• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Avans APIA pentru un hectar de pășune. Sumele care intră în conturile fermierilor

    Roxana Dobre -

    Avans APIA pe un hectar de pășune. Sumele care intră de săptămâna aceasta în conturile fermierilor, ca primă tranșă din subvențiile pe suprafață, au fost calculate de către reporterii Agrointeligența – AGROINTEL.RO. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură demarează de mâine noapte, noaptea de marți spre miercuri, autorizarea plăților pentru avansul APIA pe anul 2024.

    Prima tranșă din avansul APIA pe 2024 va reprezenta 70% din plățile directe și 85% din măsurile compensatorii, așa cum a anunțat deja Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Crescătorii de animale care au în folosință și pășuni așteaptă de miercuri, 16 octombrie subvențiile pe care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le achită în avans. Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune care sunt sumele și schemele ce se vor achita în avans pentru fermierii care au depus cererea de plată pentru pășuni.

    Citiți și: De ce este avansul APIA mai mic în zootehnie? Daniela Rebega, MADR: ”Sumele se vor recalcula!”

    Avansul pentru plata subvenției la pășune în 2024

    Avans APIA pe un hectar de pășune. Schemele care intră la plată

    Ministerul Agriculturii a anunțat deja printr-un proiect de ordin publicat săptămâna trecută în dezbatere publică lista schemelor ce vor intra pentru plățile direct la avansul din campania 2024. Dintre intervențiile menționate de MADR pentru plata subvenției pe pășune se încadrează următoarele scheme, pentru pățile directe:

    – PD-01 Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS): 96,39 euro/ha adică 479,56 lei/ha – se acordă pe toată suprafața eligibilă. În avans suma achitată va fi în procent de 70% adică 335,69 lei/ha;
    – PD-02 Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS): 52,3478 euro pe hectar adică 260,44 lei/ha – se acordă pentru maxim 50 ha. În avans suma achitată va fi în procent de 70% adică 182,38 lei/ha;
    – PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri: 42,4772 euro pe hectar adică 211,33 lei/ha – se acordă pentru maxim 50 ha. În avans suma achitată va fi în procent de 70% adică 147,931 lei/ha;
    – PD-05 Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale): 98,80 euro pe hectar adică 491,55 lei/ha – se acordă pentru maxim 10 ha. În avans suma achitată va fi în procent de 70% adică 344,08 lei/ha.

    Plățile se efectuează în lei la un curs de 4,9753 de lei pentru un euro.

    Citiți și: Avans APIA 2024 – BISS 96,39 euro/ha. Lista cu cuantumurile pe hectar care intră la prima tranșă

    Avans APIA pe un hectar de pășune. Model de calcul

    Fermierii care au o cerere eligibilă depusă la APIA vor primi de la 16 octombrie banii pentru suprafața de pășune pe care o utilizează, fie că este vorba despre proprietate, arendă sau concesiune, suma pe hectar fiind aceeași. Agrointeligența-AGROINTEL.RO a făcut un calcul pentru fermieri, pe baza schemele și a cuantumurilor comunicate de MADR, astfel:

    Avansul APIA pentru pășune va include, pentru toată suprafața, o primă tranșă din BISS – 335,69 lei/ha. Dacă exploatația are cel mult 50 de hectare, se încazează pentru fiecare hectar de pășune eligibilă și Sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității, CRISS pentru care suma care urmează să fie plătită în avans este de 182,38 lei/ha. Dacă fermierii beneficiază doar de cele două intervenții plata în avans pentru pășune va fi de 518,07 lei/ha.

    Dacă fermierul care a depus cererea se încadrează și la scheme pentru Tineri fermieri, la plata de 518,07 lei/ha se adaugă și PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri adică un cuantum de 147,93 lei/ha plata pentru cele trei scheme cumulate fiind de 666 lei/ha. De menționat că subvenția pentru tineri fermieri se acordă numai pentru primele 60 de hectare eligibile ale fermei.

    De asemenea, valoarea avansului APIA poate crește dacă exploatația are cel mult 10 hectare și a accesat eco-schema PD-05 Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale). Astfel, adăugată la cele trei scheme anterioare plata de 491,55 lei/ha va rezulta un cuantum final 1.157, 55 lei/ha.

    După cum știu deja de anul trecut, fermierii care au la APIA pășuni nu mai beneficiează de PD-04 Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil, veche Înverzire.

    De precizat că estimarea plăților în avans pentru subvenția la pășune a fost făcută fără schemele de agro-mediu pentru care APIA nu a anunțat încă lista completă a celor care vor intra la plata avansului în campania 2024 și cuantumurile aferente.


    Te-ar mai putea interesa

    O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului! Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor