Subvenție pe 3 luni pentru crescătorii de ovine afectați de focarele de pestă
Roxana Dobre -Subvenție pe 3 luni pentru crescătorii de oi afectați de focarele de pestă. Un nou ajutor pentru crescătorii de oi a fost solicitat Comisiei Europene (CE) de către ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Banii sunt destinați sectorului zootehnic de creștere a oilor, în contextul dificutăților aduse de pesta micilor rumegătoare.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat astăzi, marți, 24 septembrie, că a cerut Comisiei Europene (CE) un sprijin financiar temporar pentru crescătorii de oi. Subvenția ar urma să se achite pe o perioadă de 90 de zile.
Citiți și: Șeful ANSVSA a plecat în Iordania cu o delegație de oieri. Scopul vizitei: deblocarea exporturilor
Ajutor temporar pentru crescătorii de oi
Ministrul Agriculturii a anunțat că a solicitat Comisiei Europene un sprijin financiar pentru crescătorii de oi, în contextul secetei din anul 2024 și a pestei micilor rumegătoare.
”Din cauza secetei severe și a restricțiilor la export impuse de pesta micilor rumegătoare, costurile de întreținere per animal în ferme au crescut considerabil ajungând la 20 de euro pe lună. În acest context solicităm un sprijin financiar pe o perioadă de 90 de zile destinat efectivelor blocate în ferme care erau pregătite pentru export, pentru a preveni pierderile economice și a susține fermierii afectați”, a susținut ministrul Agriculturii în cadrul Consiliului AgriFish care a avut loc luni, pe 23 septembrie.
Citiți și: Vin primii bani de despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă! Anunțul ministrului Barbu
Florin Barbu: Avem responsabilitatea să găsim rapid soluții pentru crescătorii de animale
Într-un mesaj publicat astăzi de Florin Barbu, ministrul subliniază că trebuie găsite rapid soluții pentru crescătorii de animale.
”Trebuie să venim în sprijinul crescătorilor de oi care au fost afectați de pesta micilor rumegătoare, deoarece costurile de întreținere au ajuns la 20 de euro pe lună/ per animal. Am solicitat în cadrul Consiliului AgriFish, un sprijin financiar pentru o perioadă de 90 de zile, pentru animalele din ferme pregătite pentru export. Avem responsabilitatea să găsim rapid soluții pentru crescătorii de animale care au avut pierderi din cauza secetei severe și a restricțiilor la export impuse de pesta micilor rumegătoare, pentru a trece cât mai ușor peste această perioadă dificile”, a arătat ministrul.
Reamintim că Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat printr-un comunicat că în data de 20 septembrie, în România mai erau active 27 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM). Săptămâna trecută au fost stinse zece focare, dintre care nouă focare de PRM – în județul Tulcea și un focar de PRM în județul Constanța.