• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lege în Parlament: Supermarketurile nu mai pot refuza, fără motiv, produsele fermierilor români

    Roxana Dobre -

    Proiect de lege pentru fermierii care vând produsele în supermarket. Un număr de 50 de senatori au depus un proiect de lege, care a fost înregistrat la Senat pe 17 septembrie, care să” normalizeze” relațiile dintre marii retaileri și producătorii români.

    Mai mulți senatori vor să interzică prin lege practicile de concurență neloială care afectează fermierii români. În expunerea de motive, parlamentarii arată că în ultima perioadă ”s-au înmulţit înţelegerile tacite între întreprinderi, de aceea este nevoie de reintroducerea în lege a noțiunii de înțelegeri tacite, prevedere care în vechea legislație a existat”. Pentru a deveni lege proiectul trebuie să obțină votul Camerei Deputaților care este for decizional, să fie promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial.

    Citiți și: Lista produselor cu prețuri mici în supermarketuri – disponibilă online

    Proiect de lege pentru practicile neloiale din supermarketuri

    Proiectul semnat de un grup de 50 de senatori vizează modificarea şi completarea Legii nr.11/1991 privind combaterea concurenței neloiale, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenței nr.21/1996, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru modificarea și completarea Legii nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol şi alimentar.

    ”În mod special, în comerțul modern din România sunt drastic restrictionate listarea și comercializarea alimentelor cu cea mai buna calitate și cu cele mai competitive preturi fabricate doar din ingrediente naturale, produse pe piața internă. Limitarea prezenței în magazine şi implicit, limitarea comercializării celor mai bune produse autohtone, fără niciun argument comercial, a devenit cea mai comună practică comercială neloială în rândul marilor retaileri care activează pe piața din Romania. O altă practică interzisă de legislația europeană de concurență, dar la fel de comună marilor comercianţi din Romania, este aplicarea de adaosuri comerciale diferite la produse din aceeași categorie, adică ”aplicarea de condiții comerciale diferite la prestații echivalente”. Astfel manipulează discreţionar volumele de vânzări, favorizând vânzarea produselor cu adaosuri comerciale mai mici și sabotează vânzarea produselor carora le aplică adaosuri comerciale mai mari. Atât limitarea prezenței în magazine a celor mai bune produse, cât şi manipularea preţurilor lor de raft prin dimensiunea adaosului comercial, reprezintă tactici incorecte, ilegale, care, contrar prevederilor europene, pulverizează atât libera concurență între producători, cât şi ideea de respectare a intereselor consumatorilor. O altă practică frecventă, comună marilor rețele de comerț, este listarea temporară a produselor autohtone pentru care nu există motive de refuz, dar listarea este urmată de o prezenţă foarte redusă, greu vizibilă la raft sau chiar de lipsa totala din raft, urmată apoi de o simplă notificare prin care retailerul îi anunță producatorului delistarea produselor sale, fără nicio altă explicație”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

    Citiți și: Ministrul Barbu pregătește legea care va proteja micii fermieri care vând în supermarketuri

    Ce prevede proiectul de lege

    Proiectul de lege subliniază că vor fi interzise practicile de concurență neloială care contravin uzanțelor cinstite și principiului general al bunei-credințe, săvârşite de o întreprindere față de altă întreprindere parteneră, care constau în:

    -limitarea în mod nejustificat a vânzării produselor/serviciilor întreprinderii partenere;
    -aplicarea de adaosuri comerciale mai mari la produsele/serviciile întreprinderii partenere în raport cu adaosurile comerciale aplicate altor produse/servicii din aceeași categorie;
    -refuzul de a furniza întreprinderii partenere informații relevante cu privire la stocurile rulajele produselor/serviciilor sau nerespectarea clauzelor contractuale privind plata, achiziția sau furnizarea.

    O altă prevedere a viitoare legi va reglementa ca practică de concurență neloială care contravine uzanțelor cinstite și principiului general al bunei-credințe exploatarea poziției superioare de negociere a unei întreprinderi față de o altă întreprindere, realizată prin acţiuni sau inacțiuni precum:
    – refuzul nejustificat de a cumpăra sau de a furniza bunuri sau servicii cu calitate mai bună și prețuri mai mici decât ale bunurilor sau serviciilor pe care le comercializează deja;
    -impunerea unor condiții comerciale oneroase sau discriminatorii;
    -modificarea ori încetarea nejustificată a relațiilor comerciale cu o întreprindere parteneră.

    Sunt interzise orice înțelegeri exprese sau tacite între întreprinderi, orice decizii formale sau acunse ale asocierilor de întreprinderi și orice practici concertate, care au ca obiect sau au ca efect împiedicarea, restrângerea ori denaturarea concurenței pe piața românească sau pe o parte a acesteia, în special cele care împiedică sau limitează accesul pe piața românească sau pe o parte a acesteia, pentru produsele sau serviciile cu calitate mai bună și prețuri mai mici decât ale altor produse sau servicii similare disponibile pe acelaşi segment de piață.


    Te-ar mai putea interesa

    Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”