Bursa cerealelor. Prețuri la zi pentru porumb, floarea-soarelui, grâu și rapiță în portul Constanța
Angelica Lefter -Prețul cerealelor urcă vertiginos pe piața regională de la Marea Neagră. Pentru fermierii români, veștile sunt îmbucurătoare: deși producțiile din acest an sunt mai mici, au șanse mai bune de a valorifica recoltele la prețuri mai ridicate. Cea mai mare atenție se îndreaptă spre porumb și floareas-soarelui, culturile la care se face recoltarea până la finalul toamnei.
Bursa cerealelor este actualizată de Agrointeligența – AGROINTEL.RO în secțiunea dedicată a site-ului nostru – Bursă cereale și în aplicația gratuită dedicată fermierilor. Acolo găsiți cele mai noi prețuri pentru produsele agricole tranzacționate în portul Constanța.
Bursa cerealelor – prețuri la zi pentru porumb, floarea-soarelui, grâu și rapiță, 2 octombrie 2024:
- Preț grâu DAP Constanța – 1.040 lei pe tonă;
- Preț porumb DAP Constanța – 950 de lei pe tonă;
- Preț floarea-soarelui DAP Constanța – 500 de dolari pe tonă;
- Preț rapiță DAP Constanța – 465 de euro pe tonă;
- Preț orz DAP Constanța – 850 de lei pe tonă.
Prețurile cerealelor sunt în urcare și la nivel mondial, un motiv fiind escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu, iar un altul este seceta masivă din Rusia și Ucraina, care împiedică în mod masiv însămânțarea cerealelor de iarnă.
Prețurile cerealelor au crescut și marți – 1 octombrie, ca răspuns la creșterea prețului țițeiului. Criza din Orientul Mijlociu a atins niveluri îngrijorătoare marți, în urma atacurilor iraniene cu rachete asupra Israelului, potrivit Agrarheute.com. Ca răspuns, prețurile țițeiului au crescut uneori cu peste 5% și au făcut, de asemenea, să crească prețurile la cereale, rapiță și soia.
Prețurile grâului continuă să crească ținând cont de condițiile climatice critice din Rusia și de întârzierile semnificative în semănatul cerealelor de iarnă. Regiunea Voronej, a cincea regiune producătoare de cereale din Rusia, tocmai a declarat stare de urgență din cauza secetei.
În acest context, grâul Euronext pentru decembrie 2024 s-a închis la cel mai înalt nivel din 31 iulie, în timp ce porumbul a închis noiembrie 2024 la cel mai înalt nivel din 26 iulie. Și miercuri – 2 octombrie, prețurile cerealelor au continuat să crească brusc – la fel și prețurile petrolului.
În Statele Unite ale Americii, însă, lucrările agricole progresează bine: conform USDA, 39% din semănatul grâului a fost finalizat la 29 septembrie, comparativ cu 38% în medie în ultimii cinci ani. Recoltarea culturilor de porumb (21%) și soia (26%) progresează, de asemenea, rapid, crescând și mai mult presiunea recoltei pe piața americană. Astfel, firma de analiză StoneX și-a ridicat prognoza pentru producția de porumb din SUA la 386,6 milioane de tone de la 384,2 milioane de tone în luna precedentă.
Citiți și: România – cel mai mare exportator de cereale din UE la începutul noului sezon 2024/25
Prețurile cerealelor pe piața europeană
Prețul grâului MATIF pentru luna decembrie se află în prezent miercuri – 2 octombrie, la 230,25 de euro pe tonă. La contractele pentru martie 2025, prețul de pe Bursa de la Paris crește la 239,75 euro pe tonă.
Prețurile porumbului MATIF pentru noua recoltă (noiembrie) sunt cu 1,75 euro mai mari la 214,25 euro pe tonă. Data din martie 2025 se tranzacționează la 222 de euro pe tonă – cu 2,0 euro mai mult decât în ziua precedentă.
În tranzacțiile curente de miercuri – 2 octombrie, prețurile la rapița MATIF de noiembrie au crescut cu 6,25 euro, la 484 de euro pe tonă. Data următoare din februarie 2025 crește cu 4,25 euro, până la 490,50 euro pe tonă.
În Chicago, prețurile grâului au crescut cu 6 cenți, la 605 cenți per bushel, în tranzacțiile înainte de comercializare de miercuri. Prețurile pentru grâul de primăvară, care este cultivat în principal în nordul Statelor Unite și Canada, au crescut cu 4 cenți la 639 de cenți per bushel. Porumbul se tranzacționează cu 4 cenți mai mare în Chicago, la 433 cenți un bushel, iar soia se tranzacționează cu 4 cenți mai mare la -1061 cenți un bushel (unitate de măsură engleză pentru volum, egală cu 36 de litri ).
Rapiță/canola tranzacționate la Bursa de Valori din Winnipeg a crescut cu 6,50 CAD (dolar canadian), adică 4,36 euro, până la 637 CAD, echivalentul a 426,81 euro/tonă.
Prețurile petrolului Brent au crescut cu încă 1,78 dolari, până la 75,35 dolari pe baril în tranzacțiile curente. Euro a scăzut ușor în tranzacțiile curente la 1,1101 dolari.