Percheziții la Casa de Comerț Unirea. Ancheta vizează un prejudiciu de 40 de milioane de lei
agrointeligenta.ro -Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au descins în această dimineață la sediile Societății Naționale „Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea” din Timiș, Bihor, Cluj, Arad, Ialomița și București. Se efectuează 60 de percheziții care, potrivit surselor judiciare, o vizează – pe lângă alte 17 persoane – și pe Mariana Cotoi, fostă directoare a societății „Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea”.
UPDATE. Direcția Națională Anticorupție a transmis un comunicat de presă despre acțiunea de astăzi, miercuri – 9 octombrie:
”Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, în perioada 2023-2024.
În cursul zilei de 09 octombrie 2024, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 60 de locații situate pe raza municipiului București și a 12 județe (Ilfov, Ialomița, Prahova, Giurgiu, Constanța, Iași, Timiș, Caraș Severin, Cluj, Bihor, Maramureș, Arad), reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile sau punctele de lucru ale unor societăți comerciale.
În cauză procurorii beneficiază de sprijin din partea lucrătorilor din cadrul Direcției Generale Anticorupție, Direcției Generale Antifraudă Fiscală și Brigăzii Speciale de Intervenție Jandarmi din județele menționate anterior. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”.
„Procurorii o vizează pe fosta directoare a societății, Mariana Cotoi, fiind vorba despre un prejudiciu estimat la 40 de milioane de lei. La începutul anului, Mariana Cotoi a fost înlocuită de la conducerea societății de stat cu Victor Radu. Se verifică dacă nu cumva sume mari de bani au ajuns și la persoane din mediul politic sau la vreun partid”, au declarat surse judiciare, în exclusivitate pentru Gândul.
Aceleași surse judiciare au mai precizat că Mariana Cotoi, după ce a ajuns la șefia societății, ar fi pus la punct – împreună cu prieteni din anturaj, oameni de afaceri, toți interpuși pe linia unor acte fictive sau reale de comerț – un „mecanism de delapidare prin care societatea Casa UNIREA a fost prejudiciată cu aproximativ 40 de milioane de lei”.
Verificări la Casa Unirea cu Corpul de Control
În luna ianuarie, corpul de control din cadrul Direcției Generale Control, Antifraudă și Inspecții (DGCAI) a făcut verificări la Casa Unirea. Controlul a fost realizat în perioada 13 decembrie 2023 – 31 ianuarie 2024.
La acel moment, ministrul Agriculturii – Florin Barbu – a anunţat a trimis Corpul de Control al ministerului la Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea, după ce Consiliul de Administraţie semnalase o serie de nereguli, printre care valorificarea unor produse de import prin această societate, și nu doar din producţia autohtonă, conform statutului, oficialul anunțând că vor lua „măsurile cele mai dure” și promițând că societatea va vinde exclusiv produse românești.
În urma verificărilor corpului de control oamenii legii ar fi constatat o serie de deficiențe și nereguli în activitatea managementului societății, astfel încât din suma totală de mărfuri facturate de Casa Unirea în 2023, de aproape 80 de milioane de lei, societatea a încasat doar 26.600.000 lei (până în 10 ianuarie 2024).
Procedură de recrutare pentru un nou director general
La acest moment, Casa de Comerț Unirea este în proces de recrutare a unui noi director general. În ultimele luni, mai exact din februarie, Casa l-a avut ca director pe legumicultorul Ionuț Radu din Obârșia, județul Olt. Mandatul acestuia s-a încheiat pe 9 septembrie, potrivit G4media, iar în prezent, pe site-ul Casei este postat un anunț de recrutare/selecție pentru funcția de director general.
Anunțul a fost publicat pe 14 august și avea ca termen limită data de 16 septembrie. Una dintre condițiile de selecție, potrivit anunțului, este ca noul director ”să nu fi fost condamnat pentru gestiune frauduloasă, abuz de încredere,fals, uz de fals, înșelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, dare sau luare de mită, pentru infracțiunile prevăzute în Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului cu modificările și completările ulterioare”