• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri agricole
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cine este persoana care poate decide dacă România va cultiva sau nu plante modificate genetic

  agrointeligenta.ro agrointeligenta.ro -

  După ce săptămâna acesta, Consiliul European a adoptat un act normativ care acordă ţărilor membre dreptul de a interzice sau de a aproba culturile de organisme modificate genetic, ministrul Daniel Constantin a dezvăluit cine este persoana care va decide pe marginea acestui subiect în agricultura românească.

  Întrebat dacă vom avea în în România culturi de plante modificate genetic acum că Parlamentul European şi Comisia Europeană ne dau voie, Daniel Constantin a dat un răspuns neașteptat.

  ”Bun, este o întrebare la care probabil că va răspunde viitorul ministru al agriculturii şi vă spun de ce. Există, într-adevăr, în momentul de faţă legislaţie europeană care permite fiecărui stat membru să decidă dacă implementează în cultură. Deci repet, în cultură, organisme modificate genetic, sau nu. Acest lucru se va întâmpla după ce producătorii de astfel de culturi vor acredita în instituţia europeană denumită EFSA o anumită categorie, în momentul în care se va întâmpla. În momentul de faţă nu avem”, explică actualul ministru al agriculturii și dezvoltării rurale.

  Constantin a mai adăugat: ”A existat un producător care a acreditat, dacă nu mă înşel, soia modificată genetic, dar anul trecut a retras această solicitare. Ca atare, după ce vom avea o solicitare, un produs acreditat la nivel european, atunci statele membre se vor pronunţa dacă implementează în cultură sau nu. După experienţa mea, procesul de acreditare la EFSA durează doi-trei-patru, poate chiar mai mulţi ani şi atunci lucrurile acestea, sau întrebarea aceasta către Guvernul României va veni ceva mai târziu”.

  Ministrul agriculturii a făcut referire și la situția prezentă a culturii de soia, cea mai cultivată plantă modificată genetic la nivel global. ”Acum, în acest moment, pentru că vorbim despre soia, pot să vă spun că soia nemodificată genetic este stimulată începând din anul 2015 prin plăţile cu plată (în România, n.r.). Ca atare, producătorii care au o anumită suprafaţă şi care implementează această cultură de soia, pot primi pe lângă plata clasică 325 de euro pentru primul an, suplimentar pentru că produc soia nemodificată genetic”, a mai spus Constantin.

  Consiliul European a adoptat luni un act normativ care acordă ţărilor membre dreptul de a interzice sau de a aproba culturile de organisme modificate genetic /OMG/ pe teritoriul lor.

  Noile norme vor intra în vigoare în termen de 20 de zile de la publicarea lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

  Statele europene au păreri împărţite faţă de organisme modificate genetic chiar dacă acestea sunt cultivate pe scară largă în America şi Asia. În timp ce Marea Britanie este favorabilă însă multe alte state membre UE, inclusiv Franţa şi Germania, se opun. În ultimii 14 ani, în Uniunea Europeană doar patru OMG-uri au fost autorizate pentru cultură, însă doar unul singur mai este cultivat şi în prezent, soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania american Monsanto   

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Abonare gratuită la știri

  Te-ar mai putea interesa

  9 MARTIE: ÎNTÂLNIRE DE GRAD 0 LA BUCUREȘTI PE TEMA AGRICULTURII DIGITALE! Soluție la consumul rapid de azot din sol! NUTRINO PRO, primul produs Agro-Est pe bază de azot cu eliberare lentă! DK Expression, prima rapiță care aduce profitul în fermă

  Ultimele știri

  Fabrica de brânzeturi care plătește fermierilor 1,5 euro pentru un litru de lapte de capră! ȘEFUL APIA ANUNȚ pentru FERMIERII CARE VOR SUBVENȚII! Primul spital universitar veterinar din România, inaugurat de USAMV București

  Căutare în articole