• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Crescător de vaci în mijlocul inundațiilor: Ne-au dispărut animale și am rămas fără furajele pentru iarnă!

    Roxana Dobre -

    Un crescător de vaci din comuna Cudalbi, județul Galati își strigă disperarea după ce viitura care a venit vineri noaptea i-a afectat toate furajele dar și vacile care au fost la un pas de moarte din cauza apelor. Apa a ajuns la doi metri în doar două ore iar acum, când situația s-a mai potolit, fermierul a început să își caute animalele dispărute, vaci și viței, care au fugit din calea apelor.

    Adrian Mihalache, un tânăr crescător din comuna Cudalbi, județul Galați, și-a văzut în doar câteva zeci de minute investiția la un pas de pieire. Viitura care a afectat puternic comuna a venit chiar în mjlocul noții, la ora două, astfel că oamenii nici nu au putut să reacționeze să salveze ceva material primul gând fiind să își salveze propriile vieți și a celor dragi.

    Citiți și: Inundațiile din Dubai – consecința sistemului de însămânțare a norilor? Autoritățile infirmă scenariul

    Fermierul Adrian Mihalache nu mai are cu ce să își hrănească văcuțele

    Viitura care a afectat și județul Galați a venit în creierii nopții, ne-a spus Adrian Mihalache, iar fermierul nu a putut să reacționeze în fața apei de dimensiuni apocaliptice. Acum, când apele s-au mai retras, fermierul încearcă să numere pagubele. O parte dintre animale au dispărut iar furajele sunt compromise în totalitate astfel că crescătorul a rămas fără hrana vacilor chiar în prag de sezon rece.

    ”Un număr de 217 animale am avut. Acum la momentul de față s-au retras apele, au dispărut animale dar nu știm câte că nu putem să facem o evaluare. Ferma este de vaci de lapte dar au dispărut din viței, juninci, acolo unde a intrat mai mult viitura s-au deschis niște porți și au ieșit. Până acum nu a sărit nimeni să ne ajute, am sunat la 112, la Pompieri și nu a venit nimeni. Vacile au stat în apă pentru că nu am putut ajunge la ele, apa fiind de 2 metri. De vreo 12 – 16 ore apa a început să scadă, să se retragă apele. Viitura a început undeva pe la ora două noaptea, n-am avut semnal la telefon, nu e curent, nu e apă potabilă, absolut nimic. Doar ca să vă închipuiți cât de mare a fost apa, pe o lățime de 600 m liniari, apa a fost de 2 metri, deci nu pe lungime, pe lățime”, a spus fermierul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Citiți și: Situație inundații pe județe. Apele au luat patru vieți și au afectat peste 5.000 de gospodării

    Apel către fermieri: Am nevoie de ajutor, am rămas fără hrana vacilor!

    Adrian Mihalache a mai spus că de foarte mare ajutor i-ar fi acum pe termen scurt să primească furaje pentru văcuțele și așa slăbite din cauză că au stat în apă mai mult de 14-16 ore.

    ”Acum la cine să ne plângem că vă dați seama că autoritățile au interesul să scoată oamenii, nu animalele. E și normal ca prima dată să fie omul și pe urmă animalele dar sunt și ele tot niște suflete.  Singurul care m-a contactat a fost Ionuț Lupu de la Holstein RO, șeful nostru de la asociație, dânsul mi-a zis că au și ceva fonduri pe partea de asociație pentru astfel de situații și dacă am nevoie să iau legătura cu dânsul. Dar vă dați seama că la momentul de față încă suntem debusolați, nu știm ce să facem mai înainte. Cele mai mari pagube sunt pe partea de furaje, de la grâu, porumb, orz la lucernă,paie. Tot a luat apele. Nu a fost destul că am avut secetă și de abia ne-am făcut un stoc de furaje, acum am rămas fără ele în prag de iarnă. De aceea dacă sunt fermieri din zonă care să ne ajute să punem văcuțele pe picioare până găsim o soluție ne-ar fi ne mare ajutor”, a fost apelul făcut de Adrian Mihalache.

    Dacă doriți și puteți da o mână de ajutor, un sprijin oricât de mic fermierului Adrian Mihalache, vă rugăm să nu stați pe gânduri. Sunați-l la numărul de telefon 0752.839.484 sau prin email redactia@agrointel.ro. Fiți alături de fermierul Adrian Mihalache, ajutați-l să ducă mai departe ferma de văcuțe! 

    @agrointeligentaFermă de vaci, sub ape. Cudalbi – județul Galați, 15 septembrie 2024♬ original sound – Agrointeligenta


    Te-ar mai putea interesa

    Anunțul RAR pentru toți fermierii care au nevoie de ITP Plăți APIA 2024. Cursul la care se calculează subvențiile pe hectar și animale Plată APIA pentru 17.600 de fermieri – aprobată!

    Ultimele știri

    Polonia continuă să domine piața europeană a cărnii de pui Alertă meteo de ploi, descărcări electrice și vânt în 13 județe Turcia ridică parțial interdicția importurilor de grâu