• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Criză de furaje. Crescătorii de animale se vor putea împrumuta cu porumb de la rezerva de stat

    agrointeligenta.ro -

    O măsură fără precedent a fost pusă în discuție de către ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la prima întâlnire a Consiliului Laptelui. Evenimentul din ferma lui Mihai Afiliu din județul Buzău a marcat un nou start al comunicării dintre Ministerul Agriculturii și sectorul producătorilor de lapte din România.

    Criza de furaje din această toamnă l-a determinat pe ministrul Florin Barbu să ridice în discuție o posibilă măsură. Aceasta ar viza crescătorii care se confruntă cu un deficit de furaje din cauza secetei, iar sprijinul nu ar avea impact asupra bugetului de stat.

    ”Am vorbit probleme generale. Au fost fermieri din toată țara și fiecare a spus ce problemă are în ferma proprie și, în special, s-a vorbit despre lipsa furajelor. În acest context s-a pus și problema la apelarea unui împrumut din rezerva de porumb, din rezerva statului, adică să luăm porumb acum și să-l dăm înapoi din următoarea recoltă. O altă problemă a fost lipsa finanțărilor. Adică fermierii nu-și mai pot plăti datoriile”, a explicat, pentru Șansanews.ro, Mihai Afiliu, gazda evenimentului organizat de MADR la Buzău.

    Consiliul Laptelui – prima ședință a avut loc la Buzău

    Prima reuniune a Consiliului Laptelui – grup consultativ pentru sectorul zootehnic, specia bovine, a fost organizată sub coordonarea ministrului Florin Barbu ieri, marți – 1 octombrie, și s-a desfășurat la sediul fermei de bovine a familiei Afiliu din județul Buzău, localitatea Amaru. Evenimentul a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă sectorul bovinelor de lapte, în vederea stabilirii și formulării propunerilor de măsuri necesare soluționării acestora.

    Ministrul a prezentat formele de sprijin pe care MADR le derulează pentru crescătorii de bovine, sumele prevăzute pentru acordarea de despăgubiri pentru seceta din acest an, precum și demersurile făcute pe lângă Comisia Europeană referitoare la modificarea Regulamentului pentru achiziția de material de reproducție din fonduri europene. Totodată, ministrul BARBU a explicat că sectorul de bovine de lapte este unul prioritar pentru MADR, alături de cel pentru bovine de carne și cel suin. ”Din perspectiva producției de lapte în România, accentul trebuie pus pe reducerea dependenței de importuri, să putem asigura consumul intern și chiar să exportăm. Fermierii trebuie să țintească spre performanță în fermele lor, avem premisele pentru a o atinge”, a declarat ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.

    Ulterior întâlnirii cu fermierii, participanții la reuniune au efectuat o vizită în ferma Afiliu, fermă care integrează producția vegetală în susținerea bovinelor de lapte, un exemplu de bună practică cu o vechime de peste 25 de ani în România.

    Consiliul Laptelui a fost înființat în baza ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 343/2024, iar componența membrilor acestuia este asigurată de specialiști din cadrul MADR, precum și de crescători de bovine de lapte care dețin efective de peste 1000 capete. La ședința de la Amaru, alături de ministru s-au aflat Dana Rebega, director general al AM PNDR, Florinel Bîrcă, director general al Agenției Naționale de Zootehnie, precum și directorii Direcției de Zootehnie din cadrul MADR, Mia Toma și Mihai Neagu.


    Te-ar mai putea interesa

    Șefa ANM: Vin vijelii și ploi abundente cu 60-80 l/mp, chiar 100 l/mp. E posibil un cod roșu general Strategia unui fermier care lucrează 6.000 de hectare pentru a-și vinde cerealele Prețurile cerealelor cresc brusc: recoltă slabă – mai mulți bani pentru grâu, porumb și rapiță

    Ultimele știri

    AFIR – anunț despre prețurile utilajelor agricole cumpărate cu fonduri europene Crescător de ovine găsit decedat în munți. Salvamontiștii i-au recuperat trupul Fermierul Varga Istvan, concurent la Masterchef! A promis că în etapa următoare va aduce brânză din propria fermă