• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Preț în creștere la floarea-soarelui. Fermier român: ”Degeaba, nu avem ce vinde”

    Violina Gorcinschi -

    Fermierii își păstrează recoltele de floarea-soarelui din acest an. Prețurile la floarea-soarelui sunt în creștere, din cauza recoltelor slabe, iar fermierii nu se grăbesc să vândă. În România, estimările privind producția de floarea-soarelui au scăzut semnificativ, lucru care a dus la creșterea cotațiilor pe piață și, odată cu ele, la creșterea prețurilor la uleiul de floarea-soarelui.

    Analiştii estimează că recolta României la floarea-soarelui va fi fie cea mai mică din ultimii 15 ani. Producția preconizată în acest an în cele 27 de state membre UE era, anterior, de 8,9 milioane de tone, cu 400.000 de tone mai puţin decât prognoza firmei de consultanţă Strategie Grains în urmă cu o lună, şi cu mult sub cele 9,8 milioane de tone recoltate în 2023, dar estimările scad pe măsură ce recoltarea avansează.

    „Pe măsură ce recoltatul avansează, se confirmă o producţie dezastruoasă de seminţe de floarea-soarelui, performanţele fiind aşteptate să fie cele mai mici din ultimii 15 ani în Bulgaria şi România”, informează firma de consultanţă într-un raport publicat vineri, 27 septembrie.

    Prognozele privind producția de floarea-soarelui în România – cele mai slabe din ultimii 15 ani (foto: mundus-agri.eu)

    Fermierii din Ucraina își păstrează recoltele de floarea-soarelui. Prețurile în porturi

    În Ucraina, creșterea rapidă a prețurilor la floarea-soarelui a fost însoțită de o evoluție a prețurilor mondiale la ulei, potrivit analiștilor Spike Brokers, citați de Latifundist.

    „Creșterea constantă a prețurilor îi obligă pe fermieri să se abțină din vânzarea de floarea-soarelui, ceea ce creează probleme pentru fabrici în a-și acoperi propriile nevoi de procesare”, explică experții.

    Prețurile la uleiul de floarea-soarelui au crescut pe piața spot cu 50 dolari și s-au tranzacționat la nivelul portului CRT cu 990-995 dolari.

    Citește și: Raport USDA septembrie – floarea-soarelui: Ucraina are o recoltă slabă. Prețurile, așteptate să crească

    Ultimele indicații ale cumpărătorilor privind prețul pe tonă la floarea-soarelui în port și unități de procesare:

    Prețul la floarea-soarelui, 2 lei/kg. Fermierii au recoltat foarte puțin

    În România, majoritatea fermierilor au recoltat așa de puțină floarea-soarelui încât creșterea prețurilor nu îi încălzește cu nimic, întrucât nu au ce vinde sau vânzarea nu va avea un impact financiar prea mare pentru exploatație. De asemenea, sunt multe situații în care agricultorii s-au grăbit să contracteze semințele de oleaginoase care sunt dificil de depozitat.

    În județul Galați, la Matca, inginerul Gavrilă Tuchiluș ne-a declarat că aprecierea prețului la floarea-soarelui nu îl mai ajută. Toată vara, culturile au fost ”tocate” de secetă, iar producțiile obținute la culturile înființate în primăvară au fost infime. ”Nu am floarea-soarelui. Nici nu pot să vă spun câtă producție am făcut: 150 de kilograme la hectar. Pe zona aceasta este exclus să aibă cineva de vânzare. Acum degeaba s-au mai ridicat prețurile că nu avem ce vinde. Prețul la floarea-soarelui la acest moment este în jur de 2 lei kilogramul, plus-minus”, ne-a declarat Gavrilă Tuchiluș, administratorul Agrimat Matca.


    Te-ar mai putea interesa

    Vin primii bani de despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă! Anunțul ministrului Barbu Cât costă un extras de carte funciară eliberat online Fermierii din Matca s-au unit într-o cooperativă și își fac propria fabrică de procesare a legumelor

    Ultimele știri

    Alerte de inundații în 4 județe din țară până marți după-amiază. Dunărea, debit în scădere În România se deschide un laborator de carne hibrid care promovează alimentația sănătoasă Preț în creștere la floarea-soarelui. Fermier român: ”Degeaba, nu avem ce vinde”