• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Carnea de porc se scumpește. Prețuri pe kilogram în piețe

    Violina Gorcinschi -

    Carnea de porc, mai scumpă de Crăciun. Se așteaptă noi scumpiri încă din luna noiembrie, având în vedere că oferta de carne de porc din România este din ce în ce mai limitată, din cauza pestei porcine. Acest trend de creștere a prețurilor va continua până la Crăciun, după care va scădea drastic după Revelion.

    Carnea de porc se va scumpi din noiembrie, trend care se va menține până la sărbătorile de iarnă. Cei implicați în sector preconizează creșteri între 10 și 15% pe kilogram înainte de Crăciun, având în vedere că se găsește mai greu carnea de porc, din cauza pestei porcine. În prezent, în România se produce doar 20% din carnea consumată, restul provenind din import, ceea ce mărește prețul, compus din taxe de transport, distribuție etc. Având în vedere că la Crăciun cererea crește, se așteaptă scumpiri de până la 15%, a relatat antena3.ro.

    Carne scumpă de sărbători. Prețuri pe kilogram în piețe

    Muşchiuleţul de porc se vinde acum, în pieţe, la 45 de lei kilogramul, pulpa de porc costă între 25 şi 30 de lei, iar cotletul sare uneori de preţul de 30 de lei kilogramul. Se estimează că, de la jumătatea lunii noiembrie, prețurile vor crește destul de repede în piețe. Conform datelor, carnea de porc s-a scumpit oricum, în medie, cu peste 2% în ultimul an.

    „Uitându-ne în urmă, se vede foarte mare claritate statistic că pe măsură ce ne apropiem de perioada Sărbătorilor, adică undeva de la mijlocul lunii noiembrie, există o o tendință de creștere a prețului, pe fondul foarte clar și foarte bine explicabil economic, o creștere a cererii. Este perioada în care românii își cumpără tot mai multă carne de porc, pregătindu-se de Sărbători. Acum, problema mare este că la noi, în fermele comerciale autohtone, dar nu numai, și în gospodăriile populației, se cresc tot mai puțini porci, deci oferta nu este pe măsura cererii. Ca atare, ca și anul trecut și ca și în ultimii șapte ani de când ne zbatem în această problemă a pestei porcine africane, se va apela în mod clar la importuri și la importuri masive, pentru că pur și simplu în România nu există posibilitatea de acoperire a acestei cereri și ca atare ne așteptăm, eu mă refer la cifrele de anul trecut, este foarte posibil să se întâmple, la fel și în acest an. Deci este posibil să existe o creștere a prețului undeva între 10 și 15% după mijlocul lunii noiembrie”, a explicat Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc.

    Citește și: Marcel, producătorul de mezeluri care folosește carne din ferma proprie

    Carnea de porc – prețuri în piețe

    Carnea de porc s-ar putea ieftini după sărbători

    În ceea ce privește perioada de după sărbători, acesta a explicat că, după Anul Nou, cererea va scădea brusc, urmată de prețuri.

    Citește și: Smithfield România își propune să crească producția de porci la 1,5 milioane, până în 2026

    „Această creștere, conform graficelor pe care noi le facem, are loc cam până undeva până la Revelion. După Revelion, cererea scade brusc și masiv, astfel încât și prețurile vor scădea extrem de mult. Asta este luna ianuarie, este o lună în care română nu mai consumă carne de porc sau consumă din rezervele pe care și le-au făcut în timpul Sărbătorilor”, a mai adăugat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc.


    Te-ar mai putea interesa

    Banii pentru subvenția APIA așteptată de fermieri – publicați în Monitorul Oficial! Vremea în weekend. Alertă meteo de ploi și rafale de vânt – județele vizate Șef DAJ: Când intră în conturile fermierilor despăgubirile de secetă

    Ultimele știri

    Vești bune pentru crescătorii de ovine! Export reluat, prețuri la fermieri! Calendarul plăților MADR către fermieri. Subvențiile care se achită în perioada următoare Șeful APIA: 40.000 de fermieri pe prima listă de avans. Ordinea dosarelor la plată!