, tema acestei întâlniri fiind legată de întocmirea dosarelor de pagubă produse de animalele sălbatice şi clarificarea procedurii pentru întocmirea documentaţiilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!