• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Harta rezervei de apă din sol. Chiar și după valul de ploi, tot mai sunt zone cu secetă pedologică extremă

    Violina Gorcinschi -

    Agrometeo la începutul lunii octombrie. În intervalul 2-8 octombrie, temperaturile vor fi mai ridicate decât în mod normal în toată țara. Temperatura medie a aerului se va situa între 8 și 24 grade Celsius ziua, iar cea a solului, la adâncimea de 5 cm, va oscila între 10 și 23 grade Celsius, optime pentru culturile de rapiță și orz de toamnă. Conform hărții agromteorologice privind rezerva de apă din sol, încă mai sunt zone, în jumătatea de sud a țării, cu secetă pedologică moderată, puternică sau extremă.

    Local, se așteaptă ploi, iar procesele vegetative la principalele culturi de toamnă se vor desfășura, în general, în condiții normale, datorită rezervei de umiditate satisfăcătoare. La grâul de toamnă, nivelul de apă din sol se situează în limite satisfăcătoare în Maramureş, Transilvania, Crișana și Banat, local în estul şi centrul Moldovei, nordul, estul şi sudul Munteniei, nordul şi estul Olteniei.

    Agrometeo la începutul lunii octombrie. Temperaturi

    În această perioadă va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal, la nivelul întregii țări. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 8…24°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 15…29°C, în toate zonele de cultură.

    Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 1…19°C, în cea mai mare parte a ţării, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare.

    Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 10…23°C, limite optime desfăşurării fazelor incipiente de vegetaţie la culturile de rapiță și orz de toamnă semănate în epoca optimă. Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, acestea fiind însoțite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Totodată, cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

    Agrometeo la începutul lunii octombrie. Rezerva de umiditate pentru principalele culturi de toamnă

    Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în Maramureş, Transilvania, Crişana şi Banat, local în estul și centrul Moldovei, nordul, estul şi sudul Munteniei, nordul şi estul Olteniei.

    Conţinutul de apă din sol va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) pe suprafețe agricole extinse din Oltenia, local în vestul, sudul și sud-vestul Munteniei.

    Citește și: Prognoza meteo pentru luna octombrie. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni

    În aceste condiții, procesele vegetative la culturile de toamnă se vor desfăşura în general normal, în special pe arealele agricole cu aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, unde uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi pe ansamblu bună și medie. Pe fondul valorilor termice mai scăzute din aer şi sol, în zonele depresionare ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi uşor mai lente.

    La hibrizii tardivi de porumb se vor finaliza lucrările de recoltare pe ultimele suprafețe agricole.

    Sfecla de zahăr îşi va finaliza îngroşarea axei hipocotile, continuându-se totodată acumularea zahărului în rădăcină şi maturitatea tehnologică.

    În toate bazinele specializate, cartoful va parcurge maturitatea deplină (70-100%) şi recoltarea.

    În toate plantaţiile, speciile pomicole şi viticole se vor afla în fazele de maturare a fructelor, boabelor, lemnului, recoltare şi îngălbenirea fiziologică a frunzelor.

    Culturile de toamnă (rapiță, orz şi grâu) înfiinţate până în prezent vor înregistra germinarea, răsărirea şi apariţia primelor frunze, extinându-se suprafețele agricole în curs de semănat. Starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta bună şi medie, respectiv medie şi slabă, îndeosebi pe arealele cu deficite de apă în sol.

    În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de toamnă (recoltare, transport şi depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat, etc.) se vor putea efectua în condiţii optime.

    Citește și: De ce e musai să foloseşti CALCIU la culturile de toamnă: rapiță, orz, grâu

    Recomandări de specialitate:

    Agrometeo la începutul lunii octombrie. Rezerva de apă la grâul de toamnă

    La data de 2 octombrie, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se încadrează în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime în Maramureş, Transilvania, Crișana și Banat, local în estul şi centrul Moldovei, nordul, estul şi sudul Munteniei, nordul şi estul Olteniei.

    Conţinutul de apă din sol prezintă valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia, local în vestul, sudul şi sud-vestul Munteniei.

    Excese de umiditate în sol se înregistrează în Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, local nordul, nord-vestul, vestul, centrul, estul şi sud-estul Munteniei, unde pe areale restrânse se semnalează băltiri temporare de apă la suprafața solului, ca urmare a cantităților semnificative de precipitaţii cumulate din ultimele zile.

    Agrometeo: Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm/ogor la 2 octombrie (foto: meteoromania.ro)


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor