• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat noi finanțări pentru fermierii care irigă!

    Angelica Lefter -

    Irigațiile reprezintă un sector deosebit de important la nivel național, a reiterat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu. De aceea, printre programele importante pe care autoritățile le-au aprobat în sprijinul fermierilor, se numără și cele dedicate infrastructurii de irigații.

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat astăzi, marți – 15 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă, că dorește să integreze sistemul de irigații în împrumutul din Banca Europeană de Investiții (BEI) deoarece este demonstrat că din punct de vedere economic, investițiile în irigații au cea mai scurtă perioadă de amortizare.

    Citiți și: Fermierii au depus proiecte de peste 550 de milioane de euro pentru investiții în irigații

    Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu

    Au fost alocate 259 de milioane de euro pentru lucrări de investiții pentru apă gratuită și lucrări de investiții în irigații

    Totodată șeful de la Agricultură a vorbit și despre alte programe importante aprobate în 2024, în cadrul cărora au fost alocate sume consistente pentru fermieri.

    ”Sprijin pentru fermierii noștri a venit și pe partea de investiții în sistemul național de irigații. Au fost alocate 259 de milioane de euro pentru lucrări de investiții și mai mult decât atât au fost alocate sume consistente pentru apă gratuită în anul 2024 pe infrastructura principală de irigații. Și mai mult decât atât, am decontat inițiativele legislative pe care le-am depus și în calitate de președinte de Comisie de Agricultură, să suportăm 50% din costurile de energie electrică pentru fermieri. Mai mult, așa cum am spus, am identificat pe decizia privind cadrul Ucraina și anumite beneficii pe care le putem da fermierilor români astfel încât am alocat granturi de peste 725 de milioane de euro pentru credite în agricultură. (…) Măsurile de sprijin pentru agricultura din anul 2024 au avut o valoare totală de 6,73 miliarde de euro”, a menționat ministrul Florin Barbu.

    Șeful de la MADR a mai explicat că o altă măsură foarte importantă pe care a discutat-o cu colegii și cu sprijinul Ministerului Energiei, este cea prin care au reușit să ia o sumă de peste 500 de milioane de euro din Fondul de Modernizare, astfel încât au fost lansate și s-au depus proiecte pentru independență energetică în fermele din România, în industria alimentară din România, dar și în sistemul de irigații.

    ”Practic, au fost depuse peste 1.342 de solicitări pentru o valoare totală de 260 de milioane de euro, atingând un grad de utilizare de aproximativ 175% din alocare, dar putem finanța întreaga sumă pentru că MADR împreună cu colegii ne-am grăbit și am lansat această sesiune în 2023 și practic putem plăti și angaja și cei 150 de milioane de euro din anul 2024. Ne dorim ca fermierii, procesatorii și sistemul de irigații să beneficieze de aceste fonduri. Ne dorim ca aceste cheltuieli pe care le aveau cu energia electrică, la fel, să rămână practic în buzunarele fermierilor și să-și continue investițiile pe care le au în fermele pe care le dețin”, a mai adăugat Florin Barbu.

    Citiți și: Cum se dau fondurile pentru irigații. Sunt sute de milioane de euro disponibile pentru fermierii români

    Ministrul a mai subliniat că pe partea de irigații există un proiect pilot în valoare de 17 milioane de euro, pentru independență energetică. Mai mult, se dorește integrarea sistemului de irigații în împrumutul din Banca Europeană de Investiții (BEI).

    ”Un alt program pe care l-am integrat împreună cu ANIF, practic independență energetică și în infrastructura principală de irigații. Avem un proiect pilot pe 20 de MW cu o alocare totală de 17 milioane de euro, studiile de fezabilitate sunt în proporție de peste 95% finalizate, urmează să scoatem la proiectare plus execuție și bineînțeles nu ne vom opri aici pentru că ne dorim foarte mult să scădem costurile și de la bugetul de stat astfel încât să utilizăm aceste surse regenerabile de energie verde și în infrastructura principală de irigații. În sistemul de irigații sunt finalizate 37 de obiective de investiții cu o valoare totală de 887 de milioane de lei, care deservesc în momentul de față pentru anul 2024 peste 541.000 de hectare. 37 de obiective de investiții cu o valoare de 3,35 de miliarde de lei vor fi lansate în perioada următoare și din discuțiile pe care le-am avut cu colegul de la Finanțe, cu domnul Boloș, sigur vrem să integrăm sistemul de irigații în împrumutul din Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru că s-a demonstrat din punct de vedere economic și din punct de vedere viabil că investițiile în irigații au cea mai scurtă perioadă de amortizare, de maxim 4 ani”, a declarat șeful de la Agricultură.

    Fermierii din organizațiile de udători, rugați să pregătească proiectele pentru accesarea de fonduri europene 

    Bani din fonduri europene vor fi alocați și pentru echipamentele necesare în infrastructura de irigații, a explicat ministrul Barbu. Oficialul le-a transmis fermierilor din OUAI-uri să-și pregătească proiectele.

    ”Vreau să mai anunț un program foarte important, practic la sfârșitul lunii noiembrie vom lansa pentru toți fermierii care sunt în organizațiile de udători și care au accesat fonduri europene pe toate programele, vorbim de 2007, 2013, 2014, dar și 2023 și 2027, o măsură privind achiziționarea de echipamente de irigat pe fonduri europene. Alocarea totală este de 180 de milioane de euro, iar această măsură o vom lansa la sfârșitul lunii noiembrie. Îi rog pe toți fermierii care sunt membri în aceste organizații și au accesat reabilitarea infrastructurii secundare de irigații, să se pregătească să depună aceste proiecte pentru că ne dorim foarte mult prin aceste proiecte să închidem practic ciclul în sistemul de irigat, infrastructură principală realizată de către statul român prin Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, infrastructură secundară prin care am alocat, așa cum spuneam și mai devreme 400 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigații, dar și echipamentul necesar, astfel încât, așa cum spuneam, să ducem apa în siguranță la plantă. Vor fi achiziționate numai echipamente de irigat, valoarea sprijinului de 180 de milioane de euro. Rog toți fermierii români să-și pregătească proiecte căci începând cu 1 decembrie, sfârșitul lunii noiembrie, vor putea depune proiecte pe această măsură. (…) 551.000 de hectare infrastructură secundară vor fi reabilitate cu acești bani. Au depus proiecte aproape 567 de beneficiari au fost, alocarea a fost de 400 de milioane de euro în funcție de cheltuirea banilor pe celelalte măsuri, în cazul în care rămân economii, toți îi vom duce către sistemul de irigații din România”,  a conchis ministrul Florin Barbu.


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!