• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plata avansului APIA – în pericol! Funcționarii nu pot procesa încă plățile fermierilor

    agrointeligenta.ro -

    Plata avansului APIA este în pericol, iar funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură nu pot procesa încă, în mod oficial, cererile de plată ale fermierilor. Motivul este unul birocratic: ordinul Ministerului Agriculturii care stabilește cuantumurile din care se achită prima tranșă nu a fost publicat, până la această oră, în Monitorul Oficial. Ministrul Florin Barbu urmează să susțină, de la ora 11:00, o conferință de presă în care va lămuri, cu siguranță, situația.

    Plata primei tranșe din subvenția APIA ar trebui să înceapă din această noapte, așa cum au fost obișnuiți, în trecut, fermierii. APIA nu poate însă demara plățile până ce ordinul care stabilește cuantumurile nu este publicat în Monitorul Oficial. Acesta a fost pus în consultare publică pe site-ul Ministerului Agriculturii, dar până la acest moment nu a fost și validat prin publicarea în Monitor.

    ”Din 16 octombrie începem generarea listelor de plăți, încă nu știm ora, poate fi și azi la 12 noaptea”, ne-a declarat un funcționar APIA care ne-a rugat și să semnalăm nepublicarea până la această oră a ordinului MADR în Monitorul Oficial. ”Noi știm că de la minister a plecat ordinul, mai departe să nu se piardă și să nu se întârzie. Avem toată încrederea că domnul ministru, ca de fiecare dată, se va implica să soluționeze”, ne-a mai precizat funcționarul.

    Citiți și: Avans APIA 2024 – BISS 96,39 euro/ha. Lista cu cuantumurile pe hectar care intră la prima tranșă

    Chiar dacă procedura legislativă nu este finalizată, la APIA sunt pregătite listele cu primii fermieri care vor intra la plata avansului APIA. În anii anterior, primele viramente s-au făcut către micii fermieri care au avut suprafețe de câteva hectare și care au accesat scheme simplet, doar intervențiile pe suprafață. De asemenea, în primele liste la autorizare vor intra acei producători agricoli care nu au avut neconformități pe cerere în urma controalelor (administrativ, în teren sau prin monitorizare).

    „Rapordându-ne la calendar, acesta s-a decalat doar pentru perioada de depunere a cererilor, restul ce ține de control administrativ, control pe teren, campanie de follow-up adică acele întâlniri cu fermierii în cadrul cărora se cer clarificări, toate acestea se vor finaliza undeva la data de 30 septembrie. Iar în perioada 1 octombrie-15 octombrie să putem introduce pe baza rapoartelor de control întocmite, acele corecții la plată ca să justificăm la Comisia Europeană că plățile se fac în deplină legalitate. Iar acolo unde se găsesc neconformități fermierii să fie sancționați dacă nu, cererea merge mai departe pe flux”, a spus directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă la Radio Târgu Mureș.

    Citiți și: Plăți avans APIA 2024 din SCZ vaci lapte – 296 euro/cap, SCZ oi și capre – 12,54 euro/cap. Lista completă!

    Avans APIA 2024 – ordinea în care se fac plățile

    Guvernul a asigurat MADR și APIA sumele necesare pentru plata avansului, așa că banii ar trebui să intre repede în conturile fermierilor din momentul autorizării la plată. Experiența anterioară a arătat că plățile se fac ”calup” la nivel național, în ordinea autorizării în sistemul informatic. Cu alte cuvinte, primii autorizați la plată vor fi și primii care vor încasa banii, nefiind vorba despre o plată în funcție de județ. Se estimează că pentru avans, APIA și-a propus să vireze fermierilor, în total, un miliard de euro.

    Vă reamintim că plata avansului din subvențiile APIA pe 2024 se face în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie, iar din decembrie începe plata integrală a cuantumurilor pe hectar și animale, cu termen de finalizare 30 iunie anul viitor. La plata primei tranșe din subvenții intră sectorul vegetal și sectorul zootehnic, unde se achită numai sprijinul cuplat. Ajutoarele Naționale Tranzitorii – pentru vegetal și zootehnie, se achită din bugetul de stat pe anul viitor, adică după 1 ianuarie 2025.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA 2024 – BISS 96,39 euro/ha. Lista cu cuantumurile pe hectar care intră la prima tranșă Calculator avans APIA 2024. Plata minimă care se achită pe hectar la prima tranșă Subvenție la plată începând de astăzi. 180 de milioane de euro, în conturile fermierilor

    Ultimele știri

    Vești bune pentru crescătorii de ovine! Export reluat, prețuri la fermieri! Calendarul plăților MADR către fermieri. Subvențiile care se achită în perioada următoare Șeful APIA: 40.000 de fermieri pe prima listă de avans. Ordinea dosarelor la plată!