• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ciobanii, furioși în fața Guvernului: ”Nu vom pleca de aici! Ne vom strânge 3.000!”

    Roxana Dobre -

    Circa 500 de ciobani protestează astăzi în Piața Victoriei iar reprezentanții crescătorilor spun că nu vor pleca din stradă până nu vor sta de vorbă cu premierul Marcel Ciolacu. O delegație a ciobanilor a fost deja primită la Guvern, dar au discutat cu un consilier al premierul, după cum ne-a declarat crescătorul Radu Bumbea, organizatorul manifestației.

    Crescătorii de ovine s-au adunat astăzi, luni – 23 septembrie, în fața Guvernului pentru a atrage atenția asupra problemelor care există în ferme din cauza Pestei Micilor Rumegătoare (PMR). Cea mai importantă doleanță a crescătorilor este garantarea unui preț minim pentru kilogramul de carne în viu. în cuantum de 20 lei plus TVA.

    Citiți și: Ciobanii vin din nou la București. Autorizație pentru un protest cu 500 de oieri în fața Guvernului

    Ciobani la protestul de la Guvern (foto: Legitimă Apărare/Facebook)

    Ciobanii vor să discute cu premierul Marcel Ciolacu

    Crescătorul Radu Bumbea a declarat astăzi, luni – 23 septembrie pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că circa 400-500 de ciobani s-au strâns în stradă dar alți fermieri se mai află pe drum și urmează să se alăture acțiunii organizate în Piața Victoriei, în fața clădirii Guvernului.

    ”Suntem cam 400-500 de oameni în stradă dar mai sunt pe drum și vor mai veni oameni. Vreau să subliniez că nu am fost sprijiniți de nicio asociație, acesta este protestul ciobanilor simpli. Și eu personal voi susține să se termine cu asociațiile de ciobani că doar au încasat bani, nu au făcut nimic pentru crescători. Eu voi susține și voi pleca să se retragă acel ajutor de stat care ajunge la asociații pentru că au luat banii și nu pot pune măcar la dispoziție un autocar să ajute oamenii, au venit fiecare cum au putut, pe cont propriu. Rușine să le fie, că așa reprezintă ei ciobanii, au luat o grămadă de bani de la stat, 70 de lei de oaie, plus 10-15 lei cât mai au cotizație de la membri. Și nu s-au implicat deloc să ne susțină pentru că asociațiile trebuie să acționeze pentru că toată lumea a fost afectat s-au închis târguri, oamenii au rămas cu animalele în ferme, deci o bătaie de joc totală. Oamenii care au venit astăzi aici au fost amenințați cu controale de asociații și medicii veterinari”, a spus crescătorul.

    Fermierul a completat că ciobanii nu vor pleca din stradă până nu vor avea un răspuns concret de la autorități. ”Noi nu vom pleca de aici fără un răspuns concret. Să vină premierul Marcel Ciolacu să discute aici cu ciobanii și să primim garanții că ceea ce cerem se va aplica. Cred că până mâine-poimâine ne adunăm 2.000-3.000 de oameni. Astăzi am intrat deja la Guvern dar ne-am întâlnit cu un consilier al premierului pe când noi cerem clar să vorbim cu Marcel Ciolacu, să vină aici în mijlocul nostru. Mesajul este clar: nu vom pleca de aici!”, a mai subliniat fermierul.

    Citiți și:  Ciobanii – la Guvern pentru a cere un ajutor de urgență pentru mieii blocați din cauza pestei

    Crescătorii cer un preț în minim garantat pe kilogramul de carne de oaie

    Ciobanii protestatari au depus deja la Guvern o listă cu cererile lor iar printre cele mai mari nemulțumiri sunt legate de prețul mic pe care îl primesc acum la vânzarea animalelor. Ei cer ca statul să garanteze o sumă de minim 20 de lei pe kilogram.

    ”Noi cerem să se reia exporturile pentru că deși oficial nu s-au închis efectiv nu a mai vrut nimeni să cumpere de la noi. Adică ANSVSA nu a mai reprezentat nicio garanției și e ca și cum aș veni eu la dvs. și aș spune cumpără de la mine dar să știi că îți dau un miel bolnav. Iar totul s-a văzut în piață, la preț. Noi cerem să ni se garanteze un preț pentru toată marfa pe stabulație adică 20 de lei plus TVA cu cât noi am cumpărat. Pentru că eu spre exemplu am miei la îngrășar, am cumpărat cu 20 de lei și acum se vând cu 16 lei. La momentul de față toate fermele sunt pline de miei. Eu am camioane, tot ce trebuie și știu ce este în fiecare fermă. Noi nu acceptăm că există această boală pentru că nu au murit oi. Acum totul vedeți că totul se publică online, când au fost animale omorâte de urs ați văzut pe grupuri, când au fost cazurile cu Diazinol ați văzut pe grupuri oi moarte?! Eu vă întreb: de ce nu a postat nimeni că i-ar fi murit măcar o oaie de la pestă? Că au omorât ei sute de mii da, dar că au murit singure eu nu am văzut. Deci o altă cerință a noastră este să nu mai omoare animale. Să le bage în carantină, să le păzească cu jandarmii, dar să nu le mai ia ciobanilor munca de o viață”, a mai spus fermierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă pentru ca toți fermierii să încaseze subvenția APIA pe pășune Despăgubiri de secetă sau sprijin cuplat? Fermier pus de APIA să aleagă între cele două plăți! Baxuri de roșii la 10 lei. Președinte de cooperativă: Legumicultorii au zis că nici nu le mai culeg!

    Ultimele știri

    Proces-verbal MADR pentru fermierii cu datorii. Condiții la amânarea datoriilor și păstrarea discount-urilor Șefa ANM: Vin vijelii și ploi abundente cu 60-80 l/mp, chiar 100 l/mp. E posibil un cod roșu general Florin Barbu, MADR: Data la care fermierii vor avea despăgubirile de secetă în conturi