• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Numărul porcilor crescuți în gospodării. Ministrul Barbu: Salvarea sectorului de porc este pariul meu!

    Roxana Dobre -

    Numărul porcilor crescuți în gospodărie. Ministrul Agriculturii Florin Barbu a dezvăluit că în prezent conform datelor pe care acesta le deține mai sunt 2,8 milioane de porci crescuți de gospodari.

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat marți, 15 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă că numărul de porci care sunt crescuți în gospodăriile populației este de 2,8 milioane de capete. Șeful de la Agricultură a informat și care sunt măsurile pe care ministerul le pregătește și pentru zona de exploatații comerciale în perioada următoare.

    Citiți și: Carnea de porc se scumpește. Prețuri pe kilogram în piețe

    Porci crescuți în gospodărie
    Porci crescuți în gospodărie

    Florin Barbu: În gospodăriile populației mai sunt 2,8 milioane de capete

    Florin Barbu a punctat că în gospodăriile populației mai sunt crescute 2,8 milioane de capete iar în exploatațiile comerciale efectivele au crescut. ”Anul acesta deja avem o creștere semnificativă pentru că efectivele în industrie se duc undeva la 4,5 milioane de porci. Mai mult de atât să nu uităm că noi suntem o țară cu tradiție în creșterea porcului și atunci când am fost președintele Comisiei de Agricultură nu am interzis creșterea porcului în GP-urile din România. Iar acum în gospodării mai avem un efectiv de 2,8 milioane de capete”, a subliniat ministrul.

    Citiți și: Smithfield România își propune să crească producția de porci la 1,5 milioane, până în 2026

    Ministrul Agriculturii a trecut în revistă programele care sunt finanțate pentru sectorul de crește a porcului sublinii că pariul său în mandatul pe care îl deține este să salveze zona de carne de porc din România.

    ”Două programe de investiții foarte importante au fost finanțate și deblocate încă din 15 iulie 2023 pentru 63 de obiective de investiții, vorbim de sectorul de reproducție de porc și pasăre. Astfel încât după finalizarea acestor investiții până în luna martie a anului următor în sectorul de reproducție din România fermierii noștri vor produce peste 1,5 milioane de purcei. Este un sprijin real și nu mai vrem să importăm în continuare purcei la un preț foarte mare de peste 125-130 de euro din alte state din UE când în România un purcel se produce cu 60 de euro. Ne dorim ca acești bani să nu mai plece din România, ci să rămână în conturile fermierilor. Și o repet: salvarea sectorului de porc din România este pariul meu cu Ministerul Agriculturii! Eu dacă voi rămâne ministru al Agriculturii în următorii patru ani, proiectul meu vreau ca în balanța comercială la importul de carne de porc să fie zero”, a spus Florin Barbu.

    Acesta a anunțat că la minister este în lucru o nouă ordonanță care va viza tot sectorul de creștere a porcilor, măsură ce va fi lansată cel mai probabil pe 15 decembrie. ”De asemenea, suntem aproape în finalizare cu o nouă Ordonanță privind dezvoltarea și salvarea sectorului de porc din România. Practic vom finanța în anul 2025 și în 2026 un număr de 60 de ferme, practic va fi un nou program prin care vom integra pe o parte reproducția adică 1.500 de scroafe, cu o producție anuală estimată de aproximativ 40.000 de porci, destinați abatorizării. Aceste proiecte vor fi finanțate undeva în data de 15 decembrie și vor fi lăsate până în anul următor adică februarie-martie astfel încât fermierii să finalizeze studiile de fezabilitate și să depună proiecte”, a mai subliniat ministrul.


    Te-ar mai putea interesa

    Calculator avans APIA 2024. Plata minimă care se achită pe hectar la prima tranșă Banii pentru subvenția APIA așteptată de fermieri – publicați în Monitorul Oficial! Avans APIA 2024 – zootehnie. Plățile pe cap de animal la prima tranșă din subvenții

    Ultimele știri

    Focar de pestă porcină depistat la o fermă. Peste 24.000 de animale vor fi sacrificate O cunoscută fermă din România: ”Vindem șrot și ulei de soia, cumpărăm boabe de soia cu proteină ridicată” Gheorghe Ștefan a demisionat din funcția de la MADR. Procurorii DNA l-au trimis în judecată