• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Despăgubirile pe care le primesc oierii cu pestă în ferme: 20 de lei pe kilogram în viu

    Angelica Lefter -

    Despăgubiri oieri pesta micilor rumegătoare. Crescătorii de oi și capre sunt nemulțumiți de despăgubirile acordate de stat pentru fermele de ovine afectate de pesta micilor rumegătoare. Deși inițial crescătorii s-au arătat mulțumiți de prețul oferit de autorități, de 20 de lei/kg de carne de oaie și capră afectate de această boală, acum au început să apară reclamații.

    Fermierii care au rămas fără turmele de oi şi capre din cauza pestei micilor rumegătoare (PMR) primesc despăgubiri de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Banii care vor fi împărţiţi oierilor sunt alocaţi de ANSVSA prin rectificare bugetară.

    Citiți și: Subvenție pe 3 luni pentru crescătorii de ovine afectați de focarele de pestă

    În fermele cu pesta micilor rumegătoare au fost eutanasiate animalele (foto: ziaruldelta.ro)

    Citiți și: Despăgubiri de 150 de euro pentru fiecare animal sacrificat în focarele de ”ciuma oilor” din Grecia

    În județul Tulcea, în urma discuţiilor purtate între autorități și fermieri, s-a stabilit preţul pentru despăgubirea crescătorilor de animale de 20 lei pe kilogramul de carne de oaie şi de capră.

    La început, crescătorii de animale au fost mulţumiţi de preţul acordat pe kilogram, dar acum au început să apară reclamaţii deoarece nu li s-a oferit o sumă mai mare.

    ”Nu pot fi daţi 2.000 lei pe o oaie, deoarece nu a costat niciodată mai mult de 400-500 lei. Noi spunem că am stabilit un preţ rezonabil, decent. Iniţial, ne-au lăudat şi acum au început să ne reclame că nu le-am oferit câţi bani doresc dumnealor. Noi am evaluat situaţia. Colegii s-au întâlnit, iar conducerea direcţiei nu a intervenit, nu a interferat în niciun fel în discuţiile celor 5-7 comisii. S-a încercat să se ia de la statistică şi de la direcţiile agricole preţurile de achiziţie, de vânzare, astfel încât să se facă o medie. Toate comisiile au mers pe un preţ egalitar pentru toate focarele, fiindcă sistemul de creştere în Tulcea este acelaşi pe raza întregului judeţ, nu există diferenţe. Noi zicem că s-a dat un preţ bun, în jur de 20 lei pe tineret, pe carne. Aseară solicitau în Piaţa Victoriei să li se ofere 20 lei, li s-a dat 21 lei, n-am înţeles. Probabil, având în vedere apropierea campaniei, cineva se foloseşte de nemulţumirile şi frustrările crescătorilor”, a declarat în cadrul şedinţei de Colegiu prefectural de marți – 24 septembrie, directorul executiv adjunct al Direcţiei Sanitare-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Iordan Pavel.

    Vă reamintim că în data de 20 septembrie, în România mai sunt active 27 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM). În acestă săptămână au fost stinse 10 focare, dintre care 9 focare de PRM – în județul Tulcea și un focar de PRM în județul Constanța.

    Conform informărilor ANSVSA, Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%.


    Te-ar mai putea interesa

    Despăgubiri de secetă sau sprijin cuplat? Fermier pus de APIA să aleagă între cele două plăți! Ferma de insecte, afacerea cu care Marius Grama vrea să revoluționeze zootehnia românească Prețurile cerealelor cresc brusc: recoltă slabă – mai mulți bani pentru grâu, porumb și rapiță

    Ultimele știri

    AAC la COPA-COGECA, la Bruxelles: Apel pentru sprijinirea fermierilor români care au suferit pierderi în acest an România, Polonia și Bulgaria, ”pedepsite” la COPA -COGECA pentru pozițiile privind importurile din Ucraina? Alertă de viituri și inundații, în vigoare de sâmbătă pentru 18 bazine hidrografice și pe râurile din Dobrogea