• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Avans APIA bovine 2024. Plata pe fermă în funcție de rasa vacilor – calcul

    Roxana Dobre -

    Avans APIA bovine 2024 – plata pe fermă la prima tranșă din subvențiile achitate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Crescătorii de bovine – vaci de lapte (PD-21 Sprijin cuplat pentru venit – vaci de lapte) și vaci de carne (PD-22 Sprijin cuplat pentru venit – carne de vită) primesc în această perioadă un procent de 70% din sprijinul cuplat vegetal. Fermele eligibile pentru acest sprijin au cel puțin 10 capete de animale la plată, excepție făcând exploatațiile de vaci de lapte din zona de munte unde efectivul minim de plată este de 5 capete. De menționat că în această fază a plăților APIA nu se achită nimic din Ajutorul Național Tranzitoriu, care se plătește din bugetul național pe anul viitor, deci după 1 ianuarie 2025.

    Crescătorii de bovine intră la plata avansului iar suma stabilită pentru acest an diferă în funcție de rasa animalelor: dacă sunt de rasă pentru lapte sau pentru carne, obligatoriu fiind ca efectivele să fie la Controlul Oficial al Producțiilor (COP). Astfel, cuantumurile stabilite la sprijinul cuplat pentru cele două tipuri de taurine este:

    Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat în premieră, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va merge la plățile în avans pe cuantumurile minime prevăzute în Planul Național Strategic (PNS) urmând ca acestea să fie majorate pe parcursul campaniei 2024.

    Plata avansului APIA se face în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie, iar din decembrie se achită plata integrală, inclusiv diferența de 30% din plățile la zootehnie.

    Citiți și: De ce este avansul APIA mai mic în zootehnie? Daniela Rebega, MADR: ”Sumele se vor recalcula!”

    Plată avans APIA la bovine din rase de lapte

    Avans APIA bovine 2024. Plata pe fermă la vaca de lapte

    Avansul APIA pentru ferma cu vaci de lapte se achită în 2024 din schema PD-21 Sprijin cuplat pentru venit – vaci de lapte. Se autorizează la plată 70% din cuantumul stabilit conform legislației în vigoare.

    La prima tranșă din subvenții, la vaca de lapte, crescătorii doar o parte din cuantumul de 296,12 euro/cap adică din cei 1.473,28 lei/cap dacă aplicăm cursul de 4,9753 de lei pentru un euro care a fost stabilit pentru plățile din acest an. În avans fermierii primesc 70% din această sumă adică 1.031,30 lei/cap.

    Conform regulilor care s-au aplicat pentru subvențiile la vacile de lapte în campania 2024, crescătorii pot primi bani pentru un efectiv de minimum zece capete/fermă și, respectiv cinci capete pentru zona montantă. Astfel suma minimă ce va intra direct în conturile crescătorilor pentru campania 2024 este următoarea:

    1.031,30 lei/cap X 10 capete = 10.313 lei subvenția pentru efectivul minim la plata în avans pentru 2024;
    1.031,30 lei/cap X 5 capete = 5.156,5 lei subvenția pentru efectivul minim la plata în avans pentru zona montană.

    În aceea ce privește valoarea maximă această se raportează la un efectiv de 250 de capete astfel că calculul devine: 1.031,30 lei/cap X 250 capete = 257.825 lei/fermă. 

    Citiți și: Plăți avans APIA 2024 din SCZ vaci lapte – 296 euro/cap, SCZ oi și capre – 12,54 euro/cap. Lista completă!

    Plată avans APIA la vacile din rase de carne

    Avans APIA bovine 2024. Plata pe fermă la vaca de carne

    În cazul PD-22 Sprijin cuplat pentru venit – carne de vită cuantumul integral unitar stabilit pentru campania 2024 este de 190,8200 euro/cap adică 949,38 lei/cap. La plata avansului APIA, fermierii crescători de taurine de carne primesc 70% din această sumă adică 664,56 lei/cap.

    Pentru crescătorii de vaci de carne, efectivul minim pentru care se efectuează plata PD-22 Sprijin cuplat pentru venit – carne vită este de zece capete indiferent de zona geografică unde se află exploatația. Sumele care intră în conturile crescătorilor la prima tranșă sunt:

    Avans APIA vaca de carne – plată minimă: 664,56 lei/cap X 10 capete = 6.645,6 lei suma minimă pe fermă;

    Avans APIA vaca de carne – plată maximă: 664,56 lei/cap X 250 capete = 166.140 lei suma maximă pe fermă. 

    Plăți în avans pentru fermele de bivolițe

    Avans APIA bivolițe 2024. Plata pe fermă de bubaline

    Pe lista subvențiilor în avans se va afla și PD-23 Sprijin cuplat pentru venit – bivolițe de lapte pentru care a fost stabilit un cuantum de 160 euro/cap adică 796,04 lei. În avans crescătorii vor primi 70% din această sumă adică 557,23 lei/cap.

    Pentru crescătorii de bivolițe nu există un prag minim sau maxim obligatoriu astfel că fermierii primesc subvenția în avans pentru numărul de capete pe care le dețin în exploatație și pentru care au depus o cere de plată la APIA.

    De precizat că fermierii care sunt eligibili pentru SCZ vaci de lapte, taurine de carne sau bivolițe vor primi după 1 ianuarie 2025 și plata pentru Ajutorul Naționale Tranzitoriu Zootehnic (ANTZ), subvenție care se achită în fiecare campania de plată în anul viitor celui în care s-a depus cererea unică, după aprobarea Bugetului de stat, aceasta fiind o subvenție suportată din bani naționali.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermieri blocați la plata avansului APIA: Din cauza schemei de Agromediu nu primim restul subvențiilor! Teren vândut de trei ori într-un an, cu acte false. Proprietarul de drept a deschis proces Cum a reușit ing. Roman să aibă producție de gutui într-un an în care alți pomicultori n-au recoltat nimic

    Ultimele știri

    Despăgubiri de peste 270.000 de euro pentru o capră sacrificată de autorități Prima zăpadă! Județe sub alertă meteo de ninsori viscolite, lapoviță, ploi și rafale de vânt Peisaj incredibil: A nins într-un deșert din Arabia Saudită, cămile și dune acoperite de zăpadă