• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Gino Năstase, fermier: La recoltare am avut pierdere mai mare decât procentul din procesul-verbal de secetă

    agrointeligenta.ro -

    Pe măsură ce fermierii încheie recoltarea culturilor calamitate de secetă, nemulțumirile cresc. Nu doar că producțiile la porumb și floarea-soarelui sunt infime, dar ele sunt, în multe cazuri, cu mult sub ceea ce s-a evaluat în câmp de către comisia de constatare a pierderilor cauzate de secetă. Aflat într-o astfel de situația, fermierul ilfovean Gino Năstase a fost informat de la primărie că procesele inițial încheiate nu vor mai fi rectificate să corespundă cu pierderile reale, cele de la recoltare.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, fermierul Gino Năstase, care lucrează circa 100 de hectare de teren agricol, a vorbit despre culturile sale de porumb și de floarea-soarelui grav afectate de secetă. A făcut cerere la primărie să i se constate pierderile, iar la deplasarea în teren, comisia formată din reprezentanți ai direcției agricole, primăriei și agenției de plăți au stabilit la porumb 88% grad de calamitare și la floarea-soarelui 32%. La recoltare, situația a fost cu totul alta, mai ales la cultura de floarea-soarelui.

    ”Pot să spun că au fost prompți. Am fost anunțați că se depun cereri la primăriei pentru întrunirea comisiei, să vină să vadă ce pagube cauzate de secetă. Au venit cei de la DAJ, am fost pe teren, ni s-a întocmit procesul-verbal pentru floarea-soarelui și pentru porumb. Să spunem că au nimerit-o la porumb, dar la floare, eu am avut un procent de calamitate de 32%, asta însemna că trebuie să recoltăm undeva la 1.400 de kg la hectar. Eu am închis pe 770 de kilograme la hectar. Deci jumătate din cât s-a preconizat că se va recolta. Sincer, trebuie să facă o rectificare la procesul-verbal, măcar pentru floarea-soarelui. Este prea mare diferența de la 1.400 la 700”, spune fermierul ilfovean care, la porumb, a avut o producție apropiată de evaluare, de numai 400 de kilograme la hectar.

    Fermierul Gino Năstase

    Primăria l-a anunțat că procesele-verbale nu se mai modifică

    Gino Năstase a depus la primărie o solicitare pentru a i se actualiza procesul-verbal cu procentul real de pierdere. Nu s-a făcut mare caz pe acest subiect pentru că, inițial, s-a știut că la plata despăgubirilor nu va fi luat în calcul procentul, ci ar urma să se achite cei 200 de euro pe hectar și la porumb, și la floare, indiferent de procent, doar ca acesta să fie de minim 30%.

    ”Inițial s-ar fi zis că nu se va ține cont de procentul de calamitate (…), că s-ar da cei 200 de euro pe hectar și la floare, și la porumb. Ulterior au zis că se vor modifica procesele-verbale. Apoi am primit un telefon de la primărie – vineri am depus pentru rectificarea procesului-verbal, iar luni m-au sunat de la primărie că nu o să se mai facă nicio rectificare, că rămân procentele inițiale și că asta e, să așteptăm să primim bani, cât ar trebui să primim„, a spus fermierul în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1.

    Cu producția reală realizată la floarea-soarelui, procentul de calamitare ar trebui modificat în cazul fermierul Gino Năstare.

    ”Ar trebui să fiu undeva la 65%. Noi tragem de orice bănuț pentru că la rândul nostru avem plăți de făcut. Nu a fost vina noastră că nu a plouat. Ar trebui cumva, măcar pe floarea-soarelui să se rectifice (…) Cu banii aceștia, dacă fac o socoteală, undeva la 900 de lei la porumb, nici îngrășământul nu îl acopăr, sunt undeva la 500 și ceva de kilograme de îngrășământ. Eu tehnologia am făcut-o ca la carte, o tehnologie chiar foarte bună, dar n-a fost să fie anul”, a mai spus fermierul.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Gino Năstase, fermier (12.09.2024)


    Te-ar mai putea interesa

    Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!