Baciu, LAPAR: ”Peste 50% dintre fermierii din România n-au citit nimic despre fertilizare. Au auzit ei că azotul face bine și pun cât mai mult să aibă păpușoiul mare”
Gabriela Gimbășanu -Situția solurilor românești a încins discuțiile la primul eveniment dedicat acestei problematici spinoase pentru agricultura națională. În cadrul conferinței organizate de Timac Agro România, Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, a declarat că organizația pe care o reprezintă a sesizat în nenumărate rânduri autoritățile cu privire la eroziunea solului, fenomen deja avansat în România. Mai mult, Baciu spune că nu toți fermierii conștientizează importanța informării atunci când este vorba despre fertilizare.
”În ultima perioadă de timp, foarte mulți amatori s-au apucat de agricultură. Au auzit ei că ne merge bine și s-au gândit să dea și ei un tun. Peste 50% din fermierii din România nu au citit nici măcar o revistă de specialitate în materie de fertilizare. Au auzit ei că azotul face bine la orice cultură și caută să dea cât mai mult ca să aibă popușoiul mare și cât mai mult. În realitate nu fac altceva decât să distrugă echilibrul din sol”, a declarat Laurențiu Baciu în cadrul conferinței “Împreună avem grijă de plantă dar și de sol”.
Baciu a spus și că mulți fermieri nici măcar nu cunosc banala lucrare care se aplică solului pentru a preveni deșertificare, o lucrare esențială care permite creșterea capacității de înmagazinare a apei în sol. ”În acest moment fermierii noștri umblă la sol după recoltare, doar superficial, zgârie puțin pământul și după aruncă sămânța, seprând că la următoare recoltare va obține o producție care măcar să îi acopere cheltuielile. Deaia suntem pe ultimul loc ca nivel de producție în Europa. Suntem acum la 40% randament față de vârful Europei”, a subliniat Laurențiu Baciu.
Președintele LAPAR consideră că România nu mai are timp de pierdut și trebuie luate toate măsurile ca pământul românesc să producă la adevăratul său potențial. ”Multe țări din UE înregistrează producții record comparativ cu ceea ce facem noi, uni au chiar și 20.000 kg la hectar. Noi nici dacă cântărim cu cu tot cu combină nu ajungem la așa producții. Te apucă toți nervii când vezi că noi, cu un sol așa de bun nu facem decât niște producții rușinoase și cei din Israel, pe dunele alea imense de nisip, obțin 20 de tone de grâu la hectar. Cum ei pot să facă asta și noi ne chinuim să supraviețuim?!”, întreabă, retoric, Baciu.
Președintele LAPAR este de părere că nici interesul politicienilor nu este îndreptat pentru protejarea solului românesc, a agriculturii în general, întrucât, spune fermierul, ”din 1989 nu am vazut până acum un prim-ministru caruia să-i placă agricultura”. ”După ’89, am vândut tot ce se putea vinde, am privatizat tot. Dar în schimb am avut grijă să acordăm licențe de comercializare semințe, pesticide, insecticide și altele tuturor. Noi nu mai suntem capabili să facem nimic. În acest moment nu suntem la coada Europei doar la producție, avem și cea mai mică subvenței acordată la hectar din UE. Motivul este simplu: am trimis la negociere oameni care nu au nici o pregătire în domeniul agricol, singurul lor atu a fost că știu limba engleză”, a mai spus Baciu.
În încheierea intervenției sale, fermierul din Bacău a menționat o altă mare nemulțumire a fermierilor, cea legată de noul PNDR. ”Din nefericire pentru noi, noul PNDR ne va face să pierdem cel puțin 10 milioane de euro. Din păcate, banii se vor distribui pe mofturi politice. Pot spune că ieri a apărut un raport al CE, care ne demonstrează faptul că, după cum e făcut noul PNDR 97% din fermieri nu îl pot accesa. Lucru foarte grav care ne va costa alți 5 ani de lipsuri. Se pare că și când ne dau alți bani nu știm ce să facem cu ei. E mare păcat că irosim atâția bani”, a concluzionat Laurențiu Baciu.