• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Studiu: Vacile – BENEFICE pentru mediu. Cresc biodiversitatea terenurilor prin captarea carbonului în sol

    Violina Gorcinschi -

    Vacile ajută la captarea carbonului în sol și a biodiversității terenurilor. Acestea au fost concluziile unui studiu efectuat în Marea Britanie, privind efectele fermelor mixte asupra ecosistemelor. S-a ajuns la concluzia că fermele mixte susțin 28 de specii de plante și au mai mult carbon blocat în sol.

    Cu toate că vacile sunt considerate vinovate pentru emiterea a unei cantități semnificative de metan în atmosferă, cercetări recente arată că acestea ar putea juca un rol important în regenerarea terenurilor arabile, potrivit The Guardian.

    Vacile ajută la păstrarea carbonului în sol (foto: veganfoodandliving.com)

    Vacile, benefice pentru mediu prin captarea carbonului în sol

    Studiul, elaborat de Soil Association Exchange, arată că fermele mixte, cu animale și culturi vegetale, au cu o treime mai mult carbon în sol decât cele care dețin numai culturi vegetale, mulțumită gunoiului de grajd al animalelor.

    Citește și: Danemarca, prima țară care introduce o taxă de poluare pentru fermele de vaci

    De asemenea, animalele ar avea un efect benefic și asupra biodiversității: fermele mixte susțin supraviețuirea a circa 28 de specii de plante de pășune în fiecare câmp, în comparație cu fermele vegetale, cu 25 de plante și cu cele zootehnice, cu 22 de plante.

    Joseph Gridley, directorul executiv al SAE, care a fost înființată de Asociația Solului în 2021 pentru a sprijini și monitoriza agricultura sustenabilă, a spus că este puțin probabil ca, carbonul captat în sol să echilibreze cantitățile enorme de metan create de bovine. Creșterea animalelor din întreaga lume generează aproximativ 14% din emisiile climatice induse de om.

    „Este destul de neechivoc în date că a avea animale în fermă înseamnă că ai mai multe emisii – de cinci sau șase ori mai multe emisii, dar dacă integrezi animalele în sistem, pentru fiecare măsurătoare a sănătății solului, există o îmbunătățire, precum și o mulțime de măsuri de biodiversitate”, a spus el.

    Blocanți de biometan în ferme – cum reacționează fermierii

    Solurile se degradează, dar nu este clar în ce măsură. În 2015, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a susținut că lumii i-au mai rămas doar 60 de recolte, dar cercetătorii de la Universitatea Oxford și Our World In Data au declarat în 2021 că există o imagine complexă și că, deși 16% din soluri au o durată de viață sub 100 de ani, o treime din acestea sunt estimate cu o durată de viță de cel puțin 5.000 de ani.

    Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale a investigat așa-zișii blocanți de metan ca o modalitate de reducere a emisiilor. Adăugarea de substanțe precum uleiuri esențiale, probiotice și chiar alge marine în hrana bovinelor poate reduce cantitatea de râgâituri și gaze pe care le generează.

    Citește și: Bill Gates investește în suplimentele de furajare care reduc emisiile de metan produse de vaci

    Luna trecută, organizația de caritate Green Alliance a declarat că hrănirea cu Bovaer, un blocant de metan, a unei treimi dintre vacile de lapte din Regatul Unit al Marii Britanii ar reduce emisiile țării cu aproximativ 1%. Totuși, acest lucru nu se întâmplă, a avertizat grupul de campanie, deoarece fermierii nu au fost dispuși să plătească în plus pentru ceva din care nu au beneficii. Potrivit acestora, blocanții de metan ar trebui subvenționați, așa cum au fost alte scheme de agricultură ecologică.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii din Matca s-au unit într-o cooperativă și își fac propria fabrică de procesare a legumelor Cât costă un extras de carte funciară eliberat online Despăgubiri de secetă sau sprijin cuplat? Fermier pus de APIA să aleagă între cele două plăți!

    Ultimele știri

    Preț în creștere la floarea-soarelui. Fermier român: ”Degeaba, nu avem ce vinde” O comună din România va avea aeroport. Prețul terenurilor în zonă va exploda Ploi, lapoviță și ninsori – noi alerte meteo emise astăzi. Județele sub cod galben de fenomene extreme